Var tredje kvinna i fertil ålder lider av järnbrist och under en graviditet är det vanligt att blodvärdet försämras. Fanny Westberg, 27 år, fick järntabletter när hennes hemoglobinvärde blev lågt. Men hennes mage klarade inte de starka tabletterna. Lösningen blev ett järntillskott i flytande form.
Att drabbas av tillfällig järnbrist är vanligt bland kvinnor i fertil ålder. Järnbrist kan bland annat bero på att man tränar hårt eller har ett fysiskt krävande arbete, att man äter en kost som inte kan tillgodose järnbehovet eller att man har rikliga menstruationer. Men järnbrist kan också uppstå under en graviditet eller faktiskt av ingen orsak alls och det kan lika plötsligt bli normalt igen, utan att man gjort något åt det. Men för Fanny Westberg, 27 år dalade järnvärdet plötsligt under graviditeten, trots en fullgod kost och hennes läkare ansåg att det var viktigt att få upp värdet innan förlossningen.
– Jag märkte inte själv att jag fick lågt blodvärde. Det sjönk när jag var i sjätte månaden och just då var jag ganska gravidtrött. Jag fick järntabletter utskrivet av min läkare för att förebygga att det skulle bli ännu sämre. Men efter bara några dagar fick jag ont i magen och kräktes av tabletterna så jag slutade tvärt, säger Fanny.
LÄS OCKSÅ: Brist på järn och B12 gav myrkrypningar
Inga biverkningar
Även om järnvärdet hamnar långt under det normala behöver man inte känna av det. Men vissa kan känna sig konstant trötta och håglösa samt kräva mycket sömn av bara en liten försämring. Om man upplever att man plötsligt får kalla händer och fötter, är ovanligt blek, känner sig yr och ser att både hår och naglar fått en försämrad kvalitet är det sannolikt att man lider av järnbrist. När blodvärdet går ner brukar det också betyda att både den psykiska och fysiska prestationen försämras.
– Jag förstod att det var viktigt att få upp mitt järnvärde, både för min ofödda son och för min egen skull. Så när järntabletterna inte fungerade jag gick in på hälsokostbutiken i Vällingby, där jag brukar handla, och bad personalen rekommendera en järnprodukt som inte skulle ge mig ont i magen. Jag fick med mig ett tillskott i flytande form och det accepterade magen utan problem. När jag gick på nästa kontroll på mödravården var mina järnvärden bra igen.
Naturligt tillskott
Iron Vital är ett järntillskott med vitaminer som är baserat på rödbeta, äpple, körsbär och olika örter. Produkten är skonsam för magen och är fri från gluten, laktos, jäst, och konserveringsmedel. Flytande järn bör tas en timme före måltid för att man ska undgå att upptaget hämmas av framförallt mjölk och mejeriprodukter.
– Jag tog tio milliliter på morgonen. Det räckte för att mitt järnvärde skulle gå upp. Sammanlagt blev det nog två flaskor och eftersom mina värden är bra i dag så behöver jag inte ta mer. I alla fall inte just nu, säger Fanny.
LÄS OCKSÅ: Värt att veta om järnbrist
Vanligt med järnbrist hos kvinnor
Järnet i kroppen har som uppgift att bilda hemoglobin som är ett protein i de röda blodkropparna. De röda blodkropparna transporterar i sin tur syre från lungorna och ut till kroppens vävnader. Om och när det finns för lite järn i kroppen produceras det mindre hemoglobin och då uppstår en blodbrist som gör oss trötta. Varannan flicka i tonåren och var tredje kvinna mellan 15 och 50 år lider till och från av låga järnvärden. Fyra procent av kvinnorna som får järnbrist får en allvarligare typ av blodbrist som kallas anemi. Men vare sig man har en liten eller mer allvarligare järnbrist så kan ett järntillskott snabbt och effektivt fylla på kroppens depåer igen.
– Det var ju enkelt att åtgärda järnbristen.
Fast när jag berättade för min läkare att jag slutat med järntabletter som hon ville att jag skulle ta och att jag istället fått bättre järnvärden av ett kosttillskott så ville hon inte riktigt tro att det var sant.
Förlossningen gick bra
Men för mig spelade det ju ingen roll vad som hjälpte, bara att det hjälpte och att jag inte fick obehagliga biverkningar, menar Fanny.
Sonen Mathias föddes i januari 2016 med inplanerat kejsarsnitt. Han låg i sätesbjudning, det vill säga med fötterna ner. Förlossningen gick bra och Fanny har varit mammaledig i 1,5 år innan hon började arbeta igen.
– Jag fick ett nytt jobb i en matbutik närmare vårt hem och vi hade också tur som fick en plats på förskolan alldeles i närheten så det tar bara några minuter med bilen, vilket är ovanligt när man bor i Stockholm, säger Fanny.
Längtar efter hårda träningspass
Nu har Mathias börjat i förskolan och hon själv återgått till jobbet och Fanny planerar att börja träna igen. Hon spelade mycket basket tidigare och när hon slutade i klubben så fortsatte hon att träna på gym. Fanny gillar att gå på de lite hårdare fyspassen, speciellt de kampsportinfluerade passen, och därför letar hon efter ett nytt gym som har sådana pass på schemat.
– Vi flyttade till Hässelby villastad och köpte ett radhus för några år sedan. Innan jag blev gravid tränade jag regelbundet på ett gym i Vällingby centrum men nu tänkte jag försöka hitta något ännu närmare. Dels för min egen bekvämlighets skull men också för att Mathias ska slippa ha för långa dagar på förskolan, säger Fanny.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fanny Westberg
Ålder: 27 år.
Bor: Hässelby villastad
Yrke: Jobbar i matvarubutik.
Familj: Sambon Göran, sonen Mathias och bonussonen Oliver.
Fritidsintresse: Läser gärna deckare när tid finns.
Hälsomotto: All träning är bra träning, även om det bara är en kort
cykeltur till affären.
10 tecken på järnbrist
Ungefär var tredje svensk kvinna i fertil ålder och varannan tonårstjej lider av järnbrist, ofta utan att veta om det. Energilöshet, irritation och huvudvärk är några signaler. Här är 10 tecken på att du behöver få i dig mer järn.
1. Trött och energilös?
Kroppen behöver järn för att kunna tillverka hemoglobin som är det ämne i röda blodkroppar som transporterar runt syret. Har vi inte tillräckligt med friska röda blodkroppar blir vi utmattade och orkeslösa.
2. Yrsel och öronsus
Yrsel är ett vanligt tecken på järnbrist. Man kan även få sus i öronen och huvudvärk.
3. Ovanligt trött efter träning?
Blir du däckad av ett träningspass du brukar klara? Blir du fort trött trots färre och lättare lyft än vanligt? Järnbrist kan försämra fysisk kapacitet och uthållighet.
4. Anfådd och hjärtklappning
Kroppen får svårt att ta upp syre med för lite järn i blodet. Om du blir mer anfådd och känner av en sämre kondition än vanligt kan de bero på järnbrist. Man kan även få hjärtklappning.
5. Deppigare än vanligt?
Upplever du plötsligt att du inte har lust till något? Känner du dig oförklarligt låg? Järnbrist ger ibland psykiska symtom.
6. Blek och glåmig?
Både hy och slemhinnor kan bli blekare om du lider av järnbrist.
7. Problem att fokusera?
Järnbrist kan få dig att bli ofokuserad och virrig eftersom det påverkar koncentrationsförmåga, minne och inlärningsförmåga.
8. Rödfärgad urin?
När vi äter grönsaker med mycket rött pigment som till exempel rödbetor, kan vårt kiss bli rödfärgat. Vid järnbrist blir det lättare för koppen att ta upp detta pigment, menar en del, och därför kan urinen vara rödare hos personer med järnbrist.
9. Oftare sjuk?
Blir du lättare sjuk eller känner dig ofta hängig? Det kan vara en indikation på järnbrist eftersom vårt immun- och infektionsförsvar då försämras.
10. Hår och naglar
Har dina naglar ändrat kvalitet, kanske blivit tunnare och fått vita fläckar? Tappar du mer hår än vanligt? Även detta kan vara tecken på järnbrist.
Av Isabelle Hedander