Annons
Annons

Har du järnbrist?

En tredjedel av alla fertila kvinnor och hälften av alla tonårstjejer i Sverige lider idag av järnbrist. Är du en av dem?

Redaktionen

26 januari, 2013
Har du järnbrist?
Dela inlägget

Känner du dig trött och orkeslös? Som att det inte spelar någon roll hur mycket du sover? Får du dessutom lätt yrsel och blir andfådd för minsta lilla?
Att känna så är ingen höjdare – vad det däremot kan vara är symptom på järnbrist.

Järnbrist är en väldigt vanlig näringsbrist i Sverige, framförallt bland kvinnor. Studier gjorda i Sverige visar att så många som en tredjedel av alla svenska kvinnor i fertil ålder och hälften av alla tonårstjejer lider av järnbrist. Ser man till världen så lider 26 procent av världsbefolkningen av järnbrist.

Järnets roll

Järn är ett mineral och dessutom en förutsättning för friskt blod. Mineralet spelar en avgörande roll vid bildandet av blodets röda blodkroppar och dess hemoglobin (HB). En vuxen människa har fyra till sex gram järn i kroppen. Av detta ingår cirka 65-75 procent i blodets hemoglobin. Hemoglobinet har till uppgift att transportera syre från lungorna ut till alla kroppens celler. Utöver förekomst i hemoglobinet förekommer även järn lagrat i andra organ, däribland muskler, lever, mjälte, njurar, benmärg med flera.

Nödvändigt med depåer

Järnbrist uppstår då tillförseln av järn via kosten inte motsvarar kroppens behov, alternativt att det föreligger ökade förluster utav järn, vanligen vid blödningar. Då kroppen får för lite järn kommer den prioritera att hålla blodet friskt. Det betyder att det järn vi har lagrat i kroppens depåer kommer att användas för att tillgodose blodet med röda blodkroppar och hemoglobin. Därav kommer inte en järnbrist visa sig vid mätning av hemoglobinvärdet (Hb-värdet) förrän kroppens depåer är tömda. Det är först då blodet drabbas och då är järnbristen långt gången.

Otillräckliga mängder järn i kosten

Järnbrist i form av otillräckliga mängder järn från kosten är i Sverige relativt ovanligt.
Den främsta källan till järn är kött, vilket vi svenskar är duktiga på att äta. Järn förekommer även i en del grönsaker och rotfrukter, men då det inte är blodbundet är detta järn svårare för kroppen att tillgodogöra sig. Vegetarianer och veganer bör därför ha extra koll på tillförseln av järn.

Minskat upptag

Järn är ett av de mineraler som kroppen har som svårast att ta upp. PH-värde i tolvfingertarm och magsäck är av största betydelse, vilket även tillräckliga mängder saltsyra är. Järn har också en förmåga att förena sig med andra ämnen i kosten vilket även det minskar absorptionsgraden. Därför är upptagningsförmågan avsevärt mycket högre då järntillskott tas på fastande mage. Normalt tas endast sex till tio procent av järnet i vår kost upp. Även sjukdomar i tarmen samt gluten-intolerans kan påverka kroppens förmåga att ta upp järn negativt.

Blodförluster

En vanlig orsak till järnbrist är blodförluster, särskilt vanligt är detta hos menstruerande kvinnor och tonåringar. Även blodförluster i samband med olyckor eller operationer kan orsaka järnbrist. Man bör se till att ha bra järnvärden innan en förlossning, för då är det också vanligt att man förlorar en del blod.

Ökat behov

Järnbrist kan även uppstå då kroppen utsätts för fysiska påfrestningar så som vid hård fysisk träning och graviditet. Vid hård fysisk träning är tillförseln av syre till muskulaturen betydligt högre än vid vila, detta då muskulaturen behöver syre för att producera energi. Ett ökat behov av syre medför ett större behov av röda blodkroppar och hemoglobin som kan transportera syret till muskelcellerna.

Gravida, tonåringar och idrottsutövande

Kvinnor och tonåringar är mest utsatta för järnbrist av alla idrottsutövande. Graviditet är också en järnkrävande påfrestning för kroppen. Under graviditet fördubblas nämligen kvinnans mängd blod. Behovet av järn är som störst under andra halvan av graviditeten. De första månaderna håller sig ofta järnnivåerna stabila på grund av utebliven menstruation. Stabila järnnivåer under graviditeten krävs för en hälsosam utveckling av både foster och moderkaka.

Symptom

En person med järnbrist känner sig ofta håglös, saknar energi och blir trött för minsta lilla. Yrsel, öronsus och huvudvärk är också symptom. Likaså blek hy och tunna, sköra och platta naglar.
Idrottsutövare upplever det många gånger som att konditionen försämrats. De känner sig mer andfådda och har sämre uthållighet. Det är många gånger symptom som man lätt förbiser men ändå inte mår bra av, vilket medför att järnbristen bara blir allvarligare.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

Fakta

En person med järnbrist känner sig ofta håglös, saknar energi och blir trött för minsta lilla. Yrsel, öronsus och huvudvärk är också symptom. Likaså blek hy och tunna, sköra och platta naglar.

Idrottsutövare upplever det många gånger som att konditionen försämrats. De känner sig mer andfådda och har sämre uthållighet. Det är många gånger symptom som man lätt förbiser men ändå inte mår bra av, vilket medför att järnbristen bara blir allvarligare.

Annons
Annons