Annons

Fikaträffar hjälper äldre att bryta ensamheten

Föreningen Äldrekontakt driver sedan 2008 fikagrupper runt om i landet. En gång i månaden ges äldre möjlighet att mötas i någons hem, och de som behöver får hjälp att ta sig dit. Allt sker på ideell basis och syftet är att motverka social isolering bland våra gamla.

Redaktionen

21 juni, 2019
Fikaträffar hjälper äldre att bryta ensamheten
Dela inlägget

Föreningen Äldrekontakt driver sedan 2008 fikagrupper runt om i landet. En gång i månaden ges äldre möjlighet att mötas i någons hem, och de som behöver får hjälp att ta sig dit. Allt sker på ideell basis och syftet är att motverka social isolering bland våra gamla.

Idén att starta föreningen Äldrekontakt växte fram ur en önskan hos affärsmannen Robert Gyll och hans familj att ge något tillbaka till äldre generationer berättar Therese Björkstrander, operations manager på Äldrekontakt som varit med sedan starten 2008.

Vill råda bot på ofrivillig ensamhet
Inför starten intervjuade intiativtagarna såväl äldre som anhöriga och representanter för äldreomsorg och sjukvård för att ta reda på vilka behov som fanns.
Ganska snabbt stod det klart vad som var den stora utmaningen som man från samhällets håll hade svårt att komma till rätta med – den ofrivilliga ensamheten. Den uppstår bland annat för att våra nätverk ofta tunnas ut när vi blir äldre men kan också bero på att äldre som saknar datorvana och inte är uppkopplade har sämre koll på utbudet, tror Therese.
– Trots att det anordnas många aktiviteter för äldre lider många av social isolering. Vi försöker fånga upp de som inte kan vara aktiva.

Det kan också vara svårt att ta sig till aktiviteter för de som börjat få problem med rörligheten plus att det kan ta emot att försöka ta sig in i ett socialt sammanhang där de andra redan känner varandra sedan tidigare, menar Therese.

Ensamhet kan påverka hälsan negativt
Behovet av sociala kontakter är inget som minskar bara för att vi blir äldre, snarare tvärtom. I Sverige finns 800 000 personer över 75 år och siffror pekar på att omkring en tredjedel av alla äldre känner sig ensamma. Ensamhet upp i åldrarna kan ha stor negativ påverkan på hälsan och möjligheten att ha en frisk ålderdom. Drygt hälften av alla över 85 år har ett mycket begränsat umgänge och saknar en nära vän enligt uppgifter på föreningens hemsida. Genomsnittsåldern i Äldrekontakts grupper ligger på 87 år, berättar Therese.

Annons

LÄS OCKSÅ: Studie: Livsglädje förlänger livet

Verksamheten bygger på forskning
För att ta reda på hur man på bästa sätt bryter social isolering hos äldre vände man sig till forskningen. Enligt en stor internationell forskningsöversikt var de insatser som hade bäst effekt de där äldre träffades i grupp och fick möjlighet till socialt stöd från andra i samma situation och träffarna behövde ske regelbundet.
– Vi tänker mycket på att man ska arbeta förebyggande. Ensamhet hos äldre bidrar till många av våra stora folksjukdomar.
Det är en negativ spiral föreningen vill medverka till att bryta förklarar Therese.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Många äldre lider av social fobi

Fikar i volontärers hem
Föreningens modell går ut på att man samlar ihop en grupp äldre i ett kvarter eller grannskap och bjuder på fika, helt utan kostnad för deltagarna. Gruppen ges sedan möjlighet att träffas en söndag varje månad, i en volontärs hem. Man erbjuder även skjuts och ledsagning för de som behöver hjälp med det. En grupp är på i snitt 6-8 personer och värden bullar upp och bjuder på hembakat. Något som sker enligt ett rullande schema, vilket innebär att varje värd anordnar i snitt två fikaträffar per år. I varje grupp är sammanlagt ett tiotal volontärer inblandade.

Föreningen har som policy att aldrig ställa in en planerad fikaträff. Detta då det är viktigt med kontinuitet och för att besvikelsen skulle bli stor förklarar Therese. Kontinuitet är A och O.
– Det är svårt att bryta ensamheten genom att anordna enstaka träffar.

Annons

Föreningen har fyra anställda
Även om själva verksamheten bygger på ideellt arbete och att man har självgående lokala grupper med volontärer som ställer upp, är föreningen idag så stor att det behövs anställda för att sköta ruljansen med att söka anslag, intervjua nya volontärer och hjälpa till med uppstart av nya grupper.
– Det hade inte varit möjligt att driva en så omfattande verksamhet om alla skulle arbeta ideellt, säger Therése.
Sammanlagt fyra personer är därför anställda på det nationella kansliet.

LÄS OCKSÅ: Goda matvanor minskar risken för fallolyckor

Driver över 70 fikagrupper
Första gruppen startades på Norrmalm i Stockholm, det var där man först lyckades etablera kontakt med äldreomsorg, kuratorer och sociala instanser, en förutsättning för att nå ut till de äldre förklarar Therese.
– Vi bygger relationer lokalt där vi startar upp och sprider ordet att vi finns, så att de kan hänvisa till oss.

Äldrekontakt startar upp 10 till 15 nya grupper per år och idag driver föreningen minst 70 fikagrupper i 29 kommuner. Varje månad får omkring 500 gäster – som man kallar deltagarna – möjlighet att träffa varandra tack vare drygt 800 volontärer. Dock har man delvis av logistiska skäl haft svårt att etablera sig norröver, även om en grupp nu är på väg att starta upp i Mora. För de som bor i glesbygd finns möjlighet att delta i telefonträffar, där man i grupp får lyssna på ett gemensamt föredrag och efteråt kan diskutera ämnet med de övriga i gruppen.
– Det är en sak att sitta ensam och titta på TV. På det här sättet ges möjlighet att diskutera aktuella frågor.

Vill expandera norröver
Men föreningen är öppen för att bedriva fikaverksamhet även längre upp i landet, man har undersökt möjligheten att starta i bland annat Skellefteå och välkomnar hjälp att nå ut.
– Man kan alltid höra av sig till oss om man har ett nätverk och vill starta upp en grupp, i så fall kan vi bistå.
Även företag som är intresserade av att stötta och bidra ekonomiskt till att göra något för de äldre på sin ort är välkomna att höra av sig förklarar Therese.

Verksamheten drivs i samarbete med statliga, kommunala och privata verksamheter och finansieras med hjälp av anslag och bidrag från myndigheter, stiftelser och företag. De anställda arbetar aktivt med att årligen ansöka om nya anslag.
– Regelbundna givare är bland annat Socialstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: Alkoholskadorna – och konsumtionen – ökar bland Sveriges äldre

Skänker glädje även åt arrangören
Fikaträffarna sätter inte bara guldkant på tillvaron åt de äldre utan skänker också stor glädje och tillfredställelse till de som är med och arrangerar dem.
– Istället för att sitta och klaga vill man göra något för att hjälpa till svarar Therese på frågan om drivkraften bakom att man engagerar sig.
Många vill också bidra då de själva har haft viktiga relationer med äldre som exempelvis släktingar som gått bort och känner en saknad berättar Therese. Även om yngre pensionärer i viss mån är med är genomsnittsåldern på de som engagerar sig mellan 27 och 43. Det rör sig ofta barnfamiljer och personer mitt i karriären. Att en barnfamiljer är värd blir en extra bonus menar Therese.
– Då får de äldre dessutom träffa personer i olika åldrar.

Firar alla äldres dag en gång om året
Lagom till föreningens femårsjubileum 2013 började men också fira Alla Äldres Dag en gång om året, med syfte att uppmärksamma landets äldsta, betydelsen av sociala relationer och att umgås över generationsgränserna. Dagen handlar bland annat om allas rätt till ett värdigt liv – och allas rätt till inflytande över livet och firas stort av föreningen som bjuder in politiker och media och föstås alla äldre på ”massfika” med underhållning.

Positiv respons från de äldre
Vid föreningens senaste utvärdering uppgav 79 procent av deltagarna att de känner sig mindre ensamma efter att ha blivit en del av Äldrekontakts fikagrupper. 87 procent svarade att Äldrekontakts träffar är viktiga eller mycket viktiga för deras välbefinnande. Varannan anser sig dessutom ha fått ett bättre självförtroende och en av fyra har börjat träffa någon ifrån sin fikagrupp mellan träffarna.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Fakta

Äldrekontakt
Start: 2008
Vill du bli fikagäst klicka här.
Läs mer om föreningen och hur du kan bidra antingen som volontär eller genom att ge ekonomiskt stöd på föreningens hemsida.

Social isolering är det första steget i en snabbt accelererande negativ hälsospiral som leder till stora kostnader för samhället. Ensamma äldre har högre dödlighet och riskerar att tidigare drabbas av hjärtinfarkt, stroke, cancer eller demenssjukdom. De blir inte bara sjukare utan känner även mer smärta, vilket leder till att de gör fler läkarbesök. De riskerar också att tidigare förlora sin förmåga att ta hand om sig själva och blir därmed beroende av stöd i hemmet, eller en plats på särskilt boende.
Källa: Äldrekontakt

Annons