För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.
Björn Bernhardson, medgrundare av Äkta vara ser priset som ett tillfälle för landets konsumenter att sätta ned foten och tala om var gränsen går. Föreningen motsätter sig till exempel att en smördeg får kallas smördeg även om den inte innehåller något smör och vill bidra till att få stopp på att framsidan av en vara kan säga en sak när innehållsförteckningen säger en annan. I år har hela 162 nomineringar inkommit till Årets matbluff, vilket är rekord. Av dem har juryn valt ut fem finalister som de anser är de som lurat sina kunder mest under 2019.
Bara 2 procent soya
En av finalisterna är Alpros vispbara sojaprodukt Alpro – Cuisine soya vispbar.Produkten marknadsförs som en sojaprodukt trots att den inte innehåller mer än två procent sojabönor. Björn Bernhardson tror att många också blir upprörda när de inser att den vegetariska produkten de köpt innehåller 25 procent av den kontroversiella palmoljan. Produkten som är högpastöriserad och tål att förvaras i rumstemperatur är dessutom märkt som kylvara.
LÄS OCKSÅ: Sverige bidrar till att stoppa internationellt matfusk
Mest rismjöl och förtjockningsmedel i teffmjölet
En annan produkt som Äkta vara anser utger sig för att vara något en inte är är Sempers glutenfria Bovete & teff-mjöl, som består av 3 procent teff och 23 procent bovete. Tillsammans med rismjölet uppgår det som utgörs av någon form av mjöl tillblygsamma 45 procent. Resten är bland annat olika stärkelser och förtjockningsmedel.
Förra årets vinnare nominerad av många
Vinnaren i Äkta varas utses genom en öppen omröstning på Äkta varas hemsida där alla kan gå in och rösta. Förra året vann Lättas margarin gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk där den största ingrediensen utöver vatten var palmolja. Produkten är inte med bland årets finalister men har nominerats av flera konsumenter även i år.
Tillverkaren har gått ut med ett nytt recept där raps är den största ingrediensen. Detta har dock inte åstadkommits genom att man ökat mängden rapsolja utan genom att späda ut palmoljan med sheaolja – en annan långväga fettsort, som ursprungligen härstammar från Afrika.
LÄS OCKSÅ: Skärpt lagstiftning kring matfusk – ska kunna ge fängelsestraff
Mycket fruktsirap i sockerfri yoghurt
Övriga nominerade är Skånemejeriers – Bara yoghurt frukt & bär, hallon & jordgubb som är sötad med fruktkoncentrat och som marknadsförs som en fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten består av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker.
Smörarom i hamburgerbröd blev Brioche
Pågens Brioche hamburgerbröd, är bakat utan karaktäristiska råvarorna för det franska Briochebrödet smör och ägg. De här bröden innehåller ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är istället snarlika de i deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.
LÄS OCKSÅ: Utbrett fusk med honung
Pastöriserad kallpressad blåbärsjuice
Rå – Blåbär nomineras då den trots att den är kallpressad även är värmebehandlad. Både varumärket ”Rå” och produktbeteckningen ”råsaft” på framsidan antyder enligt Äkta vara att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står att den är kallpressad men sedan har juicen pastöriserats eller hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaska. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare, mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre, skriver Äkta vara i sin nominering.
Producenter protesterar
Wellnox som producenten bakom Rå heter anser att nomineringen är orättvis och säger till Food supply att de är tydliga med att produkten är både kallpressad och pastöriserad och förklarar att inte heller försöker bluffa med att B och C-vitaminer försvinner vid upphettning. Samtidigt som man från företagets sida förstår att man kan anse att en produkt som heter Rå inte ska vara värmebehandlad säger man att pastöriseríng är nödvändigt då blåbär är känsliga och saften annars bara skulle ha en hållbarhet på sju dagar i kylskåp. Man påpekar vidare att beteckningen råsaft är skyddad enligt lag och bara får användas om produkten består av 100 procent pressad frukt samt att deras syfte är att utveckla naturliga produkter utan tillsatser.
Även Skånemejerier uttrycker besvikelse över att deras yoghurt anses vara en bluff, då de menar att det rör sig om en 100 procent naturlig produkt.
Av redaktionen
Källa: Food Supply