Annons
Annons

Fira Veganuary med en matig sallad!

Veganuary är här – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
14 januari, 2022
Fira Veganuary med en matig sallad!

Veganuary är här – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

Skälen att välja en växtbaserad kost är många: för den egna hälsans skull, för klimatet och förstås även för djurens skull.

Veganuary drivs av en brittisk ideell organisation och under januari 2021 deltog mer än en halv miljon människor från över 200 länder i utmaningen att äta veganskt. I år, 2022, räknar man med rekordmånga deltagare i Veganuary, såväl individer och företag som organisationer. Totalt runt 2 miljoner människor över hela världen. Du kan läsa mer om Veganuary här!

Upptäck allt gott med växtbaserad kost

För att underlätta för fler att testa på en växtbaserad kost och upptäcka hur gott och varierad en sådan kan vara, bjuder vi här på ett smakrikt, lättlagat och helt växtbaserat salladsrecept. Receptet kommer från salladsföretaget Picadelis Guide Michelin-meriterade chefskock Ted Hallberg. Under januari dyker fler liknande recept upp här på Kureras sajt.

LÄS OCKSÅ: Vegansk crispy “kycklingtaco”med hoisinsås

Krydd falafelsallad med hummus

I det här receptet gifter sig kryddig spiskummin perfekt med persilja och dill. Dill är en populär ört i mellanösterns kök, som är väldigt god ihop med både hummus och falafel. Ett vinnande koncept helt enkelt!

Annons
Fakta

Hemligheten bakom en perfekt sallad

För dig som fortfarande tycker det är svårt att variera din sallad delar Ted Hallberg här med sig av sina knep för att lyckas.

  • Ha i mycket grönt. Det ger salladen en bra bas och fin färg.
  • Addera ett nytt typ av protein. Prova något veganskt, som bönor, hummus eller vegetariskt köttsubstitut.
  • Använd max sex ingredienser. Fler kan lätt innebära ”för mycket av det goda”.
  • Variera ingredienserna. Blanda både smakrika och mer neutrala ingredienser.
  • Variera texturerna. Blanda mjuka och krispiga ingredienser.
  • Dressing, är A och O, glöm den inte.
  • Pricken över i:et är att avsluta salladen med olika toppings som krutonger, nötter eller frön.
  • Bonus-tips: Prova att blanda i frukt, oväntat gott med något sött eller syrligt som bryter av.
  • Ingredienser

    Körsbärstomater, 2 dl
    Isbergssallad, 4 dl
    Skivad gurka, 2 dl
    Skivad rödlök, 2 dl
    Falafel, 400 g
    Färsk persilja, dill och granatäppelkärnor

    Hummus:
    Kikärtor, 1 paket (400 g)
    Tahini, 3 msk
    Rapsolja, 2 msk
    Vitlök, 1 klyfta
    1/2 citron, saften
    Spiskummin, 1 tsk
    Salt

    Picklade morötter med dill:
    1 morot, tunt strimlad
    Äppelcidervinäger, 2 msk
    Socker, 2 msk
    Vatten, 3 msk
    Färsk dill

    LÄS OCKSÅ: Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

    Gör så här

    Förbered hummusen. Blanda alla ingredienser utom kikärtorna i en matberedare och mixa slätt. Addera kikärtor och mixa till önskad textur. Tillsätt vatten om den känns stabbig.
    För att göra de picklade morötterna så blandar du vinäger, socker och vatten i en kastrull och värmer upp tills det precis börjar koka. Ta bort kastrullen från plattan och vänd ner de strimlade morötterna och färsk dill. Låt svalna.
    Lägg isbergssalladen i botten av din skål. Fördela gurka, tomat och rödlök över salladen.
    Lägg till hummus och falafel.
    Toppa salladen med picklad morot med dill. Om möjligt, lägg till färsk persilja, dill och granatäppelkärnor.

    LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

    Av Carolina Eriksson

    Annons
    Annons