Över hela världen har och fortgår en ökning av inflammatoriska tarmsjukdomar. Vad som är den direkta orsaken till detta, det kan man inte säga med exakthet. Men en stor faktor är vilken mat man fick som barn och då framförallt de första åren, och som påverkade tarmens bakterier – tarmmikrobiotan.
En nu studie som utförts vid Göteborgs universitet har belyst kopplingen mellan inflammationssjukdomar i tarmen som vuxen och vilken kost man fick som barn.
80 000 barn från Sverige och Norge
Forskarna samlade information om kostvanor hos cirka 80 000 ettåringar i Norge och Sverige. Data kom från populationsstudierna Alla barn i sydöstra Sverige, ABIS och Den norske mor, far og barn-undersökelsen, MoBa.
De svenska barnen följdes i 21 år och de norska under 15 år. Under den perioden fick 307 barn IBD.
De barn som fick äta mycket fisk hade 54 procent lägre risk att få ulcerös colit jämfört med de barn som åt lite fisk. De bar som fick dricka mycket sötade drycker jämfört med de som drack lite hade en ökar risk att få IBD med 42 procent
LÄS OCKSÅ: Probiotika – tarmens hjältar
Mat med fett och socker var okey
Det fanns dock inga tydliga samband mellan IBD och mat som frukt, mejerivaror, spannmål, kött och potatis och inte heller med mat som innehöll mycket socker och fett eller både och.
Annie Guo, som är dietist och doktorand i pediatrik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet menar att studien tydligt visar ett samband mellan risken att få IBD och viss kost under de första levnadsåren.
Källa: forskning.se