Annons
Annons

Bakterierna som får magen att må bra

När magen krånglar handlar det oftast om att vi äter det som gör magen orolig. Socker, vete, alkohol och processad mat kan ganska snabbt ge magproblem. En noggrant genomförd livsstilsförändring hjälper magen att komma i balans igen. Och tillskott med mjölksyrabakterier och fibrer kan skynda på.

Inger Palm

7 februari, 2024
Bakterierna som får magen att må bra
Dela inlägget

Bra och naturlig mat stärker det friska i tarmen och gör att magen fungerar som den ska. Men industritillverkad mat som innehåller mycket socker, fett och smakessenser påverkar mage och tarm negativt. Den maten bidrar till en minskning av de goda bakterierna som bland annat har till uppgift att skydda tarmen och tarmslemhinnan mot sjukdomar.

Även andra faktorer som stress, en antibiotikakur och vissa mediciner kan orsaka en obalans i tarmen.

När vi äter en sämre mat så jäser det i tarmarna och det kan starta förruttnelseprocesser som gynnar de ”onda” bakterierna. Och när de onda bakterierna är i majoritet och de goda inte längre kan hålla upp skyddet blir tarmens slemhinna inte lika tät.

Det bildas glapp mellan celler i tarm-slemhinnan, och det kallas för läckande tarm. Genom dessa små glapp eller hål kan osmält mat, gifter och bakterier ta sig igenom och in i blodet.

Dessa otrevliga ämnen tas upp och lagras i kroppens vävnader och skapar en inflammation. Vi blir inte bara svullna och får matsmältningsproblem, vi känner oss även trötta, får värk i lederna, svetten kan lukta illa och vi kan få klåda. Det i sin tur kan ge upphov till näringsbrister och även leverns avgiftande förmåga försämras. Även allergier och kraftig huvudvärk är kopplade till läckande tarm.

Men det positiva är att en näringsrik kost stabiliserar tarmfloran och när den är i balans skyddas cellerna i tarmens innervägg, för det bildas nya celler hela tiden som skyddar vår tarm.

Stort intresse inom forskningen

Förstoppning och diarré är andra symtom på att vi äter en felaktig kost och kanske för ensidigt. För ju mer mångsidigt vi äter desto större mångfald av bakterier får vi i oss och det tycker tarmen om.

Tarmen behöver en balans mellan de goda och de onda bakterierna. Till de goda hör mjölksyrabakterierna.

Frukt, grönsaker och fermenterad mat som surkål, kimchi och yoghurt är livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier. De har bland annat effekten att de hämmar och tar död på oönskade bakterier. Mjölksyrabakterierna ökar dessutom upptaget av flera viktiga vitaminer och mineraler.

I dag finns det ett starkt intresse i forskarvärlden för probiotika och hur dessa kan påverka hälsan i positiv riktning. Alla mjölksyrabakterier klassas dock inte som probiotika. Med probiotika menas levande bakterier som har uppvisat hälsoeffekter i kliniska studier. Enligt WHO får bara mjölksyrabakterier som ger en dokumenterat gynnsam hälsoeffekt definieras som probiotika.

Vända trenden

I studier har man kunnat visa att tillförsel av probiotika har en positiv påverkan på sammansättningen av mikroorganismer i tarmen som kan skydda mot inflammatoriska sjukdomar i tarmen.

I andra studier har man kunnat visa att probiotika har förändrat tarmens mikroorganismer och minskat symtomen på inflammation i tjocktarmen. Små mängder probiotiska bakterier i form av ett tillskott kan alltså påverka tarmen under den korta tid som dessa passerar mag-tarmkanalen.

Mjölksyrabakterier har en läkande effekt i tarmen och de snälla bakterierna kan alltså vända trenden, förutsatt att man inte lider av svåra obalanser, svamp eller parasiter. Då kan det behövas fler insatser för att få ordning på tarmhälsan.

Prova dig fram

Bra och näringsrik kost i kombination med ett tillskott med goda mjölksyrabakterier är en god investering i hälsan. Mjölksyrabakterier håller inte bara magen i balans och lindrar magbesvär. De stärker även immunförsvaret, vilket gör att vi blir mindre mottagliga för infektioner.

Det finns en hel del bakteriestammar, vilket kan göra det svårt att välja, men att prova sig fram är en god idé.

Att tillsammans med de goda bakterierna också tillsätta fibrer gynnar också tarmflorans mångfald. När du tillsätter fibrer så tänk på att dricka mer, för det underlättar för tarmen. Och i början kan magen bli extra orolig av kostförändringar innan den ställt om sig till den nya livsstilen.

Av Inger Palm

Fakta

Maghälsan

Om magen inte mår bra bör vi ganska så snart se till att göra något för att förändra situationen innan det leder till sjukdomar. Basen i all förändring börjar i livsstilen. Kosten, motionen, sömnen och att motverka stress är a och o. Behöver du så tillför fibrer för att hålla tarmens rörelser igång.
Magen mår också bra av de snälla mjölksyrabakterierna. I tarmen sitter också cirka 80 procent av immunförsvaret, därav vikten av en allsidig och näringsrik kost.

Annons
Annons