I och med kriget i Ukraina har militära konflikter och krig gått om klimatförändringarna som det som oroar oss mest i vår omvärld. Det visar ”Klimatbarometern” från WWF. Men fler vill trots det engagera sig mer för att rädda klimatet.
Det visar WWF:s årliga Sifo-undersökning ”Klimatbarometern”. Drygt tre fjärdedelar av befolkningen oroar sig för militära konflikter eller krig, medan ”bara” drygt hälften oroar sig för klimatförändringarna. Samtidigt medför krig i sig en miljöfara, då natur förstörs och vattendrag förorenas av de vapen som används, bland annat.
För fyra år sedan var oron för militära konflikter och krig mycket lägre. 2018 var det endast mellan 20-30 procent som oroade sig för krig, samtidigt som oron för klimatförändringarna varit relativt oförändrad. Det är förstås kriget i närbelägna Ukraina som bidragit stort till den ökade krigsoron.
Fler vill göra skillnad för klimatet
Men rapporten visar också att allmänheten trots det oroliga läget i världen vill göra skillnad för klimatet. Och två tredjedelar tycker att våra politiker bör göra mer för att begränsa klimatförändringarna. Fler än hälften tycker att politikerna måste sätta ett utsläppstak för växthusgaser i Sverige, något som även WWF skriver under på.
Allt fler engagerar sig också för att sänka sina egna privata utsläpp jämfört med 2021. Många har till exempel ersatt bilåkande med att gå eller cykla mer, samt välja kollektivtrafiken.
LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa
Klimatet oroar kvinnor och äldre mest
Det är framför allt kvinnor och äldre som tänker på klimatförändringarna och den globala uppvärmningen.
– Här ser vi en ny trend, att de äldre, 65-79 år, är mycket mer oroade för klimatet och naturen jämfört med tidigare. Och man ser också, svart på vitt att allmänheten tycker att politikerna gör för lite när det kommer till att minska utsläppen, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Här är de värsta energibovarna i hemmet
Svenskarnas klimatoro i siffor
- Drygt tre fjärdedelar (76 procent) av befolkningen i Sverige oroar sig för militära konflikter eller krig, medan ”bara” drygt hälften (51 procent) oroar sig för klimatförändringarna.
- Hela 66 procent av kvinnorna tänker på klimatet minst en gång i veckan – mot 58 procent bland männen.
- I åldersgruppen 65 -79 år är det så många 63 procent som tänker på klimatförändringarna minst en gång i veckan.
- Hälften (knappt 50 procent) tror att de kommer flyga mindre i framtiden jämfört med före pandemin. Väldigt få menar att de kommer flyga mer. Istället väljer allt fler väljer Sverige-semestrar och andra färdsätt än flyg.
LÄS OCKSÅ: E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen
Tips! Tillhör du själv de som oroar dig för krig och konflikter just nu? Läs gärna tipsen från Kureras expert, psykologen Eva Rusz, om hur du bäst hanterar krigsoro.
Fakta Klimatbarometern 2022: WWF/Kantar Sifo mäter svenskarnas syn på klimat och biologisk mångfald, varje år sedan 2012. I år intervjuades 2000 personer under mars månad.
Av Carolina Eriksson