Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tvättstuga med tvättmaskin

Här är de värsta energibovarna i hemmet

Tvättmaskin, kyl, golvvärme eller lampor...Vad drar egentligen mest el i ditt hem? Har du koll på detta kan du göra miljön och klimatet en tjänst – och samtidigt få en lägre elräkning!  

Det är ett faktum att alla stora hushållsapparater, som diskmaskin, torktumlare, tvättmaskin och kyl/frys drar mycket el, precis som uppvärmning av hemmet.

Här är några goda tips som gör att du kan minska din elkonsumtion och göra både miljö och plånbok lite gladare!

LÄS OCKSÅ: 50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten

  • Sänk värmen!

Genom att bara sänka din temperatur inomhus med en grad så minskar du kostnaden för uppvärmning med cirka fem procent. För uppvärmning är en riktig ”elbov”, men självklart kan du inte stänga av värmen helt, framförallt inte på vintern.

 

  • Tumla mindre, tvätta fullt!

Framförallt torktumlaren är en riktig energitjuv. Så när du kan: skippa tumlaren och låt kläderna lufttorka istället. Sommartid är det perfekt att hänga ut plaggen för att torka i solen. Ett annat tips är att alltid tvätta fulla maskiner så ofta du kan, det gäller både tvätt- och diskmaskin.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

  • Stäng av stand-by läget

Vi har hört det förut, men kom ihåg att stänga av dina hemelektronikprodukter, så att de inte står i stand-by läge. Ett tips som slår flera flugor i en smäll är att använda en förgreningskontakt med en strömbrytare på, så kan du plättlätt stänga av allt på en gång.

  • Skippa golvvärmen ibland

En annan varm och mysig sak, som är bland de mest elslukande som finns i hemmet, är golvvärme. Måste du ha på den hela tiden eller räcker det kanske att dra på den när det är extra kallt ute? Detsamma gäller handdukstorken. Tips! Rena elslingor drar normalt mer el än vattenburen golvvärme.

  • Stäng av handdukstorken

Slå av handdukstorken när du inte använder den – en som står på dygnet runt kan ge kostnader på flera hundra kronor per år. En vattenburen handdukstork drar mindre el och är ett bättre val.

LÄS OCKSÅ: E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

  • Coola ner

Det går inte att undvika att vissa apparater står och drar el dygnet runt, utan att vi kan stänga av dem. Som kylskåp och frys. Men du kan göra smarta energisparande åtgärder ändå, som:

 

- Låt maten svalna helt innan du sätter in rester/matlådor i kylskåpet. Annars kan temperaturen i kylen gå upp och då krävs extra energi för att få tillbaka rätt temperatur.

- Låt inte dörrarna till kyl och frys stå öppna längre perioder och öppna dem bara när du behöver något.

- Köp nya vitvaror om de du har är gamla, eftersom moderna modeller oftast drar mindre el. Håll koll på om nya produkter du köper har en energimärkning eller ej.

  • Snabbduscha mer!

    Visste du att en snabbdusch på fem minuter kan minska både vatten, energi och kostnader värt 500 kWh per år, jämfört med en dusch på 15 minuter? En dusch på tre minuter motsvarar cirka 36 liter varmvatten medan en på tio minuter i snitt förbrukar 120 liter varmvatten. Ett annat tips är att byta ut duschmunstycket till en snålspolande variant med energisparfunktion. Låt inte heller vattnet rinna i onödan.

  • Släck när du lämnar rummet

Ett enkelt knep är att tänka på att släcka efter dig när du lämnar ett rum och inte ska vara där igen på ett tag. Och byt till lågenergilampor, som halogenlampor eller led-lampor, med lång livstid som inte drar så mycket el.

Källa: Compricer och Eon

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!