Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Flera händer håller upp jordklotet

50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten

Många bäckar små, brukar man säga. För det kanske stämmer att en enda människas ändrade vanor inte räddar planeten. Men om vi alla gör en eller flera små förändringar i vardagen gör det stor skillnad för klimatet! WWF har listat 50 förändringar att göra 2021. Vilka väljer du?

Med denna utgångspunkt lanserade Världsnaturfonden WWF – som i år fyller 5o år i – måndagen den 25 januari  en jubileumskampanj som är lätt att ta ta till sig och inspirerar och peppar oss till nya gröna vanor. Allt för att vi tillsammans ska kunna göra skillnad och rädda klimatet och planeten.

Kampanj lockar till nya vanor 
Kampanjen ”Är du med?” vänder sig till privatpersoner genom att föreslå och locka till olika förändringar och nya vanor. Totalt listas 50 förändringar som du kan välja med ett klick. Allt från att köpa/bygga ett insektshotell, välja tåget och byta elavtal till el från förnybara källor, till att bli lunchvegetarian, eller äta mindre av avokado (som kräver väldigt mycket vatten vid odling) och välja KRAV eller EU-ekologisk choklad  (som annars kan vara en riktig miljöbov).

 

Genom att svara på tre korta frågor om ens boendesituation, kostvanor och engagemang i miljöfrågor kan man dessutom få förslag som passar just en själv bäst.

LÄS OCKSÅ: Näringsbrist hotar trädens förmåga att binda koldioxid

Topp 5 bland alla utmaningar den första lanseringsveckan i januari var:

  1. "Bara kiss, bajs och toapapper i toan"
  2. "Återvinn alla dina batterier, även de dolda!"
  3. "Sätt lock på kastrullen"
  4. "Källsortera mera"
  5. "Köp bara den mat du tänker äta"

LÄS OCKSÅ: Matfett – en riktig miljöbov för avloppen

Företag och kommuner viktiga
Motsvarande utmaning finns riktad till företag, kommuner och skolor, som är viktiga aktörer för att vi ska kunna få ett hållbart samhälle och en levande planet.Företagens förändringar och utmaningar handlar om att de ska hjälpa till att minska utsläppen av växthusgaser, som enligt Parisavtalet måste halveras till år 2030. Samt att de genom sin verksamhet ska bidra till biologisk mångfald och en natur i balans, som ju är helt nödvändig för människans existens och grunden till vår ekonomi. Så att vi inte fortsätter på vår väg in i det sjätte massutdöendet, som orsakats av oss människor. De behöver enligt WWF också satsa på att gå över till cirkulära affärsmodeller, så att vi kan lämna den linjära ekonomin där vi tillverkar, använder och sedan slänger produkter. I en cirkulär ekonomi har vi ett kretsloppsanpassat system där avfall blir en värdefull resurs istället.

Vill du också vara med och göra skillnad för planeten, kan du gå in på WWF:s kampanjsida och läsa mer och vilka nya, gröna vanor du ska satsa på 2021!

LÄS OCKSÅ: Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

 

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

 

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.