Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En halv citron, pulver i burkar och en genomskinlig flaska mot turkos bakgrund

Så städar du giftfritt – 7 miljövänliga val

Såpa, bikarbonat, vinäger och citron...Med dessa naturliga städknep med lågt eller obefintligt klimatavtryck kommer du inte sakna de dyra miljöbovar till kemikalier du använt innan. 

1. Såpa (miljömärkt)

Funkar utmärkt att städa både kök och badrum med, men kom ihåg att välja en miljömärkt variant, förstås.

Bränt fast mat i kastrullen? Det (och maten!) löser du enkelt genom att koka upp vatten med lite såpa. Låt det sedan stå och dra en stund med locket på. Diska sedan ur din ur kastrull.

Vidbränt i ugnen? Då smörjer du in ugnen med koncentrerad såpa. Värm sedan upp den till 100 grader, låt svalna och tvätta sedan ur med en svamp.

2. Ättika

Kan användas till allt från att lösa upp kalkavlagringar i köket till stopp i  avloppet.

Vid stopp i avloppet: Häll ner en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet, därpå häller du långsamt på en kopp ättika så att det skummar och fräser. Vänta en kvart och häll sedan på en kopp kokande vatten. (Naturskyddsföreningen)

 

Tips! Förutom ättika och bikarbonat kan du blanda bakpulver och vinäger och häll ner i avloppet. Häll sedan på kokande vatten och strax är proppen puts veck!

Avlagringar på spisen? Häll på ättika och strö sedan på ordentligt med bakpulver så att det får bubbla och fräsa. Torka sedan av med fuktig trasa och vatten. (Nsf)

Ofräsch skärbräda och/eller diskbänk? Skippa diskmedlet och använd ättika istället och diska/skrubba med lite ljummet vatten, det ger bakterierna en riktig match!

Du kan även fylla en sprejflaska med (vit) vinäger, spreja och torka sedan av din skärbräda med hushållspapper. Vinäger har nämligen naturligt desinficerande egenskaper, precis som ättika.

LÄS OCKSÅ: E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

3. Citron

Gott och uppfriskande i mat och dryck förstås. Men citron luckrar även upp smuts och kalk!

Mikrovågsugn med kladdig insida? Pressad citronsaft i en kopp vatten löser upp matrester och eliminerar dålig lukt när du mikrar på full effekt en till ett par minuter. Torka därpå enkelt bort matrester med en fuktig trasa.

 

Det går också bra att skära itu en citron och gnugga bort kalkavlagringar på diskbänken med halvorna. Torka av med en trasa efteråt.

4. Vinäger

Vinäger är inte bara gott i salladsdressingar och som smaksättning i såser och grytor, det funkar även utmärkt att till exempel göra rent kylskåpet med!

Gör så här: Fyll en sprejflaska med en blandning av vinäger och vatten och spreja i kylskåpet. Torka rent efter cirka en halvtimme då din kyl doftar gott och är ren igen.

Funkar även fint som propplösare i avlopp, se punkt 2!

LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen

5. Bakpulver

Inte bara nödvändigt i de flesta bak…utan även när du ska städa upp efter dig i köket!

I diskhon: Bakpulver är en räddare i nöden när du har mycket ingrodda matrester på tallrikar och bestick. Häll helt enkelt ner några skedar bakpulver i varmt vatten innan du lägger ner disken.

Snuskiga diskrasor och kökshanddukar? De fräschar du upp naturligt genom att dränka in dem en stund i bakpulver blandat med vatten.

6. Tea tree-olja
Tea tree-olja och andra eteriska oljor används i olika hygienprodukter, men går också att städa med, eller använda som en fräsch rumsspray utblandat i vatten.

 

Golv i behov av en uppfräschning? Testa tea tree-olja till att rengöra golv med, i kök och badrum till exempel. Tea tree-olja innehåller verksamma ämnen som är naturligt svamp- och bakteriedödande, utan att påverka människa eller miljö negativt.

7. Bikarbonat

Stapelvara i mångas skafferi, men snart kanske även i städskåpet, särskilt för att få bort matfläckar.

Ugn full av vidbrända fläckar? Det är inte bara såpa som funkar bra att göra rent ungnens insida med. Gör en egengjord pasta av bikarbonat, vatten och salt och gnugga in ugnen med. Låt verka över natten och gör rent med en tvättborste.

Spishällen som gud glömde?  Testa att blöta ner spishällen med vatten och pudra över bikarbonat. Låt verka en stund på de tuffa fläckarna innan du torkar av med en mjuk tvättsvamp.

 Källor: Naturskyddsföreningen, Natural Health, Städa Smart.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!