Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En halv citron, pulver i burkar och en genomskinlig flaska mot turkos bakgrund

Så städar du giftfritt – 7 miljövänliga val

Såpa, bikarbonat, vinäger och citron...Med dessa naturliga städknep med lågt eller obefintligt klimatavtryck kommer du inte sakna de dyra miljöbovar till kemikalier du använt innan. 

1. Såpa (miljömärkt)

Funkar utmärkt att städa både kök och badrum med, men kom ihåg att välja en miljömärkt variant, förstås.

Bränt fast mat i kastrullen? Det (och maten!) löser du enkelt genom att koka upp vatten med lite såpa. Låt det sedan stå och dra en stund med locket på. Diska sedan ur din ur kastrull.

Vidbränt i ugnen? Då smörjer du in ugnen med koncentrerad såpa. Värm sedan upp den till 100 grader, låt svalna och tvätta sedan ur med en svamp.

2. Ättika

Kan användas till allt från att lösa upp kalkavlagringar i köket till stopp i  avloppet.

Vid stopp i avloppet: Häll ner en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet, därpå häller du långsamt på en kopp ättika så att det skummar och fräser. Vänta en kvart och häll sedan på en kopp kokande vatten. (Naturskyddsföreningen)

 

Tips! Förutom ättika och bikarbonat kan du blanda bakpulver och vinäger och häll ner i avloppet. Häll sedan på kokande vatten och strax är proppen puts veck!

Avlagringar på spisen? Häll på ättika och strö sedan på ordentligt med bakpulver så att det får bubbla och fräsa. Torka sedan av med fuktig trasa och vatten. (Nsf)

Ofräsch skärbräda och/eller diskbänk? Skippa diskmedlet och använd ättika istället och diska/skrubba med lite ljummet vatten, det ger bakterierna en riktig match!

Du kan även fylla en sprejflaska med (vit) vinäger, spreja och torka sedan av din skärbräda med hushållspapper. Vinäger har nämligen naturligt desinficerande egenskaper, precis som ättika.

LÄS OCKSÅ: E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

3. Citron

Gott och uppfriskande i mat och dryck förstås. Men citron luckrar även upp smuts och kalk!

Mikrovågsugn med kladdig insida? Pressad citronsaft i en kopp vatten löser upp matrester och eliminerar dålig lukt när du mikrar på full effekt en till ett par minuter. Torka därpå enkelt bort matrester med en fuktig trasa.

 

Det går också bra att skära itu en citron och gnugga bort kalkavlagringar på diskbänken med halvorna. Torka av med en trasa efteråt.

4. Vinäger

Vinäger är inte bara gott i salladsdressingar och som smaksättning i såser och grytor, det funkar även utmärkt att till exempel göra rent kylskåpet med!

Gör så här: Fyll en sprejflaska med en blandning av vinäger och vatten och spreja i kylskåpet. Torka rent efter cirka en halvtimme då din kyl doftar gott och är ren igen.

Funkar även fint som propplösare i avlopp, se punkt 2!

LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen

5. Bakpulver

Inte bara nödvändigt i de flesta bak…utan även när du ska städa upp efter dig i köket!

I diskhon: Bakpulver är en räddare i nöden när du har mycket ingrodda matrester på tallrikar och bestick. Häll helt enkelt ner några skedar bakpulver i varmt vatten innan du lägger ner disken.

Snuskiga diskrasor och kökshanddukar? De fräschar du upp naturligt genom att dränka in dem en stund i bakpulver blandat med vatten.

6. Tea tree-olja
Tea tree-olja och andra eteriska oljor används i olika hygienprodukter, men går också att städa med, eller använda som en fräsch rumsspray utblandat i vatten.

 

Golv i behov av en uppfräschning? Testa tea tree-olja till att rengöra golv med, i kök och badrum till exempel. Tea tree-olja innehåller verksamma ämnen som är naturligt svamp- och bakteriedödande, utan att påverka människa eller miljö negativt.

7. Bikarbonat

Stapelvara i mångas skafferi, men snart kanske även i städskåpet, särskilt för att få bort matfläckar.

Ugn full av vidbrända fläckar? Det är inte bara såpa som funkar bra att göra rent ungnens insida med. Gör en egengjord pasta av bikarbonat, vatten och salt och gnugga in ugnen med. Låt verka över natten och gör rent med en tvättborste.

Spishällen som gud glömde?  Testa att blöta ner spishällen med vatten och pudra över bikarbonat. Låt verka en stund på de tuffa fläckarna innan du torkar av med en mjuk tvättsvamp.

 Källor: Naturskyddsföreningen, Natural Health, Städa Smart.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.