Efter år av kroniska ryggsmärtor har Nina Ollas hittat en kombination som hjälper. Massage, smärtstillande och mycket fysisk träning minskar smärtorna. En magnetmadrass gör att hon sover gott hela nätterna.
Det började med ett diskbråck. Den första känningen fick Nina Ollas på ett jympapass på Friskis & Svettis för fyra år sedan. Där fick hon för sig att försöka springa om en spänstig pensionär, berättar hon.
– Jag ville springa ikapp den där snygga, slanka damen. Plötsligt högg det till i höger ben!
Lång väg till diagnos
Nina trodde först att smärtan var en sträckning eller träningsvärk. Det skulle visa sig senare att det var smärtor från ett diskbråck som strålade ner i benet. I dag har Nina fått diagnosen segmentell rörelsesmärta (SRS) – ett långvarigt smärttillstånd kopplat till nedsatt funktion i ryggen. Men det konstaterades inte förrän för några månader sedan.
– Det har varit mycket harvande inom sjukvården under de här åren, säger Nina. Nu har jag i alla fall fått en diagnos.
Smärta dygnet runt
Nina besväras av värk i ländryggen och ischias-värk i höger ben som strålar ner i foten. Hon har också nedsatt funktion i vänster ben, på grund av nerver som sitter i kläm. Får hon bråttom och försöker springa till bussen snubblar hon lätt eftersom benet inte riktigt hänger med. Men värst är smärtan, understryker Nina. Den är ihärdig, nyckfull och pågår dygnet runt.
– Det påverkar mitt liv väldigt mycket, säger Nina. Smärtan gör mig trött, både fysiskt och mentalt. Jag har också svårt att vara still längre stunder.
Massage och smärtstillande hjälper
I jakten på hjälp mot smärtan har Nina testat en hel del olika behandlingar. Hon har varit hos osteopater, naprapater och kiropraktorer. Hon har testat akupunktur, massage och kinaterapi. Så vad har fungerat? undrar jag.
– Massage har fungerat ypperligt, säger Nina. Kinaterapi gav mig lindrig i flera timmar efter behandlingen. Och de smärtstillande medicinerna jag tar lindrar också förstås.
Träningen lindrar mest
Det som hjälper allra bäst är dock träningen, berättar Nina. För att hantera smärtan försöker hon träna så mycket som möjligt – både simning, stavgång och gymträning.
– Att få motionera och röra på sig är det viktigaste av allt! När jag rör på mig har jag mindre ont. Träningen gör det också lättare att hantera smärtorna överlag.
Påtagligt effekt
Nina hörde talas om magnetmadrassen av sin systerdotter som jobbar i en hälsokostaffär. Nina som testat ”allt”, men fortfarande trots det hade problem med smärta, tänkte att hon i alla fall kunde testa.
– De första nätterna var effekten påtaglig, säger Nina. När jag la mig på madrassen blev jag varm och började svettas. Det var uppenbarligen något som hände i kroppen! Efter några nätter försvann svettningarna, men jag fortsatte att sova gott.
Sover hela nätterna
Nina upplever att hon har fått en bättre nattsömn av att sova på madrassen. Tidigare vaknade hon ofta av smärtan och var tvungen att ändra ställning eller att gå upp och stretcha. Nu sover hon gott hela nätterna. Men smärtan är oförutsägbar.
– Jag sover bättre på magnetmadrassen – det kan jag säga med säkerhet, säger Nina. När det gäller smärtlindring är det svårare att uttala sig. Smärtan kommer och går beroende av en massa faktorer.
Kombinationen lindrar
Nina gillar att madrassen är vändbar. Den har en ulligare, varm vintersida och en svalare sommarsida. Hon kommer fortsätta att sova på madrassen även framöver. Den har blivit en del i hur hon mår bättre.
– I dag har jag träningen, smärtlindrande mediciner, massagen och magnetmadrassen som hjälper mig att hantera smärtorna, säger Nina. Både konventionella och alternativmedicinska lösningar alltså. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Av Maja Sönnerbo
Fakta
Namn: Nina Ollas
Bor: Trångsund
Sysselsättning: Affärsresekonsult
Familj: Make och tre barn
Fritid: Sportar, arbetar i trädgården och läser
Hennes bästa hälsotips: Rör på dig! En kort promenad idag kan bli längre imorgon
Visste du att…
runt 20 procent av Sveriges befolkning har långvariga smärtproblem som ger svårigheter i det dagliga livet. Kostnaden för det svenska samhället beräknas
vara 87,5 miljarder per år.
Källa: www.akademiska.se
Fördelar med magnetterapi
1. Ökar blodcirkulationen
2. Förbättrar sömn
3. Minskar värk i nacke och axlar
4. Bra vid spänningshuvudvärk
5. Minskar stelhet i nacke och axelpartiet
6. Minskar träningsvärk
Magnetterapi är en alternativmedicinsk behandlingsmetod mot smärta och sömnproblem.De vetenskapliga beläggen kring magnetterapi är i dagsläget inte fullständiga. Däremot vittnar många användare om positiva effekter som smärtlindring, minskad stelhet i musklerna och förbättrad sömnkvalitet.
Varje cell i kroppen förses med näringsämnen och gör sig av med slaggprodukter genom elektriskt laddade partiklar så kallade joner. Syre transporteras till exempel runt med hjälp av en positivt laddad jon, järnjonen, som finns i hemoglobinet i de röda blodkropparna. Hemoglobinet tar också med sig slaggprodukten koldioxid i retur, så vi kan få ut det via andningen. Allt levande är också beroende av svaga inre magnetfält, som kontrollerar hjärtrytmen, hjärnvågorna, nervimpulserna och mycket annat.
Eftersom transporten av både syre, näringsämnen och slaggprodukter till och från kroppens celler sker med hjälp av elektriskt laddade partiklar, joner, tros magneterna stimulera dessa processer. Den ökade syresättningen tros i sin tur förbättra prestationsförmågan, uthålligheten och öka motståndskraften mot sjukdomar.