Mia Clase och Lina Nertby Aurell från populära Food Pharmacy sätter sin prägel på midsommarmaten och bjuder på en festlig måltid med hälsosam twist. På bordet denna midsommar står vegetarisk gubbröra, sparrissallad med grillspett och avslutningsvis jordgubb- och rabarberkompott med kokosgrädde.
Fakta
Namn: Mia Clase och Lina Nertby Aurell
Gör: Driver sajten och podden Food Pharmacy samt författare till båda storsäljande böckerna Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat och Food pharmacy kokboken. De driver även kampanjen #Sjukmat för hälsosammare mat i vård, skola och omsorg.
Ingredienser
Vegetarisk gubbröra på aubergine
5 kalla, kokta potatisar
En halv aubergine
1 rödlök
1 msk kapris
3-4 hackade salladslökar
1 msk ättika
1 tsk kryddpeppar
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
0,5 tsk vitpeppar
0,5 dl olivolja
2 msk hallon äppelcidervinäger eller liknande
Sparrissallad med nypotatis och jordgubbar
10 potatisar
5 salladslökar
6-7 sparrisar
10 rädisor
En näve sockerbetor
Önskad mängd jordgubbar
1 dl olivolja
En näve basilika
En näve persilja
Grönsaksspett med citron-och vitlöksmarinad
1 aubergine
2 paprikor
ett halvt blomkålshuvud
Grillspett
1 dl olivolja
2 vitlökar
saften av en halv citron
en näve persilja
en näve basilika
Jordgubb- och rabarberkompott med vispad kokosgrädde och rostade kokoschips
2 st rabarber
2 dl jordgubbar
2 msk chiafrön
2 st vaniljstång
1 tsk honung
1 tsk kokosfett
1 burk kokosgrädde
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 dl kokosflingor
Gör så här
Vegetarisk gubbröra på aubergine
Hacka aubergine i fina bitar. Koka samtidigt upp 1 dl vatten med ättikan och kryddpepparn. Häll över aubergine och låt stå i någon timma. Hacka rödlök och salladslöken fint och blanda ihop med salt. Skär potatisen i fina bitar. Blanda sammans allt och tillsätt kaprisen. Gör en dressing på dijon, vitpeppar, olivolja, vinägern och eventuellt lite honung och blanda i röran. Servera på fröknäcke.
Sparrissallad med nypotatis och jordgubbar
Koka försiktigt i 20 minuter , låt svalna. Hacka salladslök fint Skär rädisor, jordgubbar, sockerbetor, sparris och potatisen i bitar Hacka basilika och persilja och blanda med olivoljan. Ringla över och blanda väl.
Grönsaksspett med citron-och vitlöksmarinad
Skär aubergine, paprika och blomkål i lagom stora bitar och trä på grillspetten. Finhacka basilikan, persiljan och vitlöken och blanda med olivoljan. Häll över grillspetten och strö på havssalt och chiliflakes. Grilla eller ha i ugnen på låg värme tills grönsakerna fått färg.
Jordgubb- och rabarberkompott med vispad kokosgrädde och rostade kokoschips
Hacka rabarberna och koka upp på låg värme med kokosfettet och 1 dl vatten. När rabarberna kokat upp och mjuknat, tillsätt chiafrön och honung. Ställ av kastrullen och häll i de skivade jordgubbarna. Låt svalna. Vispa kokosgrädden väl och tillsätt kardemumma och kanel. Vill man kan man ha i en skvätt lime. Servera med kokosflingor.
Samtliga recept av Mia Clase och LinaNertby Aurell
Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!