Annons
Annons

Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör

Få kan ha undgått att höra talas om bisfenol A, även kallat BPA. Det är ett hormonstörande ämne som tidigare fanns bland annat i nappflaskor och som är förknippat med bland annat infertilitet, beteendeproblem och cancer. Under 2012 och 2013 hittades ämnet även i dricksvatten. Nu har regeringen dock förbjudit den skadliga bisfenolen vid renovering av dricksvattenrör.

Redaktionen

12 september, 2016
Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör
Dela inlägget

Få kan ha undgått att höra talas om bisfenol A, även kallat BPA. Det är ett hormonstörande ämne som tidigare fanns bland annat i nappflaskor och som är förknippat med bland annat infertilitet, beteendeproblem och cancer.
Under 2012 och 2013 hittades ämnet även i dricksvatten.
Nu har regeringen dock förbjudit den skadliga bisfenolen vid renovering av dricksvattenrör.

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som det varit väldigt mycket prat om de senaste åren. Sedan 2011 är det förbjudet i nappflaskor och sedan 2012 även förbjudet i barnmatsburkar i Sverige, men det finns fortfarande kvar i till exempel konservburkar och i kvitton. Det har även hittats i dricksvattnet i lägenheter där rören renoverats med en viss metod.

Läs också: Det giftiga dricksvattnet

Läcker ut från renoverade dricksvattenrör
Kurera har tidigare skrivit om att bisfenol A har hittats i renoverade vattenledningar i bostadshus. Upptäckten gjordes 2012 och 2013 då Livsmedelsverket tillsammans med Kemikalieinspektionen och Boverket undersökte huruvida det läckt ut bisfenol A från dricksvattenrör som renoverats genom så kallad relining – vilket är ett alternativ till traditionellt stambyte. Så visade sig vara fallet.

Förknippas med bland annat cancer och fertilitetsproblem
Många negativa hälsoeffekter kan kopplas till det hormonstörande ämnet – som kan påverka bland annat fortplantning, inlärningsförmåga och beteende samt har förknippats med cancer såväl som diabetes. Det har även spekulerats om huruvida det vara orsak till att allt fler pojkar föds med underutvecklade könsorgan.

Förbud eftersom metoden läcker
Nu har regeringen dock beslutat om ett förbud mot användning av bisfenol A vid renoveringsmetoden relining. Det innebär att man inte längre får får använda sig av tvåkomponentsepoxi vid renovering av dricksvattenrör, eftersom detta visat sig ge upphov till läckor av ämnet.

Läs också: WHO-rapport: Kemikalier anledning till folksjukdomar

Har redan trätt i kraft
Tvåkomponentsepoxi som innehåller bisfenol A eller bisfenol A-diglycidyleter får inte användas vid gjutning av nya plaströr inuti befintliga tappvattenrör. Förbudet gäller endast kemiska produkter som består av en bas och en härdare och som blandas på platsen för gjutningen.
Förbudet inträdde den 1 september 2016.

Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året

Bakgrund
Bakgrunden till förbudet är ett förslag från Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket som myndigheterna lämnade till regeringen i en gemensam rapport 2013.
Du hittar rapporten här: Avgivning av bisfenol A (BPA) vid renovering av dricksvattenrör (pdf).
Här kan du läsa Kemikalieinspektionens ändringsförordning SFS 2016:829 (pdf).

Läs mer om vattens potentiella hälsorisker i artikeln: 5 tips för att komma ihåg att dricka (rent) vatten

Av Isabelle G Hedander

Källa: Kemikalieinspektionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons