Annons

Förlossningsdepression kan påverka båda föräldrarna länge

Förlossningsdepression kan påverka föräldrarnas dagliga liv i många år efter själva förlossningen visar en ny avhandling från Linnéuniversitetet. De drabbade kände sig mer inkompetenta som föräldrar och hade ofta relationsproblem till sin partner.

Redaktionen

17 september, 2019
Förlossningsdepression kan påverka båda föräldrarna länge
Dela inlägget

Förlossningsdepression kan påverka föräldrarnas dagliga liv i många år efter själva förlossningen visar en ny avhandling. De drabbade kände sig mer inkompetenta som föräldrar och hade ofta relationsproblem till sin partner.

I studien från Linnéuniversitetet studerades förekomsten av förlossningsdepression och föräldrastress hos båda föräldrarna 25 och 30 månader efter förlossningen. Det både mammor och pappor beskrev som mest stressande var upplevelsen av otillräcklighet. Både graviditetsproblem och en traumatisk förlossning medverkade till depression och ångest hos mödrarna men påverkade också fäderna negativt.

Stor andel drabbade
I undersökningen studerade man förekomsten av postpartum depression och föräldrastress hos 700 mödrar och 646 fäder.Den första studien genomfördes 25 månader efter förlossningen. Den visade att över 11 procent av mödrarna och nästan 5 procent av fäderna drabbades.

Upplevde mer ”föräldrastress”
Enligt Maude Johansson som ledde arbetet med studien upplevde föräldrar med symptom på förlossningsdepression mer föräldrastress, kände sig mer inkompetenta i föräldraskapet och hade fler relationsproblem till sin partner.

LÄS OCKSÅ: Gravida kan förebygga depression med omega-3

Annons

Symtomen ökar efter första månaderna
Den andra studien genomfördes 30 månader efter förlossningen och då hade 14.9 procent av mödrarna och 11.5 procent av fäderna symptom. Resultatet tyder på att depressiva symtom ökar efter det första året, särskilt hos fäderna. Den tredje delen av avhandlingen utgjordes av intervjuer för att undersöka mammors och pappors egna erfarenheter av förlossningsdepression och föräldrastress efter förlossningen.

Alla fick inte behandling
Dessa intervjuer visade att depressionen påverkar relationen till partnern, och särskilt mödrarna beskrev relationsproblem till sin partner. Trots att en del mödrars depression var identifierad fick inte alla behandling för sina symptom, men de som fick behandling var mycket nöjda med stödet.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsskada som drabbar en av tio kan bli diagnos

Ökar snarare än minskar
Slutsatsen i avhandlingen är att förlossningsdepression och depressiva symptom har en stor inverkan på föräldrarnas dagliga liv, och att det inte verkar klinga av de första åren efter förlossningen, utan istället tycks öka efter hand, i synnerhet hos pappor.

Det verkar också som att mammor och pappor uttrycker psykisk ohälsa på olika sätt och att det kan vara svårt för dem själva, omgivningen och vården att förstå att symptomen kan bero på depression.

Annons

LÄS OCKSÅ: Studie: “Terapi bör vara förstahandsvalet vid depression”

”Sätt in stöd tidigt – undvik medicinering”
Maude Johansson menar att det därför är viktigt att informera blivande föräldrar om förlossningsdepression, särskilt pappor då deras symptom kan vara svårare att identifiera. Vidare förklarar hon att det är viktig att sätta in stöd och behandling tidigt och att stödet behöver omfatta båda föräldrarna, eftersom alla påverkas.

”Tyvärr finns det tecken på att primärvården inte har tillräckligt med resurser för att upptäcka och stödja de här föräldrarna.” säger Mona Johansson i artikeln på Linnéuniversitetets nyhetssida. Hon menar att det finns en risk att problemet istället medikaliseras, något hon anser vore olyckligt då det för många handlar om övergående problem om rätt samtalsstöd erbjuds. Hon påpekar även vikten av att vara uppmärksam på mödrarnas psykiska hälsa under hela förskoletiden.

Av redaktionen

Annons