Annons

Forskare har hittat mikroplaster från fimpar i fisk

Cigarettfimpar är bland det absolut vanligaste skräpet i vår miljö – de hamnar överallt, på trottoarer, stränder och i vattnet. Nu har forskare i Kanada hittat mikroplaster från fimpar i både fisk och buteljerat vatten.

Redaktionen

23 maj, 2019
Forskare har hittat mikroplaster från fimpar i fisk
Dela inlägget

Cigarettfimpar är bland det absolut vanligaste skräpet i vår miljö – de hamnar överallt, på trottoarer, stränder och i vattnet. Nu har forskare i Kanada hittat mikroplaster från fimpar i både fisk och buteljerat vatten. Effekterna på människors hälsa är fortfarande oklara.

Materialet i cigarettfilter är inte biologiskt nedbrytbart. Filtren består av ett slags plast, som hamnar i våra kroppar. I en kanadensisk studie fann man mikrofiber eller plaster i mag-tarmkanalen hos samtliga fiskar som undersöktes.

Vi äter och dricker vårt skräp
En av forskarna förklarar för CBC News att man ännu inte vet hur det påverkar oss, men slutsatsen är tydlig, vi bokstavligen äter och dricker vårt skräp.

LÄS OCKSÅ: Fragment av plast funna i dricksvatten

Fåglar tror att de är mat
En professor i miljövetenskap på Stockholms universitet, säger till SVT Nyheter att de cancerogena ämnena i cigaretter som är farliga för oss människor fastnar i filtren. Fimpar kan ätas upp av fåglar som tror att det är mat. De kan också brytas ned till små partiklar och äts då av bakterier.

Annons

LÄS OCKSÅ: Mikroplaster har hittats i mänsklig avföring

Svårt att veta hur det ser ut här
Enligt experten som SVT talat med så gör geografiska faktorer att är det svårt att säga hur mycket mikrofibrer det finns i svenska vatten jämfört med andra delar av världen. Även om vi har en bra miljöpolicy och källsorterar mer än många andra länder bryts platsfibrerna ner långsammare här jämfört med varmare platser, något som gör det svårt att säga säkert.

LÄS OCKSÅ: EU förbjuder engångartiklar av plast

Spår av plast i dricksvatten och avföring
Som Kurera rapporterat tidigare har forskare på Lunds universitet tittat närmare på hur nanoplast kan transporteras via födan upp till större fiskar. Plastfragment har även upphittats i både kranvatten och mänsklig avföring.

Av redaktionen

Annons

Källa: Svt Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons