I Tyskland har antalet flygande insekter i naturreservat minskat med hela 75 procent under de senaste 27 åren visar nyligen publicerade forskningsresultat. Forskarna bakom studien menar nu att det är brådskande att ta reda på den bakomliggande orsaken.
Minskningen äventyrar det naturen förser oss människor med och kan ha stor effekt på näringskedjan enligt forskarna bakom studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal Plos One. 60 procent av alla fåglar beroende av insekter för sin föda och 80 procent av alla vilda växter är beroende av insekter för pollinering.
LÄS OCKSÅ: Ekologiskt spannmål ökar allt mer – havre i topp
Gäller inte längre bara fjärilar och bin
Enligt Supermiljöbloggen har tidigare studier visat en minskning av ensklida arter som till exempel bin och fjärilar men den här studien visar att minskningen är generell och alltså gäller mängden insekter totalt.
LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden
Misstänker jordbruket
Klimatförändringar och lokal skillnad i markanvändning kan inte förklara den övergripande nedgången utan minskningen av insekter var lika stor oavsett livsmiljö, skriver Krav. Då nästan samtliga reservat var små och låg nära jordbruksmark drar forskarna slutsatsen att det är den intensiva skötseln av marken och användningen av kemiska bekämpningsmedel som ligger bakom.
LÄS OCKSÅ: Sifo: Allt fler vill äta ekologiskt
Tidigare forskning tyder på samband
Dock har man inte undersökt om ett intensifierat jordbruk, bekämpningsmedel och konstgödsel kan vara orsaken men menar det är en tänkbar förklaring. Ett antande som grundas på tidigare forskning som visat på samband mellan färre orörda fältkanter eller så kallad monokultur samt nya växtskydd och en minskad biologisk mångfald bland både djur och växtlighet.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!