Annons

Forskning visar: Rent dricksvatten ingen prioriterad fråga

Rent dricksvatten är något många svenskar tar för givet. Men detta är inte en prioriterad fråga bland kommunala politiker och tjänstemän – vilket är ett hot mot dricksvattnet. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

Redaktionen

25 juli, 2020
Forskning visar: Rent dricksvatten ingen prioriterad fråga
Dela inlägget

Rent dricksvatten är något många svenskar tar för givet.
Men detta är inte en prioriterad fråga bland kommunala politiker och tjänstemän – vilket är ett hot mot dricksvattnet.
Det visar forskning från Göteborgs universitet.

Det finns en rad hot mot vårt dricksvatten. Det handlar om gamla rör där förorenat vatten riskerar att sippra in i dricksvattnet, mikroorganismer som reningsverken inte klarar av att sila bort, risk för jordskred, förorenad mark som läcker giftiga ämnen, översvämningar, torka och problem relaterade till klimatförändringarna.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket larmar: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten

Bakterier i dricksvattnet
Och de senaste åren har rapporter om bakterier i dricksvattnet avlöst varandra. Professor Åsa Boholm och docent Anna Bendz vid Göteborgs universitet har intervjuat lokala politiker och tjänstemän i sju kommuner som tar sitt dricksvatten från Göta älv.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Annons

Ointresserade och har dålig kunskap
Sammanlagt intervjuades 24 personer, bland dem ordföranden och vice ordföranden i den nämnd som ansvarar för dricksvatten. Forskarna var ville ta reda på hur politiker och tjänstemän upplevde medborgarnas engagemang för dricksvattenfrågor, och hur det påverkade politiska beslut om en säker dricksvattenförsörjning.
– Vår forskning visar att lokala beslutsfattare tänker att medborgarna är både ointresserade och har dålig kunskap om vårt dricksvatten. Något som medför att frågan inte finns på den politiska agendan, säger Åsa Boholm i ett pressmeddelande.

Forskarna poängterar att de flesta rör och reningsverk är från 1950- och 60-talen och att det krävs stora investeringar och avgiftshöjningar för att komma till rätta med problemen och säkra framtidens vattenförsörjning, men då det inte går att vinna politiska poäng är detta inte heller en prioriterad fråga. Det är mer tacksamt att driva frågor om äldrevård, skola och invandring, menar de.

LÄS OCKSÅ: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier

Akuta problem
Men när politiker och tjänstemän inte lyfter fram frågan, till exempel när det gäller avgiftshöjningar, finns risken att gamla rör och reningsverk inte ersätts och dricksvattenförsörjningen hotas.
− Vår studie visar att allmänhetens engagemang i frågan om dricksvattnet är ett dubbeleggat svärd. Det anses bland politiker som negativt när allmänheten får upp ögonen för frågan, för när det väl händer handlar det om akuta problem med dricksvattnet. Samtidigt vet politikerna att brist på intresse gör det svårare för dricksvattenfrågan att ta sig upp på den politiska agendan. Det ser antagligen likadant ut i alla kommuner i hela Sverige, säger Anna Bendtz.

Av redaktionen

Annons

Annons