Nu vill Jordbruksverket inför en koldioxidskatt på kött – allt för att värna om miljön. Förslaget presenterades i Jordbruksverkets nya rapport som släpptes idag.
Det finns många anledningar att skära ner på sin köttkonsumtion. Hälsan och miljön är två.
Forskning visar till exempel att hög konsumtion av rött kött ökar risken för vissa cancerformer. Och vill man värna miljön och tänka på köttets negativa inverkan på klimatet bör man man välja gris- och kycklingkött istället för nöt och lamm.
Men tyvärr tänker inte svenskarna så.
Vi äter näst mest nötkött i EU
Istället äter vi allt mer kött, ungefär 85 kilo kött per person och år, enligt Jordbruksverket. 25 kilo av dessa kilon är nötkött, vilket gör svenskarna till de näst största konsumenterna av nötkött i hela EU. Vitt kött som kyckling, vilket anses vara ett hälsosammare alternativ, äter vi däremot minst av i Europa.
Andelen importerat kött ökar
Vi äter dessutom allt mindre svenskt kött – trots att svenskt kött måste anses förhållandevis bra ur hållbarhetssynpunkt, bland annat på grund av vår jämförelsevis låga antibiotikaanvändning – och desto mer importerat kött. Utländskt kött står numera för 44 procent av allt kött som äts i Sverige.
Nytt förslag på ”köttskatt”
Detta står att läsa i en rapport som Jordbruksverket släppte idag, vilken föreslår att regeringen ska inför en koldioxidskatt för att minska köttätandet.
En skatt baserad på schabloner för hur mycket växthusgaser ett kilo kött – det vill säga ett kilo nötkött, ett kilo kycklingkött, ett kilo fläskkött och så vidare – släpper ut, är ett av förslagen som Jordbruksverket lagt fram och önskar diskutera.
Få bort klimatdåligt kött
Dessutom föreslår Jordbruksverket en övre gräns för hur många koldioxidekvivalenter ett kilo kött får bidra med. Det klimatmässigt sämsta köttet skulle då försvinna från marknaden, skriver Dagens Nyheter.
Finansministern negativ till förslaget
När finansminister Anders Borg idag tillfrågades om förslaget var han inte positiv utan ansåg istället att det är bättre ju mer enhetlig skatten är.
– En särlösning på köttområdet tror jag inte är bra, sa Borg till Dagens Nyheter.
Om koldioxidskatt på kött blir verklighet eller ej återstår att se.
Läs Jordbruksverkets rapport ”Hållbar köttkonsumtion” här.
Av Isabelle Hedander