Vem älskar inte sitt kaffe på maten, sin morgonkopp eller fikastunden ihop med kollegor eller vänner? Kaffe är gott och enligt forskning faktiskt också hälsosamt i måttliga mängder.
För en inbiten kaffeälskare kan det vara svårt och tråkigt att byta till en annan varm dryck, oavsett om det är för hälsans eller miljöns skull. Men visst vore det bra att hitta en dryck som liknar kaffe och som faktiskt också smakar kaffe, men utan att det är bryggt på just kaffebönor?
Kaffe har stor miljöpåverkan
Inte minst om man är medveten om att växthusgasutsläppen för en enda kopp kaffe är likvärdigt utsläppen från ett helt kilo rotfrukter. Enligt WWF så sticker faktiskt kaffe ut som ett av de livsmedel som leder till störst förlust av biologisk mångfald, på grund av den stora miljöpåverkan odlingen står för – och för att vi dricker så mycket kaffe! Kaffedrickande har helt enkelt ett högt avtryck på miljön sett till vår totala matkonsumtion i Sverige
Men i USA, och därmed snart även här i Europa och Sverige, bubblar det nu av nya trendiga och innovativa alternativ till kaffe, som ska vara både goda, kaffeliknande i smaken och klimatsmarta! Och redan finns ett par alternativ att få tag på i Sverige.
Här är 4 innovativa alternativ!
1. Fikonkaffe
En dryck bryggd på rostade fikon istället för kaffebönor, som både ser ut som och smakar som kaffe – och bryggs på samma sätt! ”Fig brew” är ett amerikanskt exempel på märke som gör kaffe av ekologiska fikon. Drycken går att få både naturligt koffeinfri, eller med 50 procent vanligt kaffe blandat med 50 procent fikon, för en så snarlik kaffeupplevelse som möjligt.
2. Cascara
En specialare i detta sammanhang, eftersom cascara faktiskt kommer från kaffeplantan – men utan att smaka som kaffe! Genom att använda hela kaffeplantan kan man tillverka en dryck som på engelska kallas ”coffee cherry tea” eller ”cascara”, vilket betyder ”skal” på spanska. Cascara är gjort av fruktköttet och skalet på plantans frukt. Frukten innehåller vanligen två kaffebönor och när frukten mognar så plockas bönorna, men resten av frukten slängs. Vilket är synd eftersom dessa är extra rika på antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Så det som tidigare bara sågs som en biproduk i kaffetillverkningen, har nu blivit en egen klimatsmart hälsodryck! Cascara bryggs som ett te och innehåller naturlig koffein.
3. Dadelkaffe
Ett ytterligare innovativt exempel är kaffe gjort på dadelkärnor! Varumärket ”Atomo Coffee” från USA kallar sin dryck ”det mest hållbara kaffet på planeten” och de kan ha goda skäl till det. Deras dryck är gjord med hjälp av 94 procent mindre vatten i produktionen, och släpper ut 93 procent mindre koldioxid i atmosfären. Atomo Coffee innehåller tillsatt koffein för en äkta kaffeupplevelse och innehåller förutom dadelkärnor även extrakt av grapefrukt och cikoriarot.
4. Cikoriarot-kaffe
På den svenska marknaden finns exempelvis ”Bambu”, från A.Vogel, som är en ”instant” kaffe-ersättningsdryck i pulverform. Den innehåller både cikoriarot, fikon, kornmalt och ekollon, men är fri från koffein.
Av Carolina Eriksson