Det var mycket som hände Eivor Udd, idag 71 år, i slutet av 90-talet. När hon fick diagnosen höftledsartros hade hon så ont att hon inte kunde koncentrera sig på sitt arbete. Artrosen satt på både sidorna, men var värst i höger höft.
Hon fick bland annat den smärtlindrande medicinen Voltaren, som idag inte får tas för invärtes bruk på grund av starka biverkningar. Eivor tog maxdosen regelbundet.
– Under flera år skickades jag runt i vården eftersom jag hela tiden blev sämre. Jag fick den ena diagnosen efter den andra, men ingen medicin hjälpte full ut. Jag åt massor med värktabletter, som bland annat påverkade magen negativt, men då kunde jag inte leva utan medicinen – smärtorna var så kraftiga, säger Eivor Udd som blivit sjukskriven och inte längre kunde arbeta som sjuksköterska på Akademiska sjukhuset.
Studie på artros och grönläppad mussla
Eivor, som hade gått med i Reumatikerförbundet, läste i deras tidning att man vid Karolinska Institutet sökte efter artrospatienter till en studie på grönläppad mussla. Eivor ansökte och kom med. Vid det här laget hade hon börjat använda kryckor för att ta sig runt på grund av svåra Raynauds fenomen, symtom som kännetecknas av att patienten tappar känsel i händer och fötter.
– Jag åt tillskottet med den grönläppade musslan samtidigt som jag fortsatte med mina värktabletter. Studien pågick i tre månader och jag blev bättre i mina höfter. Jag kunde sätta mig utan problem och små saker i min vardag blev successivt bättre, berättar Eivor som fortsatte med kosttillskottet och värktabletterna, men glömde ibland bort den starka medicinen för att värken inte var så svår när hon tog tillskottet.
– Det tog några år innan jag kunde sluta ta ta den smärtstillande medicinen. Men den grönläppade musslan kunde jag inte vara utan. Jag minns att min man bad mig att aldrig sluta med kosttillskottet eftersom mitt humör hade blivit så mycket bättre efter att värken försvunnit, säger Eivor och skrattar.
LÄS OCKSÅ: Artros ökar – räknas som snabbväxande folksjukdom
Ingen värk längre
När det var som värst kunde Eivor inte köra bil. Hon tog bussen när hon skulle iväg och tröttheten i kroppen gjorde att hon somnade så snart hon satte sig ner. Flera gånger somnade hon och vaknade i en annan stad.
Livet ser väldigt annorlunda ut för Eivor i dag. Hon har ingen värk, men vissa ställen på kroppen är fortfarande lite bortdomnade. Hon är stel och kan inte knyta skorna eller nå fötterna själv. Problem som Eivor tycker är bagatellartade med tanke på den värk och de biverkningar som hennes kropp fick utstå. Eivor misstänker att det var värkmedicinen som skapade felprogrammeringar i kroppen.
– Jag är så glad och tacksam över att slippa smärtan i kroppen och jag klarar mig bra själv. Att få av och på sig strumpor och skor, det löser jag med skohorn och en speciell strumppådragare, säger Eivor och fortsätter:
– Jag överdoserade värktabletterna och kanske var det därför jag fick så märkliga symtom. Jag blev till exempel svagare av att träna och kall i händer och fötter av att röra på mig, berättar Eivor.
Från att ha gått på kryckor till att utan problem gå 11 000 steg och mer varje dag samt att kunna dansa är steget långt. Eivor slipper färdtjänst och kan köra bil själv, men ibland kan hon ha svårt att ta sig in i bilen själv. Men med lite extra ansträngning lyckats det alltid till slut.
– Jag dansar linedance två gånger i veckan utan problem. Jag kan bli lite stel om jag dansar i timmar, men får inte ont tack vare tillskottet, som även lindrar min psoriasis.
Det finns lite drygt tio placebokontrollerade studier på musselextraktet som Eivor tar. En majoritet av studierna fokuserar på ledgångsreumatism och ledbesvär som artros. Någon rapport har visat effekt på psoriasisartrit. Bland annat verkar det som om att fettsyran furan, som finns i grönläppad mussla har särskilt god effekt på smärta men också stelhet i lederna.
LÄS OCKSÅ: Nu kan Patricia gymma igen
Grönläppad mussla gav störst smärtminskning
I en dubbelblind studie fick 80 patienter med knäatros antingen Lyprinol – ett kosttillskott med specifika marina fettsyror som utvinns ur grönläppad mussla – eller placebo under sex månader. Resultatet visade att båda grupper upplevde förbättring, men de som tog Lyprinol rapporterade större minskning av smärta och förbättringar i fysisk funktion och psykisk status.
– Jag blev sjukpensionär innan jag blev pensionär men lever idag ett rikt liv och kan göra det mesta jag vill. Det fanns en tid när jag inte ens kunde handla själv och tog jag ut något från frysen så tappade jag det i golvet, kanske på grund av köldkänsligheten.
Eivor har under åren varit lite av sin egen doktor. När hennes hund fick problem med höfterna fick han musselextraktet och kunde gå normalt igen efter en ganska kort tid.
– Via alternativmedicinen öppnade sig en ny värld för mig. Jag lärde känna många nya människor och har åkt på en hel del hälsoresor. Jag tänker ofta på att en så enkel sak som att detta tillskott mig ett liv utan smärta.
Av Inger Palm
Foto: Theresia Köhlin
Eivor Udd
Ålder: 71 år.
Bor: I villa i centrala Enköping.
Familj: Gift med Rolf. Katten Love och ett gäng höns på tomten.
Gör: Pensionär sedan länge, men arbetade som sjuksköterska på plastikkirurgen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Så mår jag bra: Odlar i trädgården, tar hand om hönorna och katten. Umgås med barn och barnbarn. Går på linedance två gånger i veckan via pensionärsföreningen. Äter mestadels vegetariskt för det mår hon bättre av det.
Grönläppad mussla
- Det finns ett tiotal studier på den grönläppade musslans antiinflammatoriska egenskaper och effekt på artros. Just det preparat som Eivor tar är originalet och dessa musslor odlas i rena vatten utanför Nya Zeelands kust.
- Kombinationen av omega-3 fettsyror i just den produkten består av sex lipid-grupper, och inkluderar bland annat omega-3 fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA), dokosahexaensyra (DHA) eikosatetraensyra (ETA), alfalinolensyra (ALA) och furanfettsyror (F-fettsyror).
- Musslorna livnär sig på alger och mikroplankton från havsvattnet. Köttet från en medelstor mussla väger cirka 14 gram, och fyra kapslar med musselextrakt motsvarar ungefär fem råa musslor