Äter du socker i smyg? Det kan vara ett tecken på ett sockerberoende. Kurera tog sig en pratstund med Fredrik Paulún, som är en av Sveriges mest kända näringsfysiologer. Här berättar han om hur du vet att du är sockerberoende, om avgiftningssymtom och ger tips på nyttigare söta alternativ.
Hur vet om man är sockerberoende?
– Det finns ett antal kriterier som brukar användas inom psykologin för att definiera ett beroende. Äter du för mycket socker fast du vet att det är skadligt? Döljer du för andra hur mycket socker du konsumerar? Får du abstinens när du slutar med socker? Tar sockret upp mycket av dina tankar? Svarar du ja på dessa finns det en risk att du är sockerberoende. I min bok ”50 genvägar till ett sockerfritt liv” finns resten av kriterierna.
Att undvika socker under en period, kan det vara framgångsrikt och vad ska man tänka på?
– Det är tufft första veckan få kroppen fortfarande är sockervan. Det beror på att nivån av hormonet grelin ökar när du äter sött och det hormonet gör dig sötsugen. När du inte äter socker sjunker grelinet till låga nivåer på en vecka och sötsuget minskar. Stå därför emot suget en vecka! Sen blir det bättre och lättare.
Kan man få avgiftningssymtom?
– Ja, många får huvudvärk, blir retliga och börjar kompensera sockret med annat som till exempel mat och alkohol. Man kan också bli nedstämd och känna sig trött och ofokuserad, men det blir snart bättre.
Finns det något annat man kan äta när man är sockersugen?
– Bär och frukt går jättebra! Själv brukar jag pilla ut kärnorna ur ett granatäpple och skära en supersöt mango eller sharonfrukt. Jag lägger upp det snyggt och kompletterar med ett par rutor mörk choklad. Där upplever vi både sötma och bitterhet, och det sistnämnda dämpar konsumtionen.
Av Emma V Larsson
Fakta
Du hakar väl på Kureras Sockerutmaning? Den börjar på måndag den 17 och pågår i två veckor.