Visste du att enzymer kan hjälpa mot muskelinflammationer och idrottsskador? Ulla Kagardts inflammerade knä blev äntligen bra med ett enzymbaserat tillskott.
Det var på en vandring i de österrikiska alperna som Ullas knä började bråka. Trots att hon är van vid ett aktivt liv med promenader och skogsvandring var dagsetappernas branta stigningar en ordentlig utmaning för knäna.
– Det var speciellt under en dagsetapp som vänsterknäet tog stryk, minns Ulla. Det svullnade upp och jag fick riktigt ont.
Väl hemma i Sverige uppsökte Ulla sin husläkare. Ulla hade svårt att gå av smärtan och knäet var fortsatt uppsvullet. Läkaren konstaterade en inflammation i knäet och skrev ut en 10-dagarskur antiinflammatorisk medicin. Men preparatet bet inte alls på Ullas uppsvullna knä.
Enzymerna läker
I hälsokostaffären blev Ulla rekommenderad Enzymeja när hon berättade om sina besvär. Enzymeja innehåller enzymerna Bromelain och Serrapeptas som har antiinflammatorisk verkan. Enzymerna hjälper kroppen att dränera ut ödem, minska svullnad och därmed även smärta. Bromelain och Serrapeptas påskyndar läkning och är effektiva mot allt från åderbrock och celluliter till bihåleinflammation, urinvägsinfektion och idrottsskador.
Effekt efter en vecka
För Ulla kom effekten av Enzymeja redan efter någon vecka. Den envisa värken som hon haft i flera månader avtog äntligen. Svullnaden försvann gradvis vecka för vecka.
– Det var oerhört skönt att smärtan försvann, säger Ulla. Jag kunde röra mig obehindrat igen, utan att ha ont.
Viktigt att tänka på om du tar Enzymeja är att det inte ska tas i samband med måltid. Eftersom de verksamma enzymerna är proteinnedbrytande bör det tas minst en halvtimme innan en måltid eller mer än två timmar efter. Annars riskerar enzymerna att störa ditt näringsupptag.
Har verkligen hjälpt
Ulla har idag ätit Enzymeja i två månader och knäet är helt återställt. Nu planerar hon att trappa ner till två kapslar om dagen, och hoppas effekten håller i sig. Ulla rekommenderar gärna Enzymeja till bekanta med liknande problem, men upplever att det är svårt.
– Jag har överlag en positiv inställning till naturmedel sedan jag fick en allergisk reaktion av en kortisonbehandling. Då var det naturpreparat och alternativmedicin som gjorde mig frisk igen. Men alla har inte den erfarenheten, så jag kan förstå om man är mer skeptisk då. Det borde finnas mer tydlig information om Enzymeja. Då skulle kanske fler våga prova det.
Ulla själv ångrar inte en sekund att hon provade.
– Enzymeja har verkligen hjälpt mig. Och några biverkningar har jag inte märkt av, säger Ulla nöjt.
Leder och muskler
Enzymeja innehåller enzymerna serrapeptas och bromelain, en blandning av olika proteaser och peptidaser, MSM (organiskt svavel), gurkmejaextrakt och boswellia serrata (en ayurvedisk ört). Alla dessa ingredienser samverkar för att motverka smärta, svullnad och inflammation.
Enzymeja kan användas vid
Alla typer av besvär i leder och muskler
Osteoartrit och reumatism
Anti-inflammatorisk
Smärtlindrande
Minskar svullnader och ödem
Muskelavslappnande
Mjukar upp ärrvävnad
Löser upp och motverkar proppar och plack i blodkärlen (som kan orsaka infarkt)
Rensar upp i blodkärl och organ genom att lösa upp död vävnad
Förbättrar blodflödet
Motverkar celluliter
Vid svårigheter att smälta proteiner
Vid födoämnesallergier
Stärker immunförsvaret
Namn: Ulla Kagardt
Bor: Västerås
Sysselsättning: Pensionär men lärare via bemanningsföretag
Familj: Vuxna barn
Fritid: Promenerar, hjälper dottern med barnen och är ute i skogen
Av Maja Sönnerbo
Tips
Förebygg muskelinflammation
Öka träningsdosen successivt. Ska du iväg på en resa som innefattar fysisk aktivitet är det smart att förbereda kroppen genom att träna samma aktivitet (eller närliggande) innan du ger dig iväg. Då är muskler och senfästen bättre förberedda och belastningsökningen blir inte lika plötslig.
Använd rätt utrustning. Grejerna ska vara anpassade efter din idrott men också efter din kropp. Att snåla och till exempel träna i dåliga skor är lite som att skjuta sig i foten. Du kommer ångra dig i efterhand.
Se till att vara i bra fysisk form. Att ha en bra styrka och kondition överlag minskar risken för skador och överbelastning.
Källa: www.vardguiden.se