Annons

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

Redaktionen

27 oktober, 2021
Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa
Dela inlägget

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

En diet rik på grönsaker och frukt kopplas till lägre risk för minnesförlust. Det visar en ny studie som följt amerikanska män från medelåldern och uppåt. Ett rikligt intag av grönsaker, frukt och juice i medelåldern och uppåt förknippas med lägre risk för en försämring av den kognitiva förmågan senare i livet.

Studien visade att gröna bladgrönsaker, mörk-orange och röda grönsaker samt bär gav bäst resultat. Att ha ätit en vegetabilisk och fruktrik diet under två decennier visar en minskad risk för försämrad tankeförmåga oberoende av matvanorna senare i livet. Rapporten visade även att kosttillskott kan vara ett sätt att behålla tankeförmågan långt upp i åren.

LÄS OCKSÅ: Svenska forskare har hittat ny effektiv behandling av Alzheimers sjukdom

God kognitiv funktion

I studien följdes 27 842 amerikanska män som alla arbetade inom olika vårdyrken som tandläkare, optiker, apotekare och veterinärer. Medelåldern vis starten av studien, 1986, var 51 år. Var fjärde år fick deltagarna fylla i ett formulär om vad de åt och drack. Männen svarade även på frågor om sin kognitiva förmåga, frågor som bland annat rörde förändringar i minnet.

Annons

Vid den bedömningen var männen i genomsnitt 73 år och drygt 50 procent ansåg sig ha god kognitiv funktion, 38 procent hade måttlig funktion och cirka sju procent hade en dålig funktion.

LÄS OCKSÅ: Forskare: “Ät mest av det som är nyttigt”

Mer forskning behövs

Långtidsstudien ger en inblick i hur näring kan påverka tankeförmågan hos åldrande vuxna. Men det behövs mer forskning för att förstå vilka livsmedel som är till nytta just för hjärnhälsan. Studien har, enligt forskarna själva, flera begränsningar. Till exempel är den upplevda kognitiva förmågan självrapporterad. Den enbart på kopplingar och inte på orsakssamband,vilket betyder att okända faktorer kan ha bidragit till att påverka resultaten. Studien hade dessutom inte några kvinnliga deltagare.

Av Inger Palm

Källa: Medpagetoday

Annons

Annons