Än en gång bekräftas nyttan av frukt och grönsaker. En stor studie – 75 000 följda män och kvinnor – från Uppsala universitet visar på kraftigt minskad risk för frakturer bland dem som dagligen äter frukt och grönt.
Att ett högt intag av frukt och grönsaker kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar är allmänt känt. Nu visar en stor hälsostudie från Uppsala universitet att sådan kost även kan halvera risken att drabbas av höftfraktur.
Lårbensbrott dubbelt så vanligt hos ”grönsakshatare”
Under 14 år följdes 75 000 medelålders och äldre män och kvinnor som bland annat fick svara på frågor om sina matvanor. Resultaten visade att lårbensbrott var nästan dubbelt så vanligt bland dem som sällan åt grönsaker som bland dem som åt fem portioner om dagen. Ett högre intag än så sänkte inte risken ytterligare.
Mattias Lorentzon, professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin och expert på benskörhet är osäker på om den ökade risken beror enbart på avsaknad av grönt på tallriken, skriver TT.
– Man kan se ett samband, men det är inte säkert att det är ett orsakssamband, utan det kan bero på att de har sämre utbildning och lever ohälsosammare allmänt än de som äter mycket frukt och grönt.
”Bättre muskler”
Det som talar för ett samband är att frukt och grönsaker är fulla av antioxidanter och mineraler som skulle kunna vara positiva för skelettet. Risken att drabbas av lårbensbrott beror inte bara på hur bra skelettet är, utan på allmänna hälsofaktorer som avgör risken för att falla.
– Om man äter frukt och grönt kanske man får bättre muskler och inte ramlar så lätt.
Enligt Mattias Lorentzon är de viktigaste faktorerna som avgör risken för benbrott om man röker, tidigare haft benbrott och framför allt ärftlighet.
– Om mamma eller pappa har haft ett brott på höften har man själv fördubblad risk att bryta sig.
Motion av betydelse
Även motion kan ha viss betydelse för risken för benbrott.
– Indirekt vet vi att motion kan göra så att vi får bättre balans och faller mindre ofta.
Av Redaktionen