Forskning pågår runt om i världen för att ta reda på varför vissa blir sjukare än andra i covid-19. Svaren är flera, men en ny teori är arvet från neandertalarna. För några månader sedan upptäckte man att en gen gav svårare covid-19, men nu har man hittat en annan gen som ger skydd mot allvarligare sjukdom.
Ytterligare en pusselbit kan läggas till att hitta orsaken till varför man antingen drabbas lindrigare eller blir allvarligt sjuk i covid-19.
I höstas kunde forskare vid Karolinska sjukhuset visa att en gen som ärvts från neandertalare till moderna människor för runt 60 000 år sidan visat vara en riskfaktor för allvarligare covid-19. Hela tre gånger så stor risk har personer med denna gen att hamna i respirator om de blir sjuka av coronaviruset.
Genen finns i kromosom tre och den finns hos var sjätte europé samt hos halva befolkningen i södra Asien. Den finns dock inte i östra Asien och inte heller i stora delar av Afrika.
LÄS OCKSÅ: Näringsämnen som kan bidra till lindrigare symtom vid covid-19
Många bär genen
Och nu har forskare hittat en så kallade DNA-sekvens i kromosom tolv som tvärtom mot den andra genen, ger ett skydd mot allvarlig covid-19. Gener som finns just där har förmågan att reglera ett protein som bryter ner virus. Fyndet av den nya genen hos covid-19 patienter minskade risken för vård på intensiven med 20 procent.
Denna gen finns hos hälften av alla utanför Afrika.
– Det är slående att den här neandertalarvarianten har blivit så vanlig. Det talar för att den varit gynnsam också i det förgångna. Det är också slående att vi hittat två neandertalarvarianter med motsatta effekter vid covid-19. Kanske var deras immunsystem anpassat till andra patogener än vårt, säger Svante Pääbo, direktör vid Max Planck Institutet för Evolutionär Antropologi I Tyskland i ett pressmeddelande.
Av Inger Palm
Källa: Karolinska institutet