Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

alpacka

Antikropp mot covid-19 identifierad med hjälp av alpacka

Forskare vid Karolinska Institutet har hittat en mycket liten antikropp med hjälpa av en alpacka. Nano-antikroppen kan blockera coronaviruset, SARS-CoV-2. När viruset blockeras kan det inte ta sig in i cellerna. Upptäckten gör att forskarna nu hoppas på att dämpa spridningen av coronaviruset.

Den lilla neutraliserande nano-antikroppen som forskarna vid Karolinska Institutet upptäckt kan alltså blockera coronaviruset SARS-CoV-2 från att ta sig in i cellerna.

Gerald McInerney, lektor i virologi vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska Institutet, och som är en av författarna i studien säger:

– Vi hoppas att våra resultat kan bidra till att lindra covid-19-pandemin genom att inspirera till ytterligare utvärdering av den här specifika nano-antikroppen som terapeutisk kandidat mot denna virusinfektion.

 

LÄS OCKSÅ: Patienter med covid-19 får C-vitamin intravenöst

Alpackan Tyson
När en alpacka injicerades med ett protein som coronaviruset använder för att infektera cellerna började sökandet efter effektiva nano-antikroppar, och efter två månader hade man fått sitt svar. Alpackan hade då fått ett starkt immunsvar mot proteinet och forskarna kunde identifiera en nano-antikropp. Den fick namnet Ty1 efter alpackan Tyson.

Coronaviruset använder sig av receptorn ACE2 för att ta sig in i cellerna, men den här processen blockeras av nano-antikroppen.

LÄS OCKSÅ: Polyfenoler framtida behandling mot Covid-19?

Billigt att framställa
När det handlar om att skapa läkemedel är det små nano-antikropparna bättre än vanliga antikroppar, och det beror på att de är så små och är därför bra på att binda sig vid receptorer, men dessa är också relativt billiga att framställa.

Forskarna går nu vidare och gör prekliniska studier, vilket betyder att man fortsätter att analysera och testa för att fastställa att nano-antikroppen är säker och effektiv. Är den det blir nästa steg studier på människor.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska Institutet och studien


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.