Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

alpacka

Antikropp mot covid-19 identifierad med hjälp av alpacka

Forskare vid Karolinska Institutet har hittat en mycket liten antikropp med hjälpa av en alpacka. Nano-antikroppen kan blockera coronaviruset, SARS-CoV-2. När viruset blockeras kan det inte ta sig in i cellerna. Upptäckten gör att forskarna nu hoppas på att dämpa spridningen av coronaviruset.

Den lilla neutraliserande nano-antikroppen som forskarna vid Karolinska Institutet upptäckt kan alltså blockera coronaviruset SARS-CoV-2 från att ta sig in i cellerna.

Gerald McInerney, lektor i virologi vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska Institutet, och som är en av författarna i studien säger:

– Vi hoppas att våra resultat kan bidra till att lindra covid-19-pandemin genom att inspirera till ytterligare utvärdering av den här specifika nano-antikroppen som terapeutisk kandidat mot denna virusinfektion.

 

LÄS OCKSÅ: Patienter med covid-19 får C-vitamin intravenöst

Alpackan Tyson
När en alpacka injicerades med ett protein som coronaviruset använder för att infektera cellerna började sökandet efter effektiva nano-antikroppar, och efter två månader hade man fått sitt svar. Alpackan hade då fått ett starkt immunsvar mot proteinet och forskarna kunde identifiera en nano-antikropp. Den fick namnet Ty1 efter alpackan Tyson.

Coronaviruset använder sig av receptorn ACE2 för att ta sig in i cellerna, men den här processen blockeras av nano-antikroppen.

LÄS OCKSÅ: Polyfenoler framtida behandling mot Covid-19?

Billigt att framställa
När det handlar om att skapa läkemedel är det små nano-antikropparna bättre än vanliga antikroppar, och det beror på att de är så små och är därför bra på att binda sig vid receptorer, men dessa är också relativt billiga att framställa.

Forskarna går nu vidare och gör prekliniska studier, vilket betyder att man fortsätter att analysera och testa för att fastställa att nano-antikroppen är säker och effektiv. Är den det blir nästa steg studier på människor.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska Institutet och studien


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.