Annons
Annons

Gifterna på förskolan ska bort

I en stor unik kartläggning, ”Giftfria barn leka bäst”, visar Naturskyddsföreningen att förskolornas vardagsmiljö är full av gifter i form av kemikalier. Det beror på att kunskapen om kemikalier är bristfällig. Men situationen kan med enkla medel bli bättre.

Redaktionen

2 december, 2013
Gifterna på förskolan ska bort
Dela inlägget

I en stor unik kartläggning, ”Giftfria barn leka bäst”, visar Naturskyddsföreningen att förskolornas vardagsmiljö är full av gifter i form av kemikalier. Det beror på att kunskapen om kemikalier är bristfällig. Men situationen kan med enkla medel bli bättre.

Det finns överallt, i mat, i leksaker och i dammet. Våra barn utsätts dagligen för farliga kemikalier, det visar Naturskyddsföreningens stora kartläggning ”Giftfria barn leka bäst”. I rapporten har Naturskyddsföreningen med hjälp av medlemmar i föreningens kemikalienätverk kartlagt potentiella problemområden i förskolemiljön.

I allt från mat till golv
129 förskoleavdelningar i 41 kommuner över hela landet har inventerats. I ett andra steg kommer föreningen presentera en uppföljande rapport med utförliga förslag på åtgärder för kommuner.
– Vardagen på förskolan är tyvärr full av varor med olika farliga kemikalier. De finns i allt från maten till golvet som barnen leker på. Vår kartläggning visar att kunskapen är låg, men också att det finns en stor önskan hos kommunerna att göra något åt situationen. Med ganska små insatser kan förskolorna redan idag minska exponeringen för farliga kemikalier, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Föräldrarna tappar kontrollen
Förr fokuserades det mest på gifterna som drabbar vår natur, förgiftade våra hav och fiskar. Idag vet man att vi utsätts för gifter även i vår hemmamiljö, då kemikalier utsöndras från våra vardagsprodukter. Hemma kan en medveten förälder välja ekologisk mat och miljömärkta varor. Men på förskolan tappar man som förälder kontrollen. Därför menar Naturskyddsföreningen att det krävs större kunskap om miljögifter i barns närhet på förskolor. De hoppas att resultaten i denna kartläggning omgående leder till debatt om barnens förskolemiljö och att politiker och personal sätter in åtgärder.

Endast 0-10 procent ekologiskt
Rapporten visar bland annat att 17 procent av de inventerade förskolorna ger 0-10 procent ekologisk mat till sina barn. Miljömärkning av elektronik ställer krav som begränsar förekomsten av farliga ämnen i varorna. Dessvärre är 89 procent av elektroniken på förskolorna inte miljömärkt. Drygt 73 procent av de tillfrågade förskolorna tar emot leksaker från föräldrar. Det kan var allt från platsleksaker, gamla mobiltelefoner och tangentbord, det vill säga många produktgrupper som är kända för att innehålla problematiska kemikalier.

 

Se hela rapporten: Giftfria barn leka bäst

Källa: Naturskyddsföreningen

 

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

Förekomsten av effekter på människa och miljö, som kopplas till hormonstörande
kemikalier, ökar. Det finns en rad olika effekter som diskuteras – många av vilka man ser en faktisk ökning av i samhället, exempelvis fetma, diabetes typ II, hjärt-
och kärlsjukdomar, Alzheimer, Parkinson,
hormonrelaterad cancer, svårigheter att få barn, tidigarelagd pubertet, missbildningar på könsorgan, inlärningssvårigheter, bokstavssjukdomar, autism, infektioner, astma och autoimmuna sjukdomar
kan kopplas till hormonstörande ämnen.

Annons
Annons