Den som sett dokumentärfilmaren Stefan Jarls film ”Underkastelsen” där den då gravida skådespelerskan Eva Röse fick halterna av bland andra bromerade flamskyddsmedel i blodet uppmätta drog sig troligen för att så mycket som ta i ett bisfenol A -bestruket kvitto eller för den delen köpa nagellack igen. Men nu visar en studie från Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet att halten högfluorerande ämnen, även kallade PFAS, i en människokropp kan halveras på bara några år.
Hittills har kunskapen om PFAS-eliminering hos människor efter att exponering upphört varit knapp skriver AMM på sin hemsida.
LÄS OCKSÅ: Stärkt myndighetssamarbete ska minska riskerna med högfluorerade ämnen
Flamskyddsmedel i dricksvattnet
För några år sedan kom larm om att rester från användandet av brandskum på bland annat testplatser på flera håll i landet nått grundvattnet och därmed kommit ut i dricksvattnet. Vilket innebar att många exponerats för de kemikalier som förekom i brandskummet så som höga halter av PFAS. Något som förstås väckte stor upprördhet och oro bland de drabbade och på sina håll resulterade i att vattentäkter stängdes och stämningsansökningar mot ansvariga myndigheter och företag. Men nu visar det sig alltså att ämnena kan lämna kroppen förhållandevis snabbt.
LÄS OCKSÅ: Småbarnsfeber kopplas till miljögift
Barn får vänta längre
– Det tar i medeltal 2,7 år innan halterna har halverats. Men det finns en stor individuell variation. För vissa går det snabbare, andra långsammare, säger Kristina Jakobsson till Sydöstran.
För barn som druckit vatten med höga halter PFAS kan det dock ta upp till att de uppnått medelåldern innan värdena blir normala.
Av redaktionen
Källor:
SvD, AMM, Aftonbladet, Sydöstran
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Högfluorerade ämnen, eller PFAS som de också kallas, kan finnas i impregnerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläckningsskum. Ämnena finns även i produkter som används i verkstads- och elektronikindustrin. De högfluorerade ämnena används eftersom de har förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. De används i låga halter i många produkter.
De högfluorerade ämnena är en grupp mycket stabila ämnen. En del bryts ned mycket långsamt eller inte alls i naturen, medan andra omvandlas till persistenta ämnen. Många av dem är bioackumulerande, det vill säga de ansamlas i levande organismer. Eftersom högfluorerade ämnen är fett- och vattenavstötande lagras de inte i fettvävnad som andra bioackumulerande ämnen. De binder till proteiner och lagras i andra organ i kroppen, till exempel i levern och i blodet.
Källa: Kemikalieinspektionen