Det här är en helt oemotståndlig dessert. Inte bara är det en chokladbomb av rang – den går även fort att göra och passar de flesta då den både är glutenfri och laktosfri. Sväng ihop och njut!
När det är grått och trist ute kan något så enkelt som en fikastund en vanlig vardag pigga upp. Det här receptet kommer från ”Vår kokbok Hälsa” av Sara Begner (Norstedts) och passar förstås lika bra att fira något festligt med på helgen.
En bonus för den som vill skära ner på tillsatt vitt socker och samtidigt få i sig lite mer vitaminer och mineraler, är att kakan är sötad med dadlar. Dessutom är den fri från vitt mjöl och mjölk.
LÄS OCKSÅ: Cashew cheesecake med blåbär och kardemumma
Ingredienser
12 bitar
200 g urkärnade dadlar
100 g hasselnötter
200 g mörk choklad (70 %)
1 dl olivolja
3 ägg
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Till servering:
1⁄2 dl hackade nötter, t ex hasselnötter
1 msk flytande honung
Gör så här
Smörj en springform, 20–22 cm i diameter, med olja och strö sedan med kakao.
Mixa dadlar med nötter, choklad och olja i en matberedare monterad med kniv.
Vispa äggen pösigt i en bunke och rör ihop med chokladblandningen.
Vänd ner potatismjölet blandat med bakpulver och vaniljpulver. Rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, på 200 grader i ca 20 min.
Garnera med hackade nötter och ringla över honung.
LÄS OCKSÅ: Veganska chokladbiskvier à la Sophie Bohnstedt
Av Carolina Eriksson