Annons
Annons

Glutenfria och sockerfria lussebollar med kola

Luciadagen vill vi fira med skönsjungande luciatåg, tända ljus – och förstås också med lussefika med saffran! Dessa glutenfria "lussebollar" är fria från vitt socker och dessutom veganska, vilket gör att de passar alla. Extra frestande blir bollarna av att det döljer sig smarrig kola inuti!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 december, 2020
Glutenfria och sockerfria lussebollar med kola

Luciadagen vill vi fira med skönsjungande luciatåg, tända ljus – och förstås också med lussefika med saffran! Dessa glutenfria ”lussebollar” är fria från vitt socker och dessutom veganska, vilket gör att de passar alla. Extra frestande blir bollarna av att det döljer sig smarrig kola inuti!

Att julens sötsaker, och bakverk överlag, inte nödvändigtvis måste innehålla vitt socker och vitt mjöl är Anna Winér ett levande exempel på. Hennes populära Instagram-konto med cirka 35 000 följare är fullt av frestande sötsaker och bakverk, som är lika färgsprakande som goda. Dessa bollar är sötade med fibersirap och bakade med glutenfritt havremjöl och mandelmjöl. Du hittar Anna Winérs Instagram-konto här!

Anna är även aktuell med en bok där hon sammanställt 20 av sina bästa recept, varav dessa lussebollar är ett. Boken ”Fika till alla – 20 veganska och glutenfria kakor utan vitt socker” finns endast att köpa här.

 

Ingredienser

8 bollar Bokomslag "Fika till alla" av Anna Winér

Deg:
1 dl mandelmjöl
1 dl glutenfritt havremjöl
2 msk fibersirap
1 msk smält kokosolja
ca 1/2 msk vatten
1 nypa saffran

Kola:
1 dl vegetabilisk mjölk eller grädde
5 msk mandelsmör
2,5 msk fibersirap

Gör så här

Deg:
Mixa samman alla ingredienser till lussedegen. Ställ kallt så den stelnar något.

Kola:
Koka upp ingredienserna till kolan ca 2 minuter. Rör hela tiden och tag sedan av från värmen och ställ kallt. Spritsa bollar av kolan och frys.

Dela lussedegen i ca 8 delar, platta ut varje degbit, lägg en frusen kolabit i mitten och rulla ihop till en boll och rulla i till exempel mandelmjöl. Ställ i kylen så kolan tinar och lussedegen håller sig stabil.

Tips! Skär kolan sig? Mixa den då slät när den svalnat något. Spara kolan som blir över som tillbehör till andra desserter.

Annons
Annons