Annons

Goda vegetariska sillalternativ till julbordet

Inlagd sill är en klassiker på julbordet, älskad av många. Den som väljer att äta växtbaserat kan testa att istället pickla zucchini och lägga in i smaksätta majonnäsröror. Med dessa smakfulla recept på picklad zuccini och branteviksinläggning går inget av den goda smaken förlorad. Ihop med denna läckra vegetariska variant på glasmästarsill gjord på svamp är sillbrickan fullkomlig.

Redaktionen

20 december, 2017
Goda vegetariska sillalternativ till julbordet
Dela inlägget

Inlagd sill är en klassiker på julbordet, älskad av många. Den som väljer att äta växtbaserat kan testa att istället pickla zucchini och lägga in i smaksätta majonnäsröror. Med dessa smakfulla recept på picklad zuccini och branteviksinläggning går inget av den goda smaken förlorad. Ihop med denna läckra vegetariska variant på glasmästarsill gjord på svamp är sillbrickan fullkomlig.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet är från den vegetariska kokboken ”Den goda gröna julen” av Karoline Jönsson utgiven på Norstedts förlag.

Portioner: 6

Ingredienser

Picklad zuccini
1 zucchini
2 deciliter vatten
1 deciliter strösocker
1½ matsked ättika (24%)
½ tesked salt

Majonnäs
1½ deciliter varmpressad rapsolja
¾ deciliter osötad sojamjölk utan tillsatt kalcium
1 tesked dijonsenap eller
½ matsked skånsk senap
1 tesked citronsaft

Smaksättningar

Pepparrot

1 matsked riven pepparrot
½ tesked ljus sirap eller agavesirap

Senap
2 matsked skånsk senap
⅔ deciliter hackad dill, färsk eller fryst
½ tesked ljus sirap eller agavesirap

Annons

Skärgård
½ burk tångrom (ca 40 g)
½ rödlök, hackad
½ deciliter hackad dill, färsk eller fryst
½ tesked ljus sirap eller agavesirap

Curry
1 tesked curry
1 äpple, hackat eller skuret i skivor
½ tesked ljus sirap eller agavesirap

Branteviksinläggning
Godast av världens alla sillinläggningar är varianten som kommer från det lilla fiskeläget Brantevik på Österlen enligt kokboksförfattaren Karoline Jönsson, här kommer receptet på hennes vegovariant. Räcker till 1 stor burk .

250 gram svamp, till exempel shiitake eller portabello
1 rödlök
1 gul lök
3 lagerblad
15 vitpepparkorn
15 kryddpepparkorn
1 tesked grovmalen citronpeppar
¾ deciliter strösocker
¾ deciliter hackad dill, färsk eller fryst

Lag
3 deciliter vatten
1 tesked salt
2 matsked ättika (24 %)

Gör så här

Picklad zuccini
Skala zucchinin och skär i lagom stora munsbitar. Blanda vatten, socker, ättika och salt i en kastrull, koka upp och lägg i zucchinin. Sjud ett par minuter och ta sedan från värmen. Låt zucchinin ligga i lagen tills du ska blanda den med smaksatt majonnäs. Du kan dock ta upp zucchinin ur den varma lagen om du tycker att den börjar bli för mjuk, och sedan lägga tillbaka den när lagen svalnat. Mixa samman ingredienserna till majonnäsen. Välj två smaksättningar och rör samman hälften av majonnäsen med ingredienserna till en smaksättning och andra hälften med den andra smaksättningen, eller gör dubbel sats av en smaksättning. Smaka av med salt och vänd ner zucchinifiléerna.

Annons

Branteviksinläggning
Rensa svampen och dela den i bitar. Lägg ingredienserna till lagen i en kastrull, koka upp och lägg i svampen. Låt svampen ligga i lagen tills den svalnat. Skala och hacka lökarna fint. Smula sönder lagerbladen och krossa pepparkornen i en mortel. Lägg lök, kryddor, socker och dill i en glasburk och rör om. Fiska upp svamparna från lagen med en hålslev, lägg dem i burken och rör om så svampen blandas väl med övriga ingredienser. Sätt på lock och låt inläggningen stå svalt i tre dygn. När det är dags för servering är det huvudsakligen svampen som äts men det är gott att låta lite av löken hänga med upp på tallriken också.

Annons