Annons

Grönkålssallad med vattenmelon, avokado och oliver

I denna L.A-doftande sallad från Sveriges mästerkock 2024, möter trendig grönkål sött, salt och krämigt i form av vattenmelon, oliver, kålrabbi och avokado. En fest för smaklökarna!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
27 september, 2024
Grönkålssallad med oliver, avokado m.m

”Jag älskar grönkål! Det går att göra så himla mycket med den; rosta, blanchera, äta rå. Kanske steka med goda kryddor? /…/ Servera gärna grillad kyckling, fläsk eller fisk till salladen!”, tipsar Tess Medina, Sveriges mästerkock 2024, som skapat detta recept.

Receptet kommer från hennes kokbok ”A table med Tess” (Bonnier Fakta), i vilken recepten är uppdelade efter de tre städer som har format henne: Stockholm, Paris och Los Angeles. Detta recept är inspirerat av Los Angeles.

LÄS OCKSÅ: Mästerkockens lyxiga råraka med kantareller

Ingredienser:

4 portioner

200 g grönkål

Annons

3 msk + 3 msk olivolja

salt

750 g vattenmelon

1/2 silverlök

1 dl kalamataoliver

Annons

2 msk strimlad mynta

1 avokado

Marinerad kålrabbi:

1 kålrabbi

2 msk olivolja

1 msk citronjuice

salt

Fetayoghurt:

150 g fetaost

2 dl turkisk yoghurt

salt och svartpeppar

Garnering: myntablad

Gör så här:

Marinerad kålrabbi: Skär bort skalet från kålrabbin. Hyvla kålrabbin i tunna skivor på en mandolin. Blanda den med olivolja, citronjuice och salt. Låt marinera i cirka 30 minuter.

Repa grönkålen från stammen. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en salladsskål.

Krama grönkålen med 3 msk olivolja och lite salt tills den känns mjuk.

Skär bort skalet från melonen och skär den i bitar. Skala och strimla silverlöken.

Fetayoghurt: Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda i yoghurten och smaka av med salt och peppar.

Blanda grönkål, kålrabbi, melon, lök, oliver och mynta på ett fat. Klicka på fetayoghurtkrämen och garnera med myntablad.

Halvera och gröp ur avokadon. Lägg bitarna på salladen och servera.

Foto: Eva Hildén

Bokomslag A table med Tess
Annons