”Jag älskar grönkål! Det går att göra så himla mycket med den; rosta, blanchera, äta rå. Kanske steka med goda kryddor? /…/ Servera gärna grillad kyckling, fläsk eller fisk till salladen!”, tipsar Tess Medina, Sveriges mästerkock 2024, som skapat detta recept.
Receptet kommer från hennes kokbok ”A table med Tess” (Bonnier Fakta), i vilken recepten är uppdelade efter de tre städer som har format henne: Stockholm, Paris och Los Angeles. Detta recept är inspirerat av Los Angeles.
LÄS OCKSÅ: Mästerkockens lyxiga råraka med kantareller
Ingredienser:
4 portioner
200 g grönkål
3 msk + 3 msk olivolja
salt
750 g vattenmelon
1/2 silverlök
1 dl kalamataoliver
2 msk strimlad mynta
1 avokado
Marinerad kålrabbi:
1 kålrabbi
2 msk olivolja
1 msk citronjuice
salt
Fetayoghurt:
150 g fetaost
2 dl turkisk yoghurt
salt och svartpeppar
Garnering: myntablad
Gör så här:
Marinerad kålrabbi: Skär bort skalet från kålrabbin. Hyvla kålrabbin i tunna skivor på en mandolin. Blanda den med olivolja, citronjuice och salt. Låt marinera i cirka 30 minuter.
Repa grönkålen från stammen. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en salladsskål.
Krama grönkålen med 3 msk olivolja och lite salt tills den känns mjuk.
Skär bort skalet från melonen och skär den i bitar. Skala och strimla silverlöken.
Fetayoghurt: Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda i yoghurten och smaka av med salt och peppar.
Blanda grönkål, kålrabbi, melon, lök, oliver och mynta på ett fat. Klicka på fetayoghurtkrämen och garnera med myntablad.
Halvera och gröp ur avokadon. Lägg bitarna på salladen och servera.
Foto: Eva Hildén