Världen har upplevt en slags matcha-feber det senaste året med rapporter om en global brist på matcha som följd. Idag erbjuder stora som små caféer både globalt och här i Sverige den gröna drycken i både varm och kall form.
Global matcha-trend
Ja det gröna japanska téet har blivit en global mainstream trend som har bestått, eller snarare återuppstått, av flera skäl. För matchadrickande är inte någon ny företeelse, redan för tio år sedan var matcha en hajp, vilket vi då uppmärksammade här på Kurera.se. Och precis som vi berättade om då så har matcha ingått i den japanska zen-buddistiska teceremonin ändå sedan 1100-talet. Det som särskiljer matcha från annat grönt te är att de torkade och fint pulveriserade gröna tebladen inte silas bort vid tillredning, utan dricks hela och utvispade, oftast i valfri växtbaserad ”mjölk”.
Idag drivs intresset för matcha av en allt mer utbredd hälsomedvetenhet, där vi ständigt letar efter naturliga och funktionella livsmedel som stöttar hälsan och ökar vårt välbefinnande. Det gröna teets popularitet drivs också på av sociala medier och influencers som delar visuellt tilltalande bilder och korta filmer på sina bästa tips, recept och recensioner av allt från en perfekt skummad matcha-latte, is-matcha eller läckert gröna matcha-bakverk. Dessutom har en svag japansk valutakurs lett till en turistboom i landet efter pandemin och drivit på trenden, och även ökat efterfrågan på japanska varor.
En grön superdryck
Matcha är på många sätt en “superdryck” tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter, vitaminer och aminosyror. Här sammanfattar vi de främsta hälsofördelarna.
7 skäl att dricka matcha!
- Rik på antioxidanter: Innehåller höga halter av de kraftfulla antioxidanterna rutin och katechiner, särskilt EGCG (epigallokatekingallat), som är en kraftfull antioxidant i grönt te, som bland annat bidrar till att motverka oxidativ stress, minskar inflammation och stöttar hjärnhälsa samt hjärt-kärlhälsa. I vissa studier har EGCG även visat sig har förmågan att hämma tillväxten av cancertumörer och skydda DNA.
- Ökat mentalt fokus: Innehåller rikligt med L-teanin, en aminosyra som kan minska stress, öka mentalt fokus och leda till bättre sömnkvalitet. I kombination med koffeinet i matcha kan L-teanin ge en slags balanserad vakenhet, eller ett tillstånd av ”alert lugn” om du så vill, och ge en jämnare energinivå jämfört med kaffe (som även kan leda till ångest i för stora mängder).
- Stöttar metabolism och tarmhälsa: Katechinerna i matcha kan ihop med teets fibrer stötta matsmältningen och en hälsosam tarmflora. I en studie av tarmfloran genom avföringsprov fann man att deltagarna som druckit matcha dagligen fick en påtagligt förbättrad tarmflora i form av fler goda bakterier än dåliga. EGCG kan även främja fettförbränning och bidra till viktreglering.
- Bra för hjärt- och kärlhälsa: Antioxidanterna i det gröna teet kan hjälpa till att sänka det onda LDL-kolesterolet och förbättra blodcirkulationen.
- Avgiftande egenskaper: Matcha odlas i skugga vilket ökar klorofyllhalten, som anses stödja kroppens avgiftningsprocesser.
- Stöttar immunsystemet: Polyfenolerna och vitaminerna (bland annat vitamin C och A) stöttar kroppens immunförsvar.
- Gynnar blodsockerbalansen: Kan bidra till stabilare blodsockernivåer och minska risken för kraftiga svängningar i din energinivå.
Kan hämma kroppens järnupptag
Har du järnbrist eller riskerar att få det, till exempel om du är kvinna i fertil ålder eller vegetarian? Då kan det vara bra att veta att matcha innehåller tanniner som binder sig till icke-hemjärn som finns i vegetabiliska järnkällor som spenat, och kan försvåra kroppens upptag av järn. Den negativa effekten på järnupptaget är som störst när matcha dricks ihop med en järnrik måltid, framförallt med icke-hemjärn. Så tänk på att gärna dricka matcha mellan måltiderna, även om risken för järnbrist är störst vid långvarigt och högt intag.
Se upp med sockret
Om du dricker matcha för dess positiva påverkan på fettförbränning och blodsockerbalans kan det vara klokt att hålla koll på innehållet i matchadryckerna hos de vanliga cafékedjorna. De innehåller ofta tillsatt glukossirap och rörsocker.
Tips! Läs mer om grönt te och EGCG i Kureras näringsguide här!
Källor, bl a: Science Direct , Very Well Health, The Times, The Times of India