Annons
Annons

Näringsexperten: Därför ska du dricka grönt te

Igår skrev Kurera om ny forskning som visar att grönt te kan vara bra mot demens. Vi blev nyfikna på dryckens andra goda egenskaper och tog oss en pratstund med näringsexperten Zarah Öberg, som här berättar varför du ska dricka grönt te och om eventuella risker med att dricka samma te varje dag, år ut och år in.

Redaktionen

6 maj, 2014
Näringsexperten: Därför ska du dricka grönt te
Dela inlägget
Igår skrev Kurera om ny forskning som visar att grönt te kan vara bra mot demens. Vi blev nyfikna på dryckens andra goda egenskaper och tog oss en pratstund med näringsexperten Zarah Öberg, som här berättar varför du ska dricka grönt te och om eventuella risker med att dricka samma te varje dag, år ut och år in.

Hur framställs grönt te?
– Grönt te är egentligen baserat på likadana blad som vanligt svart te, men med skillnad att tebladen inte oxideras. Detta medför att teet smakar annorlunda och behåller stora delar av sin näring och sina positiva egenskaper. Grönt te framställs vanligen genom att bladen rostas eller hålls över vattenånga, direkt efter plockning. Detta minskar oxidation och bibehåller näring och antioxidanter på ett fint sätt.

Hur tillagas grönt te?
– Grönt te kan uppfattas som lite beskt vid tillagning vilket lättast undviks med lite ljumnare vatten. Använd vatten som ligger kring 60 grader och låt dra till det är klart, tidsmässigt beroende på tesort. Ta sedan ur bladen för att undvika beskan.

Varför är grönt te bra?
– Näringsmässigt så innehåller grönt te en stor mängd polyfenoler, antioxidanter som skyddar och reparerar våra celler vid sjukdom, ålderdom och allmän nedbrytning, det vill säga oxidation som kan uppstå vid exempelvis stress. De viktigaste antioxidanterna som vi känner till är katechinerna, framförallt EGCG, som anses motverka cancer. Tack vare dessa antioxidanter kan grönt te skydda mot sjukdomar, men det är givetvis ingenting som kan minska markanta risker, då sjukdom alltid utgår från många livsstilsfaktorer som behöver förändras. Om man har sjukdomsrisker eller sjukdomstillstånd, så är grönt te en väldigt liten aspekt i sammanhanget, och man bör då se över sådant som sömn, stress, kost, träning och vila, och på så vis skapa balans i tillvaron.

Vilka risker finns det med grönt te?
– Om man väljer att dricka grönt te på daglig basis så är det otroligt viktigt att välja ekologiska alternativ då det kan förekomma mycket gifter i de alternativ som är konventionella. Det kan också vara klokt att välja grönt te från olika platser och inte dricka samma te år ut och år in, främst eftersom te drar upp aluminium. För att motverka och minska upptag av aluminium så krävs gott om kalcium, magnesium och kol. Om du har tillräckligt med dessa mineraler i dina depåer, så tar inte kroppen upp aluminium, och du behöver då inte heller vara lite noga med att välja te från rätt område.

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

* Grönt te innehåller en stor mängd polyfenoler. Det är antioxidanter som skyddar och reparerar våra celler vid sjukdom, ålderdom och allmän nedbrytning. De viktigaste antioxidanterna som vi känner till är katechinerna, framförallt EGCG, som anses motverka cancer. Tack vare dessa antioxidanter kan grönt te skydda mot sjukdomar.
* Framförallt innehåller grönt te väldigt mycket antioxidanter som kan motverka oxidation som uppstår vid stress, sjukdom och allmänt nedbrytningstillstånd i kroppen.

Annons
Annons