Såväl unga idrottare som kvinnor i klimakteriet och äldre behöver tänka på att få i sig tillräckligt med protein för att bygga och bibehålla sin muskelmassa, samt stärka och ben och hud.
Kombinera olika vegetabiliska proteinkällor
Att göra det till en vana att inkludera olika proteinrika grönsaker och baljväxter i kosten kan hjälpa till att möta ditt proteinbehov på ett både gott, färgstarkt och hälsosamt sätt. Fördelen med vegetabiliska källor är att de utöver sitt proteininnehåll också är rika på fiber, vitaminer och mineraler, samt har låg andel mättat fett.
Om du dessutom varierar dig och kombinerar flera olika vegetabiliska proteinkällor, som baljväxter med grönsaker, så får du dessutom ett komplett näringsintag och får i dig alla essentiella aminosyror.
Baljväxter innehåller mest protein
Allra rikast på protein är samtliga baljväxter (linser, ärter, bönor) som dessutom innehåller många andra näringsämnen.
Exempel på proteinrika grönsaker och baljväxter är linser, som även är rika på fiber, folat och kalium, spenat som även innehåller mycket vitamin K, kalcium och antioxidanter samt inte minst edamamebönor som innehåller hela xxx per 100 g och även är en bra källa till folat, fosfor, järn och zink.
LÄS OCKSÅ: Proteinbehovet större hos äldre
Topp 10 mest proteinrika grönsaker/baljväxter!
Protein (g) per 100 g:
- Edamame: 11,6
- Linser, kokta: 9
- Kikärter, kokta: 8,8
- Svarta bönor, kokta: 8,8
- Limabönor kokta: 8,6
- Kronärtskockshjärtan, kokta: 8,3
- Delade ärtor, kokta: 8
- Bondbönor, kokta: 7,6
- Spenat, kokt: 3,3
- Majs, kokt: 3,1
Källa: Health.com