Svenska Dagbladet publicerade den 19 oktober 2010 en artikel där forskare vid Karolinska Institutet, University of eastern Finland och Finska folkhälsoinstitutet uttalade sig om vitamin B12 och dess effekter på vår kropp. De har bland annat kommit fram till att vitamin B12 ger en kraftigt minskad risk att drabbas av Alzheimers. Mellan fem och tio procent av alla äldre lider av brist på vitamin B12 och man tror att många fler ligger i riskzonen.
Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin. Det förstörs av starkt sura eller alkaliska ämnen. Det är ljuskänsligt och kan förstöras vid kokning.
För att B12 ska tas upp i kroppen krävs det att Instrict Factor (IF), ”den inre faktorn”, finns närvarande. IF (mucoprotein) produceras i magsäcken och binds till vitamin B12 och tillsammans med kalcium passerar B12 genom tarmslemhinnan. Även vid optimala förutsättningar tas bara 30-70 procent av B12 i mat upp i kroppen.
Några fakta om B12
Vitamin B12 lagras i levern
…och kan lagras där i upp till tre år. Överskott på vitamin B12 utsöndras via urinen.
Vitamin B12 är viktig för celldelning
…och tillsammans med kolin, folsyra och metionin hjälper det nybildning och omsättning av nerv- och ryggmärgsvävnad. Vitamin B12 behövs för nybildandet av röda blodkroppar i benmärgen.
Vid brist på vitamin B12
…tar bildandet av röda och vita blodkroppar samt trobocyter längre tid.
Vår kolhydratomsättning
…är beroende av vitamin B12. Kolhydrater är nervsystemets viktigaste energikälla. Vid brist på vitamin B12 kan neurologiska störningar uppstå. Vitamin B12 behövs även vid vår protein- och fettomsättning.
Personer i riskzonen
Veganer, äldre personer, alkoholister, glutenallergiker och de som lider av tarminflammationer är några av de grupper som riskerar att lida brist på vitamin B12, men brist på vitaminet är vanligare än vad man kan tro.
Stress, rökning, användning av p-piller och laxeringsmedel ökar också risken för brist.
Några av de bästa källorna för vitamin B12 via kosten är:
- Lever från både nöt och kyckling
- Ostron
- Njure från gris
- Sardiner, makrill, lax och sill
- Musslor och krabba
- Kokt ägg
- Alger som spirulina, chlorella och nori är bästa källan till B12 för vegetarianer.
► Läs också: Därför ska du äta chlorella
Vid brist på vitamin B12
…kan mentala störningar som demensliknande tillstånd, depressioner, irritationer och koncentrationssvårigheter uppstå. Myrkrypningar, stickningar i benen, försämrad känsel, minnesförlust och koordinationsrubbningar – svårighet med balansen – kan vara tidiga tecken på vitamin B12 brist. Även trötthet, svaghet och yrsel kan kopplas till B12-brist. Ett typiskt tecken på B12-brist är att tungan blir irriterad och röd.
Vitamin B12 finns även att köpa som kosttillskott.
► Läs också: B12-vitamin viktigt för att minska frakturer
Av Carolin Helt
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!