Flera studier har visat att en av tredje kvinnor i fertil ålder har järnbrist. De drabbar framförallt de kvinnor med kraftigare blödningar vid menstruation men man har också sett att kvinnor som tränar hårt har lättare att få järnbrist. Men järnbrist kan också uppstå helt plötsligt och av ingen orsak alls. Lika snabbt som järnbristen uppstod kan den också komma tillbaka, och forskningen vet ännu inte varför.
En studie som tog upp järnbrist för kvinnor i fertil ålder visade att närmare fyra av tio som sökte vård för sin trötthet var järnbrist inte en tänkbar orsak.
Fler prover kan tas
Vi behöver järn i kroppen för att bilda röda blodkroppar som har flera viktiga roller i kroppen. Till exempel behövs de tillräckligt med röda blodkroppar för att bilda dopamin som är viktigt för vålmåendet. De röda blodkropparna ser och till att syre transporteras från lungorna och ut i kroppen.
Men det är inte lätt för vården att upptäcka blodbrist. Man kan ha normalt blodvärde och ända ha järnbrist. Blodbrist är ett sent tecken på järnbrist, järndepåerna kan därför vara mycket låga innan Hb-värdet sjunker. Misstänker man järnbrist kan andra prover tas.
Förebygga järnbrist
En Sifo-undersökning visade att sex av tio kvinnor upplever att de lider av sin trötthet och har gjort i minst ett år. Kvinnorna i undersökningen uppgav också att deras omfattande trötthet inte togs på allvar när de sökte vår. 4 av 10 kvinnor säger att deras trötthet inte utreddes och var fjärde som sökte hjälp för sin trötthet upplevde att de fick ett negativt bemötande.
Ibland är det inte lätt att få i sig järn via maten, trots att man äter varierat. Då kan ett järntillskott ganska raskt få upp järnnivån igen, men också för att förebygga järnbrist.
10 vanliga tecken på järnbrist
Andfåddhet
Hjärtklappning
Huvudvärk
Kalla händer och fötter
Konstant trötthet
Koncentrationssvårigheter
Livlöst hår
Svaghet
Svårigheter att sova
Yrsel
Av Inger Palm