Mer och mer tyder på att mjölk inte är så hälsosamt som vi tror.
I alla fall inte om vi väljer fettreducerade, processade och sötade varianter. I vår jakt på minskat fett och sockerinnehåll har fler och fler mjölkprodukter fått alternativt innehåll i form av bland annat sötningsmedel och forskare ifrågasätter nu dess hälsopåverkan.
I takt med att hälsomedvetenheten ökar söker allt fler alternativ till livsmedel som innehåller socker och fett. Överdrivet intag av socker bidrar till flera negativa effekter för hälsan, som bland annat övervikt, ökad inflammation och diabetes typ 2. Men är de socker- och fettreducerade alternativen verkligen bättre?
► Läs också: Hälsoprofilen Bertil Wosk: ”Dagens mjölk är inte nyttig”
Mindre fett och mer socker
Forskare på Harvards har i nya studier konstaterat att mjölkprodukter som är fettreducerade och sötade med socker eller sötningsmedel troligtvis skadar vår hälsa mer än de hjälper den. När man fettreducerar en mjölkprodukt så kompenserar man oftast den försämrade smaken genom att söta produkten. En produkt fettreducerad produkt som är sötad med socker ger alltså ett ökat intag av socker, något vi bör undvika. Produkter sötade med sötningsmedel ger i stället ett intag av kemiskt framställda sötningsmedel där många av ämnena har varit omdebatterade för sina eventuella negativa effekter på hälsan.
► Läs också: Ger mjölk starka ben? Varför är då benskörhet så vanligt?
Jämförelser mellan opåverkad helmjölk och fettreducerad mjölk, med en fetthalt på 0 till 2 procent, har visat att konsumenter som väljer den fettreducerade mjölken känner sig mindre mätta och därför gärna äter extra mycket av måltidens övriga livsmedel. Att minska fetthalten för att motverka övervikt är därför högst tveksamt.
Byt mjölk mot kalciumrika grönsaker
Många dricker mjölk av den enkla anledningen att vi fått lära oss att vi behöver mjölkens kalcium för att bibehålla en stark benstomme, men för de flesta går det att tillgodose kroppens kalciumbehov genom att tillsätta mer kalciumrika grönsaker i kosten. Forskarna på Harvard anser även att det i vissa fall kan vara motiverat att helt utesluta mjölk ur kosten då dess positiva effekter ibland inte överväger de negativa.
► Läs också: Mycket mjölk kan korta livet
Tidigare studier vid Uppsala kliniska forskningscentrum har till och med visat på ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet. En faktor som påverkar hälsan negativt är att mjölkens laktos i kroppen bryts ned till galaktos som i djurförsök har visat sig orsaka kronisk inflammation, oxidativ stress och försämrat immunförsvar. Den förstärkande effekten på benstomen har dessutom helt visat sig utebli i dessa studier och de som drack mycket mjölk var till och med mer drabbade av benskörhet än de som avstod.
Vill man säkerställa sitt kalciumintag men utesluta mjölk så kan man öka sitt intag av kalciumrika grönsaker som till exempel spenat, broccoli och grönkål.
Av Therese Hagberg
Källor:
British Medical Journal
Daily Mail