Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Havtornsfrukt på buske närbild

Foto: Hans Hillewaert, Wikipedia

Havtorn – en hjälp mot torra ögon

Torra svidande ögon får vi alla emellanåt, men för vissa är detta ett ständigt närvarande problem. Ett tillskott av havtornsolja kan hjälpa till att återfukta kroppens torra slemhinnor, bland annat i just ögonen.

Anita i solig utomhusmiljö framför hus

Foto: S Production

Tårvätska är bra att ha av många olika anledningar. Vätskan förhindrar att ögat torkar ut, den gör att ljuset bryts jämnt genom hornhinnan och dessutom spelar den en viktig roll i ögats infektionsförsvar. Med åldern kan mängden tårvätska avta naturligt, men torra ögon kan också hänga samman med till exempel sjukdom, miljön man vistas i eller att man äter en viss typ av läkemedel. Så orsakerna till detta problem är många. Frågan är hur man löser problemet.

 

Tillskott med havtorn hjälper många
En metod som har hjälpt Anita och många med henne är att ta tillskott av havtornsolja. Denna naturliga olja är särskilt rik på omega-7-fettsyror, som i kliniska studier har visat sig ha en positiv inverkan på torra slemhinnor i exempelvis ögon, mun, underliv och mage.
– Att havtorn är ett hälsosamt bär hade jag vetat länge, men att det kunde hjälpa mot torra ögon hade jag faktiskt ingen aning om,  inte förrän jag läste om kosttillskottet Buckthorn i en tidning för något år sedan. Så jag tänkte: Varför inte prova och se om det kan hjälpa mig? Och det var ju tur att jag gjorde det för idag har jag nästan inga ögonbesvär kvar, säger Anita.
Kosttillskottet Buckthorn innehåller ekologisk kallpressad havtornsolja och är dessutom förstärkt med antioxidanterna rutin, quercetin och rosmarinextrakt.
– Jag har haft besvär med torra ögon i säkert tio år. Problemet har dykt upp vid alla möjliga tillfällen, men jag har känt av det lite extra när jag har befunnit mig inomhus där det är mycket folk, som på teatern. Vid sådana tillfällen blir ju luften ofta lite dålig. Men jag har alltid gått ändå, för teater tycker jag väldigt mycket om.

Problemen försvann
Anita försökte kämpa mot sina torra svidande ögon genom att blinka och blinka. Men det hjälpte inget vidare. Ögonen blev ofta röda och ögonlocken svullnade upp. Ögondroppar var det enda som lindrade, men det hjälpte ju bara för stunden. Kort därpå var ögonen torra igen.
Men under det senaste året har Anita knappt haft några problem med ögonen. Detta beror enligt henne själv på att hon har ätit Buckthorn varje dag.
– Hur man upplever en effekt är ju väldigt subjektivt, men jag märker faktiskt en markant skillnad med de här havtornskapslarna. Mina ögon blir nästan aldrig torra längre, och de få gånger det ändå händer håller det i sig så mycket kortare tid än vad det gjorde innan. Det röda och svullna som kunde bli förr uppstår aldrig längre. Jag skulle uppskatta att tre fjärdedelar av besvären har försvunnit helt och det är jag jättenöjd med.

Tänker inte göra uppehåll igen
Av nyfikenhet bestämde sig Anita vid ett tillfälle för att göra ett uppehåll med Buckthorn för att se vad som hände. Men efter ett par veckor kom problemen tillbaka, så då bestämde hon sig för att börja äta Buckthorn igen och inom ytterligare ett par veckor var hennes ögon åter i fint skick.
– Så nej, något mer uppehåll vill jag inte göra. Jag kommer fortsätta med Buckthorn så länge jag upplever att det hjälper mig så här bra.

Av Jennie Pettersson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.