Chipssugen? Då behöver du inte gå till affären utan kan lätt göra dina egna chips. Det blir lika gott men är mycket nyttigare.
Ett gott helgmys – eller som trevligt tillbehör.
Du kan använda i stort sett vilka rotfrukter som helst, skiva dem tunt eller skala med osthyvel eller potatisskalare. Du kan även göra chips av skalen du får över vid matlagning. Ett bra sätt att ta tillvara rester – se bara till att tvätta rotfrukten innan du skalar den. Ett annat tips är att göra äpple- eller päronskalschips. Mmm.
► Läs också: Testa något nytt! Supergoda och nyttiga päronchips!
► Läs också – Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer
Fakta
Receptet kommer från Kurerabloggen Riktig mat & hälsa.
Ingredienser
3 morötter
3 rödbetor
3 palsternackor
olivolja
salt
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Skala och skiva rotfrukterna i tunna, jämna skivor. Går bäst med mandolin.
Ta fram tre bakplåtar och lägg ut bakplåtspapper. Pensla rotfruktsskivorna med olivolja på båda sidor och lägg ut varje sort på egen plåt, en och en på bakplåtspapper. De får inte ligga på varandra.
Sätt in i mitten av ugnen cirka 30-40 minuter, en plåt i taget. Morötterna tar längst tid att få färdiga så du får kolla till dem då och då så att det inte bränns.
Öppna gärna ugnsluckan ibland och släpp ut fukten.
När de är klara saltar du dem (om du vill).
► Läs också: Därför ska du äta ditt ogräs