Tindrande ljus, gnistrande motionsspår – allt fler väljer att fira jul utan alkohol. Vi vill vara pigga och fräscha och orka upp och ta den där härliga juldagsmorgonjoggen eller åka skidor i nyfallen snö. Vi börjar rucka på alkoholnormen. Det är rätt coolt. Vem mår dåligt av en alkoholfri jul, liksom? Frågar författaren Hillevi Wahl.
Samtidigt larmar var femte tonåring om föräldrarnas drickande. En av fem tonåringar i årskurs nio anser att en eller båda föräldrarna dricker för mycket alkohol. Det framgår av rapporten ”Skolelevers drogvanor 2017” som presenterades av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) i förra veckan.
En av tio elever i årskurs nio uppger dessutom i undersökningen att de upplevt situationen så svåra att de velat hälla ut förälderns alkohol. Då har det gått väldigt långt, det vet vi som har vuxit upp med föräldrar som dricker för mycket.
”Som förälder och som utredare kan jag tycka att det är en stor sak om man som barn anser sig tvungen att hälla ut förälderns alkohol”, säger Siri Thor, utredare vid CAN och redaktör för rapporten.
LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”
Vit Jul-kampanjen jobbar för att föräldrar och andra vuxna ska vara alkoholfria under tre dagar, julafton, juldagen och annandag jul. Den vanligaste motfrågan de får är: Men ett eller två glas gör väl inget?
LÄS OCKSÅ: Alkoholfri slånbärsglögg
I år lanserar kampanjen därför en film om hur helt vanliga lågstadiebarn uppfattar vuxnas drickande. Barnen är slående överens om att de vuxna blir förändrade bara efter bara ett eller två glas. Och då blir det obehagligt. ”Man känner sig nervös. Det är pinsamt. Man kan känna sig rädd eller förvirrad. Det blir inte mysigt, nej, mer läskigt, nej, man vill bara gå ifrån dem, för… man vill inte vara med dem helt enkelt då.”
Ändå tror jag faktiskt helt krasst att det inte är barnens ord som får oss att dricka mindre på jul. Utan det enkla faktum att vi innerst inne vet att vi mår bättre av det. Vi vill skärpa våra sinnen och ta in allt i en minnesbank som varar länge. Vi vill vara härligt närvarande i barnens glädje och alla smaker och dofter på jul. Vi vill vara klara i huvudet, lukta bättre, känna oss fräschare och orka mer. Vi vill kunna hänga med ut och åka skidor eller pulka eller busa i snön. Eller kanske skjutsa eller hämta någon med bil. Som en kompis sa: ”Det är så himla opraktiskt att vara onykter på jul”.
Och om sju av tio kan tänka sig att dricka mindre under julen – varför inte göra det i år? Nu när det är 2017 kan vi bestämma det själva. Och säga: ”Nej, tack jag dricker hellre julmust!”
Smarta tips inför jul- och nyårsfirandet
• Alkoholtjata inte
Respektera om någon inte vill dricka. Tjata inte utan låt människor bestämma själva om eller hur mycket alkohol de vill dricka.
• Ifrågasätt alkoholkulturen
Behöver vi verkligen snaps och julöl till julmaten? Det finns många alkoholfria drycker som passar bra till högtiderna.
• Fundera över ditt eget drickande
I samband med jul och nyår är det viktigt att fundera över hur din egen alkoholkonsumtion påverkar personer i din omgivning. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare för alla?
Hillevi Wahl, journalist, krönikör, författare och föreläsare.
Tipskälla: IQ
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt. Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!