Kvinnohälsa: Torra slemhinnor och ögon

Torra slemhinnor kan orsaka stort obehag och minskar även hudens möjlighet att skydda sig mot yttre angrepp så som virus, bakterier och svamp. 

Slemhinnornas funktion i våra kroppar är att skydda de inre organen och utgöra en barriär mot skadlig påverkan utifrån. Förutom i mun, ögon och underliv finns slemhinnor även i till exempel näsa och luftvägar, i matsmältningssystemet och i urinvägar. Utöver obehaget som uppstår vid nedsatt funktion i slemhinnorna påverkas kroppens skydd mot infektioner av virus, bakterier och svamp och risken att drabbas av något av de nämnda ökar. Torra slemhinnor har visat sig kunna vara en bakomliggande orsak till återkommande urinvägsinfektioner.

 

LÄS OCKSÅ: Havtorn hjälper torra slemhinnor

Drabbar slemhinnorna
En sjukdom som drabbar slemhinnorna är Sjögrens syndrom som är en kronisk, autoimmun sjukdom. Att den är autoimmun betyder att kroppens immunförsvar går till attack mot den egna vävnaden, i det här fallet saliv- och tårkörtlarna. Typiska symtom är torra ögon och torr mun på grund av minskad bildning av tårar och saliv. Andra symtom kan vara torrt underliv, generella besvär från slemhinnorna, ledvärk, trötthet, torr hud och sväljsvårigheter. 90 procent av de som drabbas är kvinnor och det finns en samsjuklighet med andra sjukdomstillstånd. Till exempel är 15 procent av alla med reumatiska ledbesvär även drabbade av Sjögrens syndrom i någon form.

LÄS OCKSÅ: "Vi måste våga prata torra slemhinnor"

Omega-7 motverkar torrhet
Omega-7 är en fettsyra som vi själva producerar i kroppen men vars produktion naturligt minskar med åldern. Omega-7 har en viktig funktion i att upprätthålla och stabilisera funktionen i huden och slemhinnornas celler. Brist på denna viktiga fettsyra kan leda till problem med torra, sköra och ömtåliga slemhinnor i exempelvis ögon, mun, underliv och urinvägar. Vissa drabbas även av torr hud. Havtorn, och då särskilt havtornsolja, innehåller rikligt med omega-7 samt C-vitamin och de fettlösliga vitaminerna A, E, K. Andra viktiga näringsämnen för slemhinnornas funktion är B-vitaminer, A-vitamin och probiotiska bakterier. Även de starka antioxidanterna quercetin och rutin som bland annat finns naturligt i bovete kan hjälpa till. De har naturligt antiinflammatoriska egenskaper vilket lindrar den inflammation som kan uppstå i slemhinnorna.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.