Högt blodtryck – Så funkar det

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Blodtrycket består av två delar, det systoliska trycket och det diastoliska trycket. Det systoliska trycket uppmäts just när hjärtat dras samman och tömmer sig, det diastoliska trycket mäts när hjärtat vilar mellan sammandragningarna. Ett normalttryck i vila hos en medelålders frisk person är runt 120/80. Om trycket är över 140/90 räknas det som högt. Personer med diabetes eller njursjukdom bör ha ett blodtryck som är lägre än 130/80.

Riskfaktorer för högt blodtryck
Hög ålder, manligt kön och ärftlighet men det finns även riskfaktorer som vi kan påverka som dålig kost, stillasittande, rökning, alkohol, negativ stress och övervikt. Typ 2-diabetes är också en riskfaktor för högt blodtryck.

 

LÄS OCKSÅ: Fick sänkt blodtryck med ekologisk rödbetsjuice

Risker med högt blodtryck
Att gå med ett konstant förhöjt skadar kärlväggarna, vilket i sin tur ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, artäråderbråck, njursjukdom och perifer kärlsjukdom, exempelvis nedsatt blodcirkulation i benen och syrebrist i tarmen.

LÄS OCKSÅ: Vad är endotelet och varför ska du vara rädd om det?

Symtom på högt blodtryck
Hypertoni brukar kallas ”the silent killer”, eftersom det inte ger några symtom. Vid kraftigt förhöjt tryck kan man ha diffusa symtom som huvudvärk och trötthet – något som även kan ha helt andra orsaker. Det är bra att mäta blodtrycket regelbundet, då kan man upptäcka ett förhöjt tryck tidigt.

LÄS OCKSÅ: Hon sänkte sitt blodtryck helt utan biverkningar

Kostbehandling för högt blodtryck
Först och främst bör man göra livsstilsförändringar. Motionera efter förmåga och glöm inte vardagsmotionen. Dessutom är kosten viktig. Det finns en diet som kallas DASH och som är utarbetad för att sänka blodtrycket och minska mängden skadliga blodfetter. Dieten fokuserar på att öka mängden nötter, frukt och grönt samt minska mängden skadligt socker, fett och salt. Rök- och snusstopp samt minskat alkoholintag kan också bidra till att få ner blodtrycket.

Av redaktionen

Källa: Hjärt lungfonden


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!