Annika Petrén och Sofie Rehndell, bägge verksamma som djurhomeopater i Västsverige, har märkt att ägare och deras husdjur, i synnerhet hundar, ofta besväras av samma hälsobesvär och symtom. Här berättar de om sin syn på både orsaker och möjliga behandlingar.
Homeopati, den alternativa, holistiska (och ibland ifrågasatta) behandlingsformen med egna läkemedel, som ska stimulera individens förmåga till självläkning, existerar även för djur. I en tidigare artikel här på Kurera tog vi reda på vad en djurhomeopat egentligen gör och konstaterade bland annat att en homeopatisk behandling alltid är individanpassad och baserad på de sammanlagda unika symtomen. Detta ihop med den personliga hälsonivån avgör sedan vilken homeopatisk medicin som ska ordineras.
Och ibland dras faktiskt djuret med samma eller liknande besvär som sin husse eller matte, enligt Annika Petrén och Sofie Rehndel, som driver Homeopaterna.se. Vi ställde några frågor om detta intressanta fenomen, och Annika och Sofie har svarat på dem gemensamt.
LÄS OCKSÅ: Katter är lika lojala mot sina ägare som hundar
Vilka besvär kan det röra sig om och hur kan det bli så?
– Både hundar och människor kan bli infekterade av samma virus och bakterier och även smitta varandra. Men vi pratar främst om en annan typ av besvär. Av någon anledning blir det allt tydligare att husse/matte och hundar särskilt, ofta besväras av samma symtom. Dock har vi ingen entydig förklaring på fenomenet. Men vi vet ju att människor som lever tätt skapar starka band till varandra. Det samma gäller ju i interaktionen mellan djur och människor. Ibland kanske till och med bandet mellan en människa och ett djur kan vara ännu starkare än mellan två människor. Med starka band blir vi också väldigt påverkade av varandra på alla nivåer. Om till exempel en matte är väldigt orolig av sig bär ofta även hunden på en oro. Glada positiva människor lever ofta med likasinnade hundar till exempel. Men givetvis är det inte alltid på det viset. Ibland är man till och med varandras motsatser med allt vad det innebär.
Vid rent fysiska åkommor har vi märkt att framför allt hundar och deras hussar/mattar har liknande symtom. Om hunden har problem med till exempel höfterna uppdagas det ofta av en slump att även husse/matte har det. Efter att ha blivit uppmärksamma på detta så märker vi fenomenet i fler och fler fall. Det kanske delvis kan förklaras med att man deltar i samma fysiska aktiviteter, går gemensamma promenader år efter år och sliter kroppsdelarna på liknande vis. Men vi tror dock inte att det är en tillräcklig förklaring eftersom det också ofta visat sig stämma vad gäller obalanser på inre organ, såsom hjärta och njurar. Vi påverkas på energinivå av varandra mer än man kanske tror.
LÄS OCKSÅ: Sådan matte sådan katt?
– Den vetenskapliga förklaringen kanske delvis kan hänvisas till den forskning som visar att vi har något som kallas spegelneuroner i hjärnan. Det innebär att när vi ser en annan individ utföra en handling, som i en spegel, så reagerar vårt eget nervsystem som om det var vi själva som utförde samma handling. Våra nervsystem är alltså på ett vis sammanlänkade. Med hjälp av dessa spegelneuroner kan vi kliva in i en annan individs verklighet. De verkar kunna reagera på andras avsikter och även smärta.
Sedan kan det ju också vara så att vi från början dras till varandra på ett djupare plan som människa och djur, utan att vi alltid är medvetna om det. Kanske har vi just de djurindivider vi har av en anledning. Kanske kan vi också därför hjälpa varandra i våra respektive läkeprocesser. Det verkar oftast vara något annat än slumpen som avgör, när vi tänker att vi väljer, vilka djur som ska bli våra familjemedlemmar.
LÄS OCKSÅ: Ägarens stress smittar av sig på hunden
Hur skiljer sig behandlingarna åt mellan djur och människa i dessa fall, eller är de identiska?
– Principen i den homeopatiska behandlingen, samt även läkemedlen, är lika för människor och djur. Dock kan vi ju ställa direkta frågor och få uttalade svar på ett annat vis från en människa. När vi behandlar djur kanske inte alltid svaren är lika tydliga, även om det alltid någonstans finns ett svar att finna. När djurens beteenden återberättas av en människa, måste man vara medveten om att tolkningen går genom den personens individuella filter, som ju är baserat på deras personliga tidigare erfarenheter, tankar, känslor och upplevelser. Så lika viktigt som det som berättas om djuret är homeopatens observationer på olika nivåer. Dessa är förstås alltid viktiga, men blir troligen ännu viktigare när vi ska behandla djur.
Av Carolina Eriksson