Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Fakta: homeopatiska läkemedel för djur

-Djur får faktiskt behandlas med registrerade homeopatiska läkemedel för människor, men det finns särskilda homeopatiska läkemedel för djur.
-Innan ett djur behandlas med homeopatiska läkemedel måste en veterinär göra bedömningen att inga andra åtgärder behöver vidtas för att tillgodose djurskydds- och smittskyddsaspekter.
(Källa: Läkemedelsverket)

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Homeopati ska stimulera individens förmåga till självläkning och en homeopatisk behandling är därför  individanpassad och baserad på de sammanlagda symtomen. Den personliga hälsonivån avgör vilken homeopatisk medicin som ordineras. Sådan medicin, även kallad homeopatika, tillverkas genom att en råvara späds och skakas stegvis enligt homeopatiska principer tills man får önskad spädningsgrad, så kallad potens.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Men hur funkar homeopati för djur? Annika Petrén har varit verksam som homeopat sedan 2006 och idag driver hon Homeopaterna.se i Uddevalla ihop med kollegan Sofie Rehndell. Hon har svarat på frågorna nedan ihop med Sofie. 

 

Homeopaten Annika Petrén

Annika Petrén har mottagning i Uddevalla och på Orust, men tar även emot på distans.

Vad innebär homeopati för djur? 

– Homeopati är en gammal läkekonst med ursprung i 1700-talets Tyskland. Läkemedlen är naturliga och baserade på bland annat växter och mineraler. Precis som när man behandlar människor ser man till helheten hos det djur man behandlar. Det vill säga, man fokuserar inte enbart på de mest akuta och uppenbara symtomen, utan tar även hänsyn till alla nivåer hos individen, dels det fysiska, men lika viktigt är det känslomässiga, mentala. Det innebär i praktiken att alla djur som har problem med öronen till exempel inte per automatik får samma läkemedel, utan det väljs ut baserat på de unika symtom som den enskilda individen uppvisar. Vissa får feber, öronlappen hettar och är torr, medan andra kanske inte har feber, men istället utsöndringar från örat. Sedan tittar man även på andra symtom som uppträder samtidigt med huvudsymtomen, men också på hur det har sett ut historiskt. Sådant som gör att symtomen blir värre/bättre är viktiga detaljer, vad som har utlöst problemet är också jätteviktigt i sammanhanget. Det kan också var av vikt att veta hur det ser ut genetiskt, är föräldrar och syskon friska eller har de också problem och i så fall vilka? Vid den homeopatiska behandlingen läks individen på djupet och blir mycket mer robust och kan därför stå emot yttre påfrestningar bättre i fortsatta livet. Vi får friskare och mer harmoniska djur. En annan enormt viktig del när det gäller homeopatisk behandling är ju miljöaspekten som vi ser det. Att läkemedlen är naturliga är ju förstås gynnsamt för den enskilda individen, men också för omgivning och miljö som inte belastas alls.

LÄS OCKSÅ: 4 sätt att lugna ditt stressade husdjur

Hur går en typisk behandling till?

–De mindre sällskapsdjuren träffar man oftast på mottagningen. Det läkemedel som sedan ordineras är baserat på det som framkommit i samtalet med husse/matte, journalanteckningar från veterinär om det finns sådana, samt på de observationer som görs i samband med besöket. De lite större djuren får man förstås åka ut till på plats i stallet, i ladugården eller på betet.

Vilka tillstånd och åkommor kan behandlas?

– Eftersom det är helheten som behandlas, i syfte att få fart på de kroppsegna funktionerna, är det svårt att begränsa sig till en viss sort. Men vanliga tillstånd som behandlas är inflammationer, infektioner, hudproblem, allergier, mag-/tarmproblem, hormonella obalanser, muskler och leder. Både akuta och långvariga problem kan behandlas. Dock hänvisar vi alltid till veterinär i första hand vid allvarliga tillstånd eller vid smittsamma sjukdomar. Djuren kan också vara påverkade känslomässigt och mentalt. Kanske är de ledsna över någon som gått bort, eller stressade för att saker förändrats hemma. Inte minst när de som ungar måste lämna sin mamma, då kan homeopati hjälpa till så att flytten till det nya hemmet blir lite lättare. Många djur lider av posttraumatisk stress efter chockerande eller obehagliga händelser och de kan få hjälp med att lösa upp det. 

LÄS OCKSÅ: Det betyder din katts jamanden

Homeopaten Sofie Rehndell

Djurhomeopaten Sofie Rehndell driver mottagning i Uddevalla med Annika Petrén, och på distans.

 

Hur lång tid tar det att nå resultat?

Det är svårt att säga generellt eftersom det beror mycket på vad det är som behandlas och hur länge djuret har haft problemen. Vid akut uppkomna symtom, såsom lättare skador, kan man se resultat relativt omgående. Symtom som varat över lång tid kan också ta längre tid att bli fri från. Men det finns givetvis undantag och man kan se relativt snabba resultat även vid behandling av långvariga åkommor. Ibland behövs bara ett besök, plus ett uppföljande för att säkerställa att allt gått enligt plan. Men eftersom det är en process man sätter igång med den homeopatiska behandlingen så kan det också krävas fler besök.

Ibland kan läkemedlet behöva bytas efter en period, eller öka i styrka för att nå hela vägen fram till optimal hälsa. Och antalet besök beror också på hur djup läkning man eftersträvar, resonerar Annika Petrén och Sofie Réhndell.

– Ofta läks det som husse/matte primärt sökt för inom några behandlingar. Men inom kort uppstår ofta en insikt och en önskan om att eftersträva läkning på ett själsligt djupare plan och då kan behandling fortgå i perioder genom hela livet.

LÄS OCKSÅ: Hundars färskfoder sprider resistenta bakterier

Det finns de som är kritiska till homeopati, och är skeptiska till dess effekter och vetenskaplighet som behandlingsmetod. Hur skulle ni vilja bemöta det?

 

–Det som kanske ligger homeopatin i fatet är just en av dess viktigaste hörnstenar – den individuella behandlingen. Tio individer med samma skolmedicinska diagnos får ofta tio olika homeopatiska läkemedel. Symtomen är något olika hos alla, kommer vid olika tillfällen, blir bättre eller sämre av olika saker och individerna är olika. I en skolmedicinsk forskningsstudie ges ett och samma läkemedel till en grupp och den andra gruppen får placebo. Men homeopati fungerar inte på det viset. Det kanske bara är en av individerna i gruppen som passar in på just det valda homeopatiska läkemedlet som ges och då förklaras den läkningen ofta bort med att det var placeboeffekten. De andra individerna hade fått andra homeopatiska läkemedel om en homeopat hade fått ta del av de olika nyanserna på symtomen hos de olika individerna, och då hade läkning kunnat starta även hos dem.

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

– Det pratats ofta om placebo, men vad är det egentligen? Jo, att spontan läkning sker för du tror att du ska bli frisk. Det om något är ju häftigt, att du med tankens kraft kan läka dig själv. Hur går det till rent vetenskapligt? Vi ser att det händer och erkänner fenomenet placebo utan att vi kan förklara hur. Vi människor vet inte hur allt fungerar men när vi ser att djur och människor läker från akuta och så kallade kroniska sjukdomar är det för oss bevis nog för att homeopati är en fantastisk läkekonst. Vi möter människor och djur som varit i vården under lång tid utan att de blivit friska. När de sedan kommer till en homeopat och läkning börjar ske, utan att något annat förändrats i deras liv, är ju det ett bevis i sig för att homeopatin fungerar.

Det enklaste viset att läsa mer om homeopati och forskning är att ta del av professor Robert Hahns olika tal och texter om homeopati och vetenskaplighet, menar Annika Petrén och Sofie Rehndell. Robert Hahn talar om att det inte alls är svårt att hitta vetenskapliga studier som visar att homeopati är mer verkningsfullt än placebo. Ofta väljer skeptikerna ut de studier som inte har högre utslag än placebo och lämnar de som visar till homeopatins fördel därhän, enligt Annika och Sofie.

Av Carolina Eriksson

 


Fakta: homeopatiska läkemedel för djur

-Djur får faktiskt behandlas med registrerade homeopatiska läkemedel för människor, men det finns särskilda homeopatiska läkemedel för djur.
-Innan ett djur behandlas med homeopatiska läkemedel måste en veterinär göra bedömningen att inga andra åtgärder behöver vidtas för att tillgodose djurskydds- och smittskyddsaspekter.
(Källa: Läkemedelsverket)

Vilka djur behandlas av djurhomeopaterna Annika Petrén och Sofie Rehndell?

– Vissa djurarter förekommer oftare, men det finns inga djur som inte kan behandlas. Vanligast är nog hundar och katter, men även kaniner sköldpaddor och fåglar förekommer.
–Hästar, hönor och lantbrukets djur, såsom kor, får och grisar behandlas också regelbundet med bra resultat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!