Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Fakta: homeopatiska läkemedel för djur

-Djur får faktiskt behandlas med registrerade homeopatiska läkemedel för människor, men det finns särskilda homeopatiska läkemedel för djur.
-Innan ett djur behandlas med homeopatiska läkemedel måste en veterinär göra bedömningen att inga andra åtgärder behöver vidtas för att tillgodose djurskydds- och smittskyddsaspekter.
(Källa: Läkemedelsverket)

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Homeopati ska stimulera individens förmåga till självläkning och en homeopatisk behandling är därför  individanpassad och baserad på de sammanlagda symtomen. Den personliga hälsonivån avgör vilken homeopatisk medicin som ordineras. Sådan medicin, även kallad homeopatika, tillverkas genom att en råvara späds och skakas stegvis enligt homeopatiska principer tills man får önskad spädningsgrad, så kallad potens.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Men hur funkar homeopati för djur? Annika Petrén har varit verksam som homeopat sedan 2006 och idag driver hon Homeopaterna.se i Uddevalla ihop med kollegan Sofie Rehndell. Hon har svarat på frågorna nedan ihop med Sofie. 

 

Homeopaten Annika Petrén

Annika Petrén har mottagning i Uddevalla och på Orust, men tar även emot på distans.

Vad innebär homeopati för djur? 

– Homeopati är en gammal läkekonst med ursprung i 1700-talets Tyskland. Läkemedlen är naturliga och baserade på bland annat växter och mineraler. Precis som när man behandlar människor ser man till helheten hos det djur man behandlar. Det vill säga, man fokuserar inte enbart på de mest akuta och uppenbara symtomen, utan tar även hänsyn till alla nivåer hos individen, dels det fysiska, men lika viktigt är det känslomässiga, mentala. Det innebär i praktiken att alla djur som har problem med öronen till exempel inte per automatik får samma läkemedel, utan det väljs ut baserat på de unika symtom som den enskilda individen uppvisar. Vissa får feber, öronlappen hettar och är torr, medan andra kanske inte har feber, men istället utsöndringar från örat. Sedan tittar man även på andra symtom som uppträder samtidigt med huvudsymtomen, men också på hur det har sett ut historiskt. Sådant som gör att symtomen blir värre/bättre är viktiga detaljer, vad som har utlöst problemet är också jätteviktigt i sammanhanget. Det kan också var av vikt att veta hur det ser ut genetiskt, är föräldrar och syskon friska eller har de också problem och i så fall vilka? Vid den homeopatiska behandlingen läks individen på djupet och blir mycket mer robust och kan därför stå emot yttre påfrestningar bättre i fortsatta livet. Vi får friskare och mer harmoniska djur. En annan enormt viktig del när det gäller homeopatisk behandling är ju miljöaspekten som vi ser det. Att läkemedlen är naturliga är ju förstås gynnsamt för den enskilda individen, men också för omgivning och miljö som inte belastas alls.

LÄS OCKSÅ: 4 sätt att lugna ditt stressade husdjur

Hur går en typisk behandling till?

–De mindre sällskapsdjuren träffar man oftast på mottagningen. Det läkemedel som sedan ordineras är baserat på det som framkommit i samtalet med husse/matte, journalanteckningar från veterinär om det finns sådana, samt på de observationer som görs i samband med besöket. De lite större djuren får man förstås åka ut till på plats i stallet, i ladugården eller på betet.

Vilka tillstånd och åkommor kan behandlas?

– Eftersom det är helheten som behandlas, i syfte att få fart på de kroppsegna funktionerna, är det svårt att begränsa sig till en viss sort. Men vanliga tillstånd som behandlas är inflammationer, infektioner, hudproblem, allergier, mag-/tarmproblem, hormonella obalanser, muskler och leder. Både akuta och långvariga problem kan behandlas. Dock hänvisar vi alltid till veterinär i första hand vid allvarliga tillstånd eller vid smittsamma sjukdomar. Djuren kan också vara påverkade känslomässigt och mentalt. Kanske är de ledsna över någon som gått bort, eller stressade för att saker förändrats hemma. Inte minst när de som ungar måste lämna sin mamma, då kan homeopati hjälpa till så att flytten till det nya hemmet blir lite lättare. Många djur lider av posttraumatisk stress efter chockerande eller obehagliga händelser och de kan få hjälp med att lösa upp det. 

LÄS OCKSÅ: Det betyder din katts jamanden

Homeopaten Sofie Rehndell

Djurhomeopaten Sofie Rehndell driver mottagning i Uddevalla med Annika Petrén, och på distans.

 

Hur lång tid tar det att nå resultat?

Det är svårt att säga generellt eftersom det beror mycket på vad det är som behandlas och hur länge djuret har haft problemen. Vid akut uppkomna symtom, såsom lättare skador, kan man se resultat relativt omgående. Symtom som varat över lång tid kan också ta längre tid att bli fri från. Men det finns givetvis undantag och man kan se relativt snabba resultat även vid behandling av långvariga åkommor. Ibland behövs bara ett besök, plus ett uppföljande för att säkerställa att allt gått enligt plan. Men eftersom det är en process man sätter igång med den homeopatiska behandlingen så kan det också krävas fler besök.

Ibland kan läkemedlet behöva bytas efter en period, eller öka i styrka för att nå hela vägen fram till optimal hälsa. Och antalet besök beror också på hur djup läkning man eftersträvar, resonerar Annika Petrén och Sofie Réhndell.

– Ofta läks det som husse/matte primärt sökt för inom några behandlingar. Men inom kort uppstår ofta en insikt och en önskan om att eftersträva läkning på ett själsligt djupare plan och då kan behandling fortgå i perioder genom hela livet.

LÄS OCKSÅ: Hundars färskfoder sprider resistenta bakterier

Det finns de som är kritiska till homeopati, och är skeptiska till dess effekter och vetenskaplighet som behandlingsmetod. Hur skulle ni vilja bemöta det?

 

–Det som kanske ligger homeopatin i fatet är just en av dess viktigaste hörnstenar – den individuella behandlingen. Tio individer med samma skolmedicinska diagnos får ofta tio olika homeopatiska läkemedel. Symtomen är något olika hos alla, kommer vid olika tillfällen, blir bättre eller sämre av olika saker och individerna är olika. I en skolmedicinsk forskningsstudie ges ett och samma läkemedel till en grupp och den andra gruppen får placebo. Men homeopati fungerar inte på det viset. Det kanske bara är en av individerna i gruppen som passar in på just det valda homeopatiska läkemedlet som ges och då förklaras den läkningen ofta bort med att det var placeboeffekten. De andra individerna hade fått andra homeopatiska läkemedel om en homeopat hade fått ta del av de olika nyanserna på symtomen hos de olika individerna, och då hade läkning kunnat starta även hos dem.

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

– Det pratats ofta om placebo, men vad är det egentligen? Jo, att spontan läkning sker för du tror att du ska bli frisk. Det om något är ju häftigt, att du med tankens kraft kan läka dig själv. Hur går det till rent vetenskapligt? Vi ser att det händer och erkänner fenomenet placebo utan att vi kan förklara hur. Vi människor vet inte hur allt fungerar men när vi ser att djur och människor läker från akuta och så kallade kroniska sjukdomar är det för oss bevis nog för att homeopati är en fantastisk läkekonst. Vi möter människor och djur som varit i vården under lång tid utan att de blivit friska. När de sedan kommer till en homeopat och läkning börjar ske, utan att något annat förändrats i deras liv, är ju det ett bevis i sig för att homeopatin fungerar.

Det enklaste viset att läsa mer om homeopati och forskning är att ta del av professor Robert Hahns olika tal och texter om homeopati och vetenskaplighet, menar Annika Petrén och Sofie Rehndell. Robert Hahn talar om att det inte alls är svårt att hitta vetenskapliga studier som visar att homeopati är mer verkningsfullt än placebo. Ofta väljer skeptikerna ut de studier som inte har högre utslag än placebo och lämnar de som visar till homeopatins fördel därhän, enligt Annika och Sofie.

Av Carolina Eriksson

 


Fakta: homeopatiska läkemedel för djur

-Djur får faktiskt behandlas med registrerade homeopatiska läkemedel för människor, men det finns särskilda homeopatiska läkemedel för djur.
-Innan ett djur behandlas med homeopatiska läkemedel måste en veterinär göra bedömningen att inga andra åtgärder behöver vidtas för att tillgodose djurskydds- och smittskyddsaspekter.
(Källa: Läkemedelsverket)

Vilka djur behandlas av djurhomeopaterna Annika Petrén och Sofie Rehndell?

– Vissa djurarter förekommer oftare, men det finns inga djur som inte kan behandlas. Vanligast är nog hundar och katter, men även kaniner sköldpaddor och fåglar förekommer.
–Hästar, hönor och lantbrukets djur, såsom kor, får och grisar behandlas också regelbundet med bra resultat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.