Annons
Annons

Så jobbar en djurhomeopat

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då blir behandlade av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Vi frågade två!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
21 maj, 2023
Så jobbar en djurhomeopat

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då blir behandlade av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Vi frågade två!

Homeopati syftar till att stimulera individens förmåga till självläkning och en homeopatisk behandling är därför individanpassad och baserad på personerna sammanlagda symtom. Den personliga hälsonivån avgör vilken homeopatisk medicin som den sedan blir ordinerad. Sådan medicin, kallad homeopatika, tillverkar man genom att en spä en råvara som man sedan skakar stegvis enligt homeopatiska principer, till man får önskad spädningsgrad, så kallad potens.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Ser till helheten

Men hur funkar homeopati för djur? Annika Petrén har varit verksam som homeopat sedan 2006 och idag driver hon Homeopaterna.se i Uddevalla ihop med kollegan Sofie Rehndell. Hon har svarat på frågorna nedan ihop med Sofie.

Homeopaten Annika Petrén
Annika Petrén har mottagning i Uddevalla och på Orust, men tar även emot på distans.

Vad innebär homeopati för djur?

– Homeopati är en gammal läkekonst med ursprung i 1700-talets Tyskland. Läkemedlen är naturliga och baserade på bland annat växter och mineraler. Precis som när man behandlar människor ser man till helheten hos det djur man behandlar. Det vill säga, man fokuserar inte enbart på de mest akuta och uppenbara symtomen, utan tar även hänsyn till alla nivåer hos individen, dels det fysiska, men lika viktigt är det känslomässiga, mentala.

Det innebär i praktiken att alla djur som har problem med exempelvis öronen inte per automatik får samma läkemedel, utan man väljer ut det baserat på de unika symtom som det enskilda djuret uppvisar, förklarar Annika och Sofie.

– Vissa får feber och öronlappen hettar och är torr, medan andra kanske inte har feber men istället utsöndringar från örat. Sedan tittar man även på andra symtom som uppträder samtidigt med huvudsymtomen, men också på hur det har sett ut historiskt. Sådant som gör att symtomen blir värre/bättre är viktiga detaljer. Vad som har utlöst problemet är också jätteviktigt i sammanhanget. Det kan också var av vikt att veta hur det ser ut genetiskt, är föräldrar och syskon friska eller har de också problem och i så fall vilka?

Miljöaspekten viktig i homeopati

Det enklaste viset att läsa mer om homeopati och forskning är att ta del av professor Robert Hahns olika tal och texter om homeopati och vetenskaplighet, menar Annika Petrén och Sofie Rehndell. Vid den homeopatiska behandlingen läker individen på djupet och blir mycket mer robust och kan därför stå emot yttre påfrestningar bättre livet, berättar Sofie och Annika vidare.

– Vi får friskare och mer harmoniska djur. En annan enormt viktig del när det gäller homeopatisk behandling är ju miljöaspekten som vi ser det. Att läkemedlen är naturliga är ju förstås gynnsamt för den enskilda individen, men också för omgivning och miljö som inte belastas alls.

LÄS OCKSÅ: 4 sätt att lugna ditt stressade husdjur

Hur går en typisk behandling till?

–De mindre sällskapsdjuren träffar man oftast på mottagningen. Det läkemedel som vi sedan ordinerar är baserat på det som framkommit i samtalet med husse/matte, journalanteckningar från veterinär om det finns sådana, samt på de observationer som görs i samband med besöket. De lite större djuren får man förstås åka ut till på plats i stallet, i ladugården eller på betet.

LÄS OCKSÅ: Din katt lyssnar på dig – om du pratar bebisspråk

Få fart på kroppsegna funktioner

– Eftersom vi behandlar helheten, i syfte att få fart på de kroppsegna funktionerna, är det svårt att begränsa sig till en viss sort. Men vanliga tillstånd är inflammationer, infektioner, hudproblem, allergier, mag-/tarmproblem, hormonella obalanser, muskler och leder. Både akuta och långvariga problem. Dock hänvisar vi alltid till veterinär i första hand vid allvarliga tillstånd eller vid smittsamma sjukdomar. Djuren kan också vara påverkade känslomässigt och mentalt. Kanske är de ledsna över någon som gått bort, eller stressade för att saker förändrats hemma. Inte minst när de som ungar måste lämna sin mamma, då kan homeopati hjälpa till så att flytten till det nya hemmet blir lite lättare. Många djur lider av posttraumatisk stress efter chockerande eller obehagliga händelser och de kan få hjälp med det.

Homeopaten Sofie Rehndell
Djurhomeopaten Sofie Rehndell driver mottagning i Uddevalla med Annika Petrén, och på distans.

Hur lång tid tar det att nå resultat?

Det är svårt att säga generellt eftersom det beror mycket på vad vi behandlar och hur länge djuret har haft problemen. Vid akut uppkomna symtom, såsom lättare skador, kan man se resultat relativt omgående. Symtom som varat över lång tid kan också ta längre tid att bli fri från. Men det finns givetvis undantag och man kan se relativt snabba resultat även vid behandling av långvariga åkommor. Ibland räcker bara ett besök, plus ett uppföljande för att säkerställa att allt gått enligt plan. Men eftersom det är en process man sätter igång med den homeopatiska behandlingen så kan det också krävas fler besök.

LÄS OCKSÅ: Det betyder din katts jamanden

Individuell behandling i fokus

Ibland kan man behöva byta läkemedlet efter en period, eller öka i styrka för att nå hela vägen fram till optimal hälsa. Och antalet besök beror också på hur djup läkning man eftersträvar, resonerar Annika Petrén och Sofie Réhndell.

– Ofta läker det som husse/matte primärt sökt för inom några behandlingar. Men inom kort uppstår ofta en insikt och en önskan om att eftersträva läkning på ett själsligt djupare plan. Och då kan behandling fortgå i perioder genom hela livet.

Det finns de som är kritiska till homeopati, och är skeptiska till dess effekter och vetenskaplighet som behandlingsmetod. Hur skulle ni vilja bemöta det?

–Det som kanske ligger homeopatin i fatet är just en av dess viktigaste hörnstenar – den individuella behandlingen. Tio individer med samma skolmedicinska diagnos får ofta tio olika homeopatiska läkemedel. Symtomen är något olika hos alla, kommer vid olika tillfällen, blir bättre eller sämre av olika saker och individerna är olika. I en skolmedicinsk forskningsstudie ges ett och samma läkemedel till en grupp och den andra gruppen får placebo.

Men homeopati fungerar inte på det viset, understryker Sofie och Annika.

LÄS OCKSÅ: Låta katten sova i din säng – bra eller dåligt?

Placeboeffekten inte att underskatta

Det kanske bara är en av individerna i gruppen som passar in på just det valda homeopatiska läkemedlet. Och då förklarar man ofta bort den läkningen med att det var placeboeffekten. De andra individerna hade fått andra homeopatiska läkemedel om homeopaten hade fått ta del av symtomen hos dem, och då hade läkning kunnat starta även hos dem, menar de vidare.

– Man pratar ofta om placebo, men vad är det egentligen? Jo, att spontan läkning sker för du tror att du ska bli frisk. Det om något är ju häftigt, att du med tankens kraft kan läka dig själv. Hur går det till rent vetenskapligt? Vi ser att det händer och erkänner fenomenet placebo utan att vi kan förklara hur. Människor vet inte hur allt fungerar men när vi ser att djur och människor läker från akuta och så kallade kroniska sjukdomar, är det för oss bevis nog för att homeopati är en fantastisk läkekonst. Vi möter människor och djur som varit i vården under lång tid utan att de blivit friska. När de sedan kommer till en homeopat och läkning börjar ske, utan att något annat förändrats i deras liv, är ju det ett bevis i sig för att homeopatin fungerar.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Homeopatiska läkemedel för djur

* Djur får behandlas med registrerade homeopatiska läkemedel för människor, men det finns även särskilda homeopatiska läkemedel för djur.

*Innan ett djur behandlas med homeopatiska läkemedel måste en veterinär göra bedömningen att inga andra åtgärder behöver vidtas för att tillgodose djurskydds- och smittskyddsaspekter.

(Källa: Läkemedelsverket)

Vilka djur behandlas av djurhomeopater?

– Vissa djurarter förekommer oftare, men det finns inga djur som inte kan behandlas. Vanligast är nog hundar och katter, men även kaniner, sköldpaddor och fåglar förekommer. Hästar, hönor och lantbrukets djur, såsom kor, får och grisar behandlas också regelbundet med bra resultat.

Hur går en typisk behandling till?
–De mindre sällskapsdjuren träffar man oftast på mottagningen. Det läkemedel som sedan ordineras är baserat på det som framkommit i samtalet med husse/matte, journalanteckningar från veterinär om det finns sådana, samt på de observationer som görs i samband med besöket. De lite större djuren får man förstås åka ut till på plats i stallet, i ladugården eller på betet.

Annons
Annons