6 sätt att hjälpa din åksjuka hund eller katt

Semestertider innebär för många av oss längre bilresor till en sommarstuga eller till släktingar, ibland även båtresor.  Och då får husdjuren kanske hänga med, oavsett vad de tycker om att resa. Här är några sätt att hjälpa din åksjuke hund eller katt.

För inte nog med att åksjukan är jobbig och stressande för husdjuret själv, det kan vara det även för djurägare. Men med några enkla knep ökar chanserna för en behaglig biltur.

Men varför uppstår ens åksjuka? Illamåendet beror på att rörelsen i exempelvis en bil påverkar delar i innerörat, vilket gör att djuret känner sig lite vimmelkantig och ibland även illamående. Då kan illamåendet leda till salivering och även kräkningar och diarré.

LÄS OCKSÅ: Skäll inte på ditt husdjur, det skadar mer än du tror

All åksjuka inte "äkta"
Med det sagt, de flesta åksjukefall räknas dock inte som äkta åksjuka där innerörat är påverkat, det kan helt enkelt handla om stress och oro i samband med resan. Oavsett anledning så behöver förstås ditt husdjur hjälp och lindring.

 

Här är några tips att pröva, och kom ihåg att olika saker fungerar olika bra för olika djur, som alla är egna individer, precis som vi.

  1. Övning ger färdighet. Om du långsamt vänjer katten eller hunden vid att åka bil (eller båt), börja då med korta och långsamma åkturer för att avdramatisera resande, och öka sedan gradvis avståndet och tiden. Du kan också börja med att bara sitta i bilen med motorn avstängd om ditt husdjur är oroligt. Sitt fem minuter två gånger om dagen i ett par dagar. Låt hunden/katten sitta i sin transportbur, om den inte är rädd och stressad av just denna. Håll en behaglig temperatur i bilen, gärna morgon eller kväll under sommarmånaderna. Beröm hunden eller katten mycket när den är lugn i bilen. Efter ett par dagar kan du vänja husdjuret vid de ljud och vibrationer som är förknippade med att motorn är på, men utan att bilen rör på sig. Fortsätt att beröm mycket när djuret är lugnt. Avbryt övningen om du ser stress-symtom och ta en kortare övning dagen efter istället..
  2. Omprogrammera djuret till att se bilåkning som något roligt. Tyvärr åker många djur bara bil när de ska till veterinären, vilket ofta inte är någon rolig upplevelse. Därför kan du behöva få husdjuret att förknippa färden med något positivt. Om du har en hund: leta till exempel upp en park fem-tio minuter hemifrån, och åk dit på den första bilturen och lek och låt hunden jaga en boll eller något annat som den älskar. När ni åkt hem igen kan du avsluta träningen på ett positivt  sätt med en godisbit eller god mat. Men: Överdriv inte belöningen, genom att hela tiden prata eller klappa hunden eller katten då den visar stressymtom.
  3. Placera buren lite högre i baksätet. Då får katten möjlighet att se ut på vägen, vilket en del katter tycker om. Men tänk på att just sikten ut genom sidofönstren och den sidledes rörelse som det innebär kan orsaka illamående. En del katter kan tvärtom tycka det är skönt att ligga i mörker under en filt och slippa ta in alla intryck utanför. Så testa dig fram vad som fungerar för just er! Det är inte heller lika mycket rörelse i den främre delen av bilen, därför tycker vissa hundar och katter om att sitta i framsätet med husse eller matte. Ha då djuret i sele så att de inte kan fara runt.
  4. Res på tom mage. Då är risken mindre att katten/hunden kräks. Servera i så fall inte mat sex till åtta timmar före färden, men att ge vätska är bra. Men återigen, det är individuellt: vissa djur blir mindre åksjuka av att åka på tom mage medan andra behöver äta lite innan färd för att inte känna hunger och därför stressa upp sig.
  5. Lugnande feromoner och tillskott. Doftferomoner som hunden och katten naturligt utsöndrar då de är lugna och känner välbefinnande kan hjälpa. Adaptil och Feliway är två sådana produkter som innehåller hundens och kattens egna lugnande doftferomoner och finns att köpa hos veterinär. Spraya kattburen och bilen med det innan ni ger er av och fyll på varannan, var tredje timme om det handlar om en längre resa. För hundar finns både dofthalsband och spray med lugnande feromoner. Om du ska vistas länge på en semesterort med ditt husdjur kan du sätta en doftavgivare som utsöndrar feromoner i det nya hemmet. En del hundar och katter har dock svårare att vänja sig och då kan man behöva ge lugnande kosttillskott, eller läkemedel.  Kosttillskott ihop med feromoner är en fördel när du vill vänja djuret vid bilåkande. Zylkéne är ett naturligt kosttillskott med lugnande ämnen som utvunnits ur kors råmjölk. Pulvret, som kommer i kapsar, strös direkt i mjukmat en gång om dagen före resan, en till två dagar i förväg. För vissa djur räcker det med några timmar innan, medan andra behöver flera dagars tillvänjning. Djur är känsliga och experter på att läsa människor och kan bli stressade av att se familjen packa.
  6. Foder med lugnande effekt. Royal Canin Calm är ett foder som innehåller det naturligt lugnande ämnet L-tryptophan och mjölkprotein som du kan ta till om du och ditt husdjur skall resa längre eller flytta. Då krävs dock några veckors ätande innan avresa för att få full effekt.

LÄS OCKSÅ: Katters jamande påverkar oss lika starkt som spädbarnsskrik

Läkemedel en sista utväg
Hjälper inget av ovanstående kan en veterinär skriva ut lugnande läkemedel, men det kräver en undersökning av djuret först. Det finns risker med att ge djur lugnande läkemedel under bil/flygfärd som är värda att ha i åtanke, eftersom det kan vara svårt att ta sig till en veterinär om det skulle hända något på resan.

Rådfråga veterinären och testa läkemedlet och dosen någon vecka innan resan för att se hur ditt djur påverkas av det. Så slipper du upptäcka att just din hund/katt kanske behöver en högre dos för att bli lugn – eller att den blir uppvarvad istället för lugn, vilket kan ske med vissa läkemedel.

Källa: Veterinärbutiken

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.