Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

6 sätt att hjälpa din åksjuka hund eller katt

Semestertider innebär för många av oss längre bilresor till en sommarstuga eller till släktingar, ibland även båtresor.  Och då får husdjuren kanske hänga med, oavsett vad de tycker om att resa. Här är några sätt att hjälpa din åksjuke hund eller katt.

För inte nog med att åksjukan är jobbig och stressande för husdjuret själv, det kan vara det även för djurägare. Men med några enkla knep ökar chanserna för en behaglig biltur.

Men varför uppstår ens åksjuka? Illamåendet beror på att rörelsen i exempelvis en bil påverkar delar i innerörat, vilket gör att djuret känner sig lite vimmelkantig och ibland även illamående. Då kan illamåendet leda till salivering och även kräkningar och diarré.

LÄS OCKSÅ: Skäll inte på ditt husdjur, det skadar mer än du tror

All åksjuka inte "äkta"
Med det sagt, de flesta åksjukefall räknas dock inte som äkta åksjuka där innerörat är påverkat, det kan helt enkelt handla om stress och oro i samband med resan. Oavsett anledning så behöver förstås ditt husdjur hjälp och lindring.

 

Här är några tips att pröva, och kom ihåg att olika saker fungerar olika bra för olika djur, som alla är egna individer, precis som vi.

  1. Övning ger färdighet. Om du långsamt vänjer katten eller hunden vid att åka bil (eller båt), börja då med korta och långsamma åkturer för att avdramatisera resande, och öka sedan gradvis avståndet och tiden. Du kan också börja med att bara sitta i bilen med motorn avstängd om ditt husdjur är oroligt. Sitt fem minuter två gånger om dagen i ett par dagar. Låt hunden/katten sitta i sin transportbur, om den inte är rädd och stressad av just denna. Håll en behaglig temperatur i bilen, gärna morgon eller kväll under sommarmånaderna. Beröm hunden eller katten mycket när den är lugn i bilen. Efter ett par dagar kan du vänja husdjuret vid de ljud och vibrationer som är förknippade med att motorn är på, men utan att bilen rör på sig. Fortsätt att beröm mycket när djuret är lugnt. Avbryt övningen om du ser stress-symtom och ta en kortare övning dagen efter istället..
  2. Omprogrammera djuret till att se bilåkning som något roligt. Tyvärr åker många djur bara bil när de ska till veterinären, vilket ofta inte är någon rolig upplevelse. Därför kan du behöva få husdjuret att förknippa färden med något positivt. Om du har en hund: leta till exempel upp en park fem-tio minuter hemifrån, och åk dit på den första bilturen och lek och låt hunden jaga en boll eller något annat som den älskar. När ni åkt hem igen kan du avsluta träningen på ett positivt  sätt med en godisbit eller god mat. Men: Överdriv inte belöningen, genom att hela tiden prata eller klappa hunden eller katten då den visar stressymtom.
  3. Placera buren lite högre i baksätet. Då får katten möjlighet att se ut på vägen, vilket en del katter tycker om. Men tänk på att just sikten ut genom sidofönstren och den sidledes rörelse som det innebär kan orsaka illamående. En del katter kan tvärtom tycka det är skönt att ligga i mörker under en filt och slippa ta in alla intryck utanför. Så testa dig fram vad som fungerar för just er! Det är inte heller lika mycket rörelse i den främre delen av bilen, därför tycker vissa hundar och katter om att sitta i framsätet med husse eller matte. Ha då djuret i sele så att de inte kan fara runt.
  4. Res på tom mage. Då är risken mindre att katten/hunden kräks. Servera i så fall inte mat sex till åtta timmar före färden, men att ge vätska är bra. Men återigen, det är individuellt: vissa djur blir mindre åksjuka av att åka på tom mage medan andra behöver äta lite innan färd för att inte känna hunger och därför stressa upp sig.
  5. Lugnande feromoner och tillskott. Doftferomoner som hunden och katten naturligt utsöndrar då de är lugna och känner välbefinnande kan hjälpa. Adaptil och Feliway är två sådana produkter som innehåller hundens och kattens egna lugnande doftferomoner och finns att köpa hos veterinär. Spraya kattburen och bilen med det innan ni ger er av och fyll på varannan, var tredje timme om det handlar om en längre resa. För hundar finns både dofthalsband och spray med lugnande feromoner. Om du ska vistas länge på en semesterort med ditt husdjur kan du sätta en doftavgivare som utsöndrar feromoner i det nya hemmet. En del hundar och katter har dock svårare att vänja sig och då kan man behöva ge lugnande kosttillskott, eller läkemedel.  Kosttillskott ihop med feromoner är en fördel när du vill vänja djuret vid bilåkande. Zylkéne är ett naturligt kosttillskott med lugnande ämnen som utvunnits ur kors råmjölk. Pulvret, som kommer i kapsar, strös direkt i mjukmat en gång om dagen före resan, en till två dagar i förväg. För vissa djur räcker det med några timmar innan, medan andra behöver flera dagars tillvänjning. Djur är känsliga och experter på att läsa människor och kan bli stressade av att se familjen packa.
  6. Foder med lugnande effekt. Royal Canin Calm är ett foder som innehåller det naturligt lugnande ämnet L-tryptophan och mjölkprotein som du kan ta till om du och ditt husdjur skall resa längre eller flytta. Då krävs dock några veckors ätande innan avresa för att få full effekt.

LÄS OCKSÅ: Katters jamande påverkar oss lika starkt som spädbarnsskrik

Läkemedel en sista utväg
Hjälper inget av ovanstående kan en veterinär skriva ut lugnande läkemedel, men det kräver en undersökning av djuret först. Det finns risker med att ge djur lugnande läkemedel under bil/flygfärd som är värda att ha i åtanke, eftersom det kan vara svårt att ta sig till en veterinär om det skulle hända något på resan.

Rådfråga veterinären och testa läkemedlet och dosen någon vecka innan resan för att se hur ditt djur påverkas av det. Så slipper du upptäcka att just din hund/katt kanske behöver en högre dos för att bli lugn – eller att den blir uppvarvad istället för lugn, vilket kan ske med vissa läkemedel.

Källa: Veterinärbutiken

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.