Kemiska ämnen i kroppsvårdsprodukter stör reningsverken och fruktsamheten hos både människor och djur.
Det är ett problem för folkhälsan och miljön och på sikt finns risk för bland annat förändring av arvsmassa, påverkan på hormonsystemet, cancer, fosterskador och infertilitet.
Nu uppmärksammar även EU frågan.
På drygt femtio år har den årliga världsproduktionen av kemiska ämnen ökat från cirka sju miljoner ton per år till cirka 400 miljoner ton per år. Dessutom har antalet nya kemiska ämnen ökat markant – och idag cirkulerar omkring 100 000 olika kemiska ämnen på marknaden. Av dessa finns fler än 7000 substanser i de kroppsvårdsprodukter som de flesta av oss använder så gott som dagligen.
– Ett av sju par får idag inte barn på naturlig väg, säger Hans Johansson, miljöinspektör till Dalarnas Tidningar.
Renas inte
Emil Andersen, chef för reningsverket i Främby, menar att konsumenten har ett stort ansvar att själv ta reda på fakta när det gäller sådant som shampo, balsam, deodoranter, parfymer, krämer och lotion.
– Det handlar om att konsumenterna ska öka sin kunskap. Antingen fastnar det kemiska ämnet i kroppen, i avloppet, i slammet eller så rinner det genom reningsverket ut i naturen, säger han till DT.
– Det är en myt att allt renas vid reningsverket.
I Falun lyfts nu frågan
Under hösten har miljöförvaltningen på Falu kommun och Falu Energi & Vatten tillsammans arbetat med att lyfta upp frågan om kemikalier i kroppsprodukter och om hur de påverkar oss.
Koll på konsumtion kallas projektet där man vill upplysa att man som konsument kan göra skillnad, däribland en ökad förståelse av innehållsförteckningarna.
– Vi vet långt ifrån allt om vilken effekt de kemiska ämnena har på hälsa och miljö, säger Hans Johansson, miljöinspektör på Falu kommun, till tidningen.
Nu har man även på EU-nivå börjat uppmärksamma frågan.
– Men det tar tid.
Miljömärkt och ekologiskt
Det man som konsument kan göra, istället för att vänta på att EU eller Sverige ska komma med förbud eller restriktioner, är att välja bort vissa produkter och ämnen och välja miljömärkta och ekologiska varor som är mer kontrollerade.
Lista: Dessa ämnen bör du – bland annat – vara uppmärksam på…
- Parabener – Används som konserveringsmedel i till exempel hudkrämer. Propyl- och butylparaben är misstänkt hormonstörande. Stör fruktsamheten hos vattenlevande djur. (metyl- och etylparabener har inte dessa tveksamma egenskaper)
- BHT – Misstänkt hormonstörande. Kan ge långvariga skadliga effekter i vattenmiljö, kan ge cancer hos djur.
- Siloxaner (silikoner) – Används som mjukgörare. Svårnedbrytbara, giftiga. Kan lagras i mycket höga halter i levande organismer.
- Ftalater – Kan ge fosterskador, påverka fertiliteten och orsaka cancer.
- Zinkpyrition – Används i mjällschampon. Giftigt svampdödande medel, allergiframkallande.
- Paraphenylendiamin (PPD) – Används i hårfärger. Giftigt, kan ge allergi.
- Methylchloroisothiazolinon (MCI) och methylisothiazolinon (MI) – benämns även kathon. Kan vara allergiframkallande och giftigt för vattenlevande organismer.
- Tensider – (sodium lauryl sulfate, cocamidoprypol betain med mera). Löser fett, löddrande egenskaper. Giftiga för vattenlevande organismer.
- PEG- och PPG-ämnen – Kan bilda cancerframkallande formaldehyd vid kontakt med luft.
- Nanopartiklar – Är mycket små, kan ta sig igenom cellmembran och andra biologiska barriärer.
- Triclosan – Ofta i deodoranter. Antibakteriell substans. Kan omvandlas till dioxin. Svårnedbrytbart i naturen, kan påverka hormonbalansen och ämnesomsättningen. Kan öka på antibiotikaresistansen.
- CocamideDEA – kan bilda cancerframkallande nitrosaminer.
Av Isabelle Hedander