Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hund under småbarnsåren kan skydda mot schizofreni

Att växa upp i ett hem med hund kan fungera som ett skydd mot att senare i livet utveckla den svåra psykiska sjukdomen schizofreni, det visar en ny studie. Man undersökte även kopplingen till bipolär sjukdom, dock utan resultat. Även kopplingen mellan tidig exponering för katter och senare risk för psykisk störning undersöktes.

Forskare vid Johns Hopkins Children's Center i New York, har i en ny studie undersökt sambandet mellan exponering för katter och hundar under de första tolv levnadsåren och en senare diagnos av schizofreni eller bipolär sjukdom. När det kom till schizofreni kunde forskarna se en statistiskt signifikant minskning av risken för att utvecklar schizofreni om en person haft hund tidigt i livet. I undersökningen syntes dock ingen koppling till bipolär sjukdom, eller något samband mellan exponering för katter och psykisk störning.

Kan påverka hjärnkemin
Tidigare studier har visat att tidig exponering för husdjur kan påverka immunsystemet på olika sätt, ibland annat genom att orsaka allergiska reaktioner. Kontakt med bakterier och virus från djuren och förändringar i hemmets bakterieflora tros kunna påverka människans hjärnkemi. Vissa forskare misstänker att denna förändring kan påverka risken för att utveckla psykiatriska störningar som en person är genetiskt eller på annat sätt disponerad för.

LÄS OCKSÅ: Svensk studie: Hundägare har bättre överlevnadschanser efter infarkt

24 procents lägre risk
I den aktuella studien undersöktes 1 371 män och kvinnor mellan 18 och 65 år där 396 personer led av schizofreni, och 381 hade en bipolär störning. Samtliga deltagare frågades om de hade en husdjur de första tolv åren och resultaten tyder på att personer som exponerats för hund före sin 13-årsdag löpte 24 procent lägre risk att senare diagnostiseras med schizofreni.

 

LÄS OCKSÅ: Jord ger motståndskraft mot allergier

Bäst effekt med hund från födseln
Den största effekten sågs hos barn som hade en hund vid födseln eller exponerades för hund i hemmet före tre års ålder, enligt forskarna som menar att det finns flera troliga förklaringar till den potentiellt "skyddande" effekten från kontakt med hundar. Man gissar på att något i hundens mikrobiom kan överföras till människan och bidra till att skydda mot en genetisk benägenhet för schizofreni. Man såg däremot att tidig exponering för hund inte medförde något skydd mot bipolär sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Kontorshundar minskar stressen

Kattparasit tidigare identifierad risk
När det kom till katter kunde man inte se vare sig en ökad eller minskad risk för att utveckla schizofreni eller bipolär sjukdom för de som exponerats tidigt, däremot såg man en viss ökning bland de som kom i kontakt med katt mellan nio och tolv års ålder. Ett tidigare känt exempel på en misstänkt husdjurburen trigger för schizofreni är den parasitburna sjukdomen toxoplasmos, där katter är värdar för en parasit som överförs till människor via djurens avföring. Studier tyder på att det kan finnas en koppling.

Hoppas på ny behandling
Forskarna bakom den akutella studien hoppas kunna bidra till en ökad kunskap om de mekanismer som ligger bakom sambanden mellan exponeringen för husdjur och olika psykiatriska störningar, något som skulle kunna göra det möjligt att utveckla lämpliga förebyggande åtgärder och behandlingar.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.