Hund under småbarnsåren kan skydda mot schizofreni

Att växa upp i ett hem med hund kan fungera som ett skydd mot att senare i livet utveckla den svåra psykiska sjukdomen schizofreni, det visar en ny studie. Man undersökte även kopplingen till bipolär sjukdom, dock utan resultat. Även kopplingen mellan tidig exponering för katter och senare risk för psykisk störning undersöktes.

Forskare vid Johns Hopkins Children's Center i New York, har i en ny studie undersökt sambandet mellan exponering för katter och hundar under de första tolv levnadsåren och en senare diagnos av schizofreni eller bipolär sjukdom. När det kom till schizofreni kunde forskarna se en statistiskt signifikant minskning av risken för att utvecklar schizofreni om en person haft hund tidigt i livet. I undersökningen syntes dock ingen koppling till bipolär sjukdom, eller något samband mellan exponering för katter och psykisk störning.

Kan påverka hjärnkemin
Tidigare studier har visat att tidig exponering för husdjur kan påverka immunsystemet på olika sätt, ibland annat genom att orsaka allergiska reaktioner. Kontakt med bakterier och virus från djuren och förändringar i hemmets bakterieflora tros kunna påverka människans hjärnkemi. Vissa forskare misstänker att denna förändring kan påverka risken för att utveckla psykiatriska störningar som en person är genetiskt eller på annat sätt disponerad för.

LÄS OCKSÅ: Svensk studie: Hundägare har bättre överlevnadschanser efter infarkt

24 procents lägre risk
I den aktuella studien undersöktes 1 371 män och kvinnor mellan 18 och 65 år där 396 personer led av schizofreni, och 381 hade en bipolär störning. Samtliga deltagare frågades om de hade en husdjur de första tolv åren och resultaten tyder på att personer som exponerats för hund före sin 13-årsdag löpte 24 procent lägre risk att senare diagnostiseras med schizofreni.

 

LÄS OCKSÅ: Jord ger motståndskraft mot allergier

Bäst effekt med hund från födseln
Den största effekten sågs hos barn som hade en hund vid födseln eller exponerades för hund i hemmet före tre års ålder, enligt forskarna som menar att det finns flera troliga förklaringar till den potentiellt "skyddande" effekten från kontakt med hundar. Man gissar på att något i hundens mikrobiom kan överföras till människan och bidra till att skydda mot en genetisk benägenhet för schizofreni. Man såg däremot att tidig exponering för hund inte medförde något skydd mot bipolär sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Kontorshundar minskar stressen

Kattparasit tidigare identifierad risk
När det kom till katter kunde man inte se vare sig en ökad eller minskad risk för att utveckla schizofreni eller bipolär sjukdom för de som exponerats tidigt, däremot såg man en viss ökning bland de som kom i kontakt med katt mellan nio och tolv års ålder. Ett tidigare känt exempel på en misstänkt husdjurburen trigger för schizofreni är den parasitburna sjukdomen toxoplasmos, där katter är värdar för en parasit som överförs till människor via djurens avföring. Studier tyder på att det kan finnas en koppling.

Hoppas på ny behandling
Forskarna bakom den akutella studien hoppas kunna bidra till en ökad kunskap om de mekanismer som ligger bakom sambanden mellan exponeringen för husdjur och olika psykiatriska störningar, något som skulle kunna göra det möjligt att utveckla lämpliga förebyggande åtgärder och behandlingar.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.