Du som är hundägare och hela tiden har känt det på dig, men aldrig fått det bevisat vetenskapligt kan nu klappa dig själv på axeln – för forskare har faktiskt kommit fram till att hundar har en så kallad ”referentiell förståelse” av ord. Det innebär att de kan associera ord med föremål, och att de likt oss människor kan få en mental bild när de hör namnet på föremålet, och inte bara kan lära sig kommandon som ”sitt” eller ”ligg”.
Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften ”Current Biology”, utfördes av forskare inom kognitiv neurovetenskap vid Eotvos Lorand-universitetet i Budapest.
Hundarnas hjärnaktivitet mättes
Forskarna fäste elektroder på 18 hundars huvuden för att mäta deras hjärnaktivitet och registrera deras hjärnvågor. Sedan fick de lyssna på ljudklipp där deras matte eller husse sa namnet på hundens leksak, varpå de sedan höll upp antingen leksaken – eller något helt annat.
Och det visade sig att när ägaren sa exempelvis ”din boll”, samtidigt som den höll upp något helt annat föremål, så såg hjärnmönstret annorlunda ut hos hunden än om ägaren visade upp hunden i frågas boll. Resultaten liknar det som forskare har sett hos människor och är allmänt accepterat som bevis på att individen i fråga har en förståelse för de ord som sägs.
LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad
Hundar skapar en mental bild av föremål
Forskarna menar att detta tyder på att hunden skapat en mental bild av ett föremål. Man kan säga att de kan ”aktivera ett minne” av föremålet i fråga.
Detta visar att hundarna i studien hade en så kallad referentiell förståelse av ord – och att förmågan dessutom är medfödd och inte resultatet av talang eller träning.
–Din hund förstår mer än han eller hon visar tecken på”, säger Lilla Magyari, en av studiens medförfattare och fortsätter:
– Hundar lär sig inte bara ett specifikt beteende för vissa ord, utan de kan faktiskt förstå innebörden av vissa enskilda ord som människor säger.
Forskarna är nu nyfikna på att ta reda på om denna förmåga kan finnas hos andra däggdjur också. Samt hur denna förmåga hos hundar uppstod och om det beror på hundars långa historia av att leva nära inpå människor, eller något annat.
Källor: Science Daily och DN